Egyéb

Elbukta a hivatalos szervek által forgalomba helyezett, lopott autóját

 

Az eredetiségvizsgálat hasznosságának kérdésével foglalkoztunk egyik korábbi cikkünkben, miután több eset is előkerült arról, hogy a lopott járműveket simán forgalomba helyezték, úgy mentek át a rendszeren, mint kés a vajon. Egy Pest megyei asszony Toyota Land Cruiseréről tavaly derült ki, hogy az Olaszországból behozott autót valójában itthon, a fővárosból lopták el, s hiába vonták ki a forgalomból, újra megkapta az engedélyt. A nő szeretné visszakapni a gépkocsit, amelyet egy akció során foglaltak le a Pest megyei nyomozók.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Március közepéig 45 autót adtak vissza a Pest megyei nyomozók abból a 231-ből, amelyekre a rendőrség egy évvel ezelőtt váci telephelyeken megtartott akciók után rátette a kezét. Az adatokat a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) közölte az Átlátszó megkeresésére. Tájékoztatásul megadták, hogy a gépjárművek értéke eléri az összesen mintegy félmilliárd forintot.

Az ügyben orgazdaságon kívül lopás, közokirat-hamisítás és egyedi azonosító jellel visszaélés gyanúja miatt folytatják az eljárást nyolc személlyel szemben.

Az egész onnan indult, hogy a Pest megyei nyomozók tavaly februárban tanúkat akartak egy eljáráshoz felkutatni. A helyszínen, egy váci telephelyen gyanúsan viselkedő emberekkel találták szembe magukat, már aki ott maradt, mert páran autóba ültek és elhajtottak onnan. A telephelyen lévő gépkocsik és okmányok ellenőrzése során kiderült, hogy az előbbiek egy része lopott, az utóbbiak pedig részben valótlan tartalmú papírok voltak.

Ez az akció egy másik telephelyhez is elvezette a rendőröket, ahol hasonló dolgokra bukkantak.

Az eljárásban szerzett információk alapján jutottak el a nyomozók odáig, hogy a Budapesten lakó Éva Toyota Land Cruisere is lopott. Az asszony 2012-ben vette a gépkocsit Miskolcon, de úgy, hogy a vételárat csak azt követően tette le az eladó vállalkozásnak, hogy az autó a regisztrációs adó befizetése után megkapta a forgalomba helyezési engedélyt.

Emiatt a nő ügyvédjével együtt kérte – az Átlátszó birtokában lévő beadvány szerint –, hogy az eljárás során külön tisztázzák, hogy a 2012. március 22-én ellopott autót miért csak két és fél hónap után, június 7-én vonták ki a forgalomból.

Lopott autók is átmennek az eredetiségvizsgálaton, kártérítést kiharcolni reménytelen

Március elsején megjelent cikkünkben arról írtunk, hogy több bírósági döntés szerint, ha az eredetiségvizsgálók mulasztása miatt helyeznek forgalomba egy lopott járművet, amelyről később ez kiderül, és a tulajdonos elbukja az autót, a szakemberek megúszhatják a kártérítési felelősséget. Az autó gazdájának ugyanis – az Átlátszó birtokában lévő verdiktek alapján – nem az eredetiségvizsgálók mulasztása miatt keletkezett kára, hanem azért, mert olyan gépkocsit vett meg, ami már az eladó tulajdonában sem lehetett volna. Tovább a teljes cikkre.

Emellett javasolták a PMRFK-nak, hogy vizsgálják meg azt is, hogy „ezt követően a gépkocsi miként kerülhetett fel az internetre június 16-án, mint Olaszországból származó gépkocsi”, továbbá, hogy az olasz hatóságok által kiállított dokumentumok valódiak-e, illetve, hogy Magyarországon miként vámolhatták le a Toyota Land Cruisert.

Minderre még nem kaptak választ és az asszony sem használhatja még az autót. Pedig ragaszkodna a gépkocsihoz, mondván hihetetlen számára, hogy lopott legyen, ugyanis normál kereskedelmi forgalomban vásárolta meg és az adásvételi szerződésre a magyar állam hivatalos szervei rátették a pecsétjüket.

Javította a bűnügyi statisztikát a Pest megyei rendőrök fogása

A Pest megyei rendőrök tavalyi fogása azért is kiemelkedő, mert a főváros után Pest megye a legfertőzöttebb a gépkocsi lopások terén. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján, mint szinte mindenben, a gépjárműlopások felderítésében is jobban teljesít a testület, azzal együtt, hogy az előző évekhez képest kevesebb autót vittek el illetéktelenek. Így míg 2012-ben 5 637, addig 2013-ban 4 683, 2014-ben 3 796, 2015-ben pedig 2 414 eltűnt gépkocsi ügyében kellett nyomozni.

A kedvező tendenciához meg kell jegyezni azt is, hogy előfordul, nem mindig lopás, hanem jármű önkényes elvitele miatt indítanak eljárást.

Pest megyében 2014-ben a Budaörsi Rendőrkapitányságnak adtak legtöbb munkát az autótolvajok. A PMRFK tájékoztatása alapján a városban tavalyelőtt 80 gépkocsi tűnt el. Gödöllőn 55, Monoron 50, Dunakeszin pedig 46 eset történt. Az elmúlt évben Budaörs szintén előkelő helyen állt ebben, akkor 25 autót vittek el a bűnözők. A települést azonban Dunakeszi megelőzte, mert ott 28 gépkocsit kerestettek a hatósággal a tulajdonosaik.

Ez a két város nem áll jól a felderítésben, mert a nyomozás eredményesség terén gyatra teljesítményt tudtak felmutatni. Budaörsön az arány 11,1 százalékos, amivel a középmezőnyben is hátul szerepel. Az autólopás terén a legrosszabb mutatóval a Dunakeszi Rendőrkapitányság rendelkezik (3,6 százalék), majd Érd következik 7,1 százalékos nyomozás eredményességgel.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás