Egyéb

Egy közvéleménykutatás szerint elsősorban a sajtó feladata felhívni a figyelmet a korrupciós ügyekre

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvéleménykutatásán több érdekes eredmény is született: a válaszadók több mint kétharmada gondolja úgy, hogy Magyarországon túl sok a korrupciós ügy, és a megkérdezettek fele szerint minden hazai politikus korrupt.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, február 9 és 11 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a korrupció témájának, és egyes korrupciós, vagy korrupciógyanús ügyek társadalmi megítélését.

Március 19-én publikálták a felmérés eredményeit, amelyek jól mutatják, hogy milyen elkeserítő véleménye van a magyar társadalomnak a korrupcióról.

A szociális kérdések (szegénység, munkanélküliség, egészségügy, oktatás, menekültek) után ez a hatodik legfontosabb probléma ma Magyarországon:

korrupcio_helye

A fideszes politikusok a legkorruptabbak, illetve minden politikus korrupt.

korrupcio_politikusok

69 százalék szerint már annyi korrupciós ügy van, hogy nem lehet rájuk figyelni, de 76 százalék szerint nem szabad beletörődni abba, hogy a korrupció természetes dolog.

korrupcio_velemenyek

Magas a „híres” esetek (ingatlanügyek, trafiktörvény, földárverések, stadionépítések) ismertsége:

korrupcio_ugyek

Arról – valószínűleg pártszimpátia alapján – megoszlanak a vélemények, hogy 2010 előtt volt, vagy azóta nagyobb-e a korrupció az országban:

korrupcio_idoszak

44 százalék szerint elsősorban a sajtó feladata felhívni a közvélemény figyelmét a korrupciós ügyekre. Az ügyészség csupán az ötödik lett a listán, megelőzik az ellenzéki pártok, a civil szervetek, és az Európai Unió is.

korrupcio_felhivni

A válaszadók egyharmada szerint mindegyik párt korrupt.

korrupcio_hiteles

 

Erdélyi Katalin 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás