Egyéb

Videón a szélsőjobboldali államrend működése: rendőri kísérettel intézkedik Orosz Mihály Zoltán

Míg Pesten a Jobbik az öltönyös-vizslakölykös profilját mutogatja, Tiszavasváriban működésben láthatjuk a jobbikos államot: egy szélsőjobboldali aktivista intézkedő rendőrökkel együtt faggatja és oktatja az intézkedés alá vont állampolgárt.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Éppen egy hónapja jelent meg Tiszavasváriban két közismert szélsőjobboldali aktivista: Zagyva Gyula és Orosz Mihály Zoltán. A jobbikos polgármester, Fülöp Erik hívta a városba rendet tenni a két közismert bajkeverőt. Zagyva 2014-ig a Jobbik parlamenti frakcióját erősítette, Orosz pedig 2013-ban az Érpataki Modell Országos Hálózata nevű szervezet elnökeként együttműködési megállapodást írt alá Vona Gábor Jobbik-elnökkel – nehéz lenne azt mondani, hogy mindaz, ami Tiszavasváriban történik, ne lenne nettó jobbikos ügy.

Kapcsolódó cikkek

Szélsőjobbos fordulat Tiszavasváriban Orosz Mihály Zoltánnal

Ilyen volt az érpataki akasztós performansz belülről – vádat emelt az ügyészség

Ahol csődöt mondott a jogrendszer: az Érpatak-szindróma

Fülöp polgármesternek „Cselekvési terve”-e volt a társadalmi problémák orvoslására, ennek megvalósítására hívta Zagyvát és Oroszt, a két „társadalmi integrációs szakértőt” a városba. A megállapodást a várossal valamiért mégis a Becsület Légiója Egyesület nevében írták alá. Az egyesület státusza amúgy nem teljesen világos, az adószámát például törölték.

(Orosz körül a sok szörnyűség mellett mindig akadnak vicces mozzanatok: a bírósági nyilvántartás szerint a Légió legfőbb célja „A lelki üdvösség elérésének segítése lelki-spirituális tevékenység végzésével, az élet életfölötti értelme megtalálásának segítése.”) A várossal kötött megállapodás szerint mindenesetre megkezdődtek a „járőrözések” – igaz, már a megállapodás megkötése előtt három hónappal.

Zagyváék elmondása szerint ekkor még csak felmérték a terepet és „intézkedési tervet dolgoztak ki”.  Orosz arra kérdésre, hogy a Becsület Légiójának miért nincs adószáma, nem adott választ; viszont többször hangsúlyozta, hogy ami történik, az tulajdonképp az Érpataki Modell megvalósítása.

A Légióval azonos címre, az érpataki Napfény Major 1. szám alá bejegyzett Érpataki Modell Kft-nek a 2014-ig megtálalható beszámolói szerint nulla forint bevétele és kiadása volt – holott ekkor már tucatnyi településen turnézott Orosz a 2014 februárjától végrehajtás alatt álló érpataki modellel. A projektek finanszírozásáról mindössze annyi tudható, hogy Orosz rendszeresen Érpatak autóit használja; Tiszavasvári sem ad pénzt, de itt is rendre felbukkannak az érpataki autók.

A „Cselekvési Terv” persze nem biztosít hatósági jogköröket az Orosz-Zagyva formációnak, csak afféle civil jogosítványokat: megfigyelhetnek és bejelentést tehetnek. A helyiek beszámolói szerint azonban ennél jóval többről van szó: a hatósági emberek körében megjelenő pártaktivisták inkább az akció irányítóinak tűnnek. Felőlük nézve az látszik, hogy a szélsőjobboldali pártemberek képviselik a hatalmat.

Néha éjjel is jönnek, akkor a helyiek szerint kifejezetten félelemkeltő a megjelenésük. Legutóbb múlt pénteken jelent meg a telepen Zagyva többedmagával, a házakba bevilágítottak, a helyiek szerint fenyegetően léptek föl, bekiabáltak és bekopogtak az ablakon. A telepiek végül kihívták a rendőröket, de azok nem Zagyváékat igazoltatták, hanem a romákat zavarták be a házaikba.

Az alábbi videón is egy ilyen különös intézkedést láthatunk, a felvételt nyilván az Oroszt állandóan kísérő amatőr dokumentátorok valamelyike készítette. A felvétel elején egy, a háza lépcsőjén üldögélő, enyhén ittas fiatal roma férfi kiabál a kamerába: „Mi van jobbikosok?” „Mi a probléma?” – kérdez vissza egy férfihang, mint utóbb kiderül, az egyik rendőr. Szó szót követ, intézkedés bontakozik ki a szemünk előtt, a rendőrök igazoltatják a férfit.

Az intézkedés azonban egy ponton félbeszakad, és átveszi a szót Orosz, aki elkezdi faggatni a férfit a jövedelmi viszonyairól. Majd rátér a férfi gyerekeire: „Járnak iskolába is? Óvodába is? Tiszták? Majd megnézzük. Mindenképpen.” (A kijelentés tényleges jelentéséhez tudni kell, hogy helyben elterjedt, a „jobbikosok” elvitetik azoknak a gyerekeit, akik nem felelnek meg nekik. Orosz esetében ez a feltevés nem alaptalan, Érpatakon több tucat családból „emelték ki” a gyerekeket.)

 

 

Tiszavasvári persze nem egy országos minta, de önmagában is elég súlyos tünet, hogy létezik az országban egy település, ahol köztörvényes bűncselekményért már elítélt, illetve jelenleg büntetőeljárás alatt álló szélsőjobboldali aktivisták rendőröktől kísérve, esetenként rendőri intézkedés keretében, mintegy a hatalom nevében kikérdezhetnek és fenyegethetnek lényegében bárkit. Márpedig Tiszavasváriban éppen ez zajlik.

Becker András – Móricz Csaba

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás