Egyéb

Félmilliárd forintból bővítik az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetet

Egy új, 144 fogvatartott elhelyezésére alkalmas körletépület megépítésével kezdődik a börtönök zsúfoltságának csökkentése annak a programnak a keretében, amely során négy év alatt 103 milliárd forintot költenek új férőhelyek kialakítására a rabok számára. A Gesztelyi Zrt. már dolgozott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának: 2014-15-ben mintegy 400 millió forintért a társaság bővítette a Budapesti Fegyházat.

 

 

banner2_mozgo_2

 

Mintegy félmilliárd forintért a Gesztelyi Építőipari Zrt. húzhatja fel a 144 fogvatartott befogadására alkalmas új körletépületet az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumának területén – tették közzé a Közbeszerzési Értesítőben.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a mintegy 150 ember elhelyezésére alkalmas háromtraktusos, középfolyosós földszintes épületben vizesblokkal ellátott zárkákat – összesen 36-ot –, közösségi helyiségeket, nevelői irodákat és szolgálati helyeket alakíttat ki a zrt-vel. A társaság nyílt eljárásban szerezte meg a munkát a többi induló orra elől a legalacsonyabbnak számító 464,4 millió forintos ajánlatával.

Az új börtön megépítése csak az első része annak a folyamatnak, amely során az állam 2016 és 2019 között összesen 103 milliárd forintot költ a büntetés-végrehajtási intézetek férőhelyeinek a bővítésére azért, hogy hazánk eleget tegyen az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltaknak. Mindez március 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ismert, a strasbourgi bíróság 2015. március 10-én kihirdetett jogerős ítélet hat hónapot adott Magyarországnak arra, hogy a börtönök túlzsúfoltságának a kezelését valamilyen módon oldja meg. Az elmúlt évben az Emberi Jogok Európai Bírósága 43 rabnak 231 millió forintos kártérítést ítélt meg a rossz börtönkörülmények miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság arról számolt be tavaly decemberi közleményében, hogy az elmúlt években 1 600 új férőhely jött létre, ami által 144 százalékról 128 százalékra csökkent az átlagos zsúfoltság a börtönökben.  Továbbá, hogy a kormány tervei szerint öt új bv-intézet épülne.

A Gesztelyi Zrt. munkái: V. kerületi felújítások, TEK-épület, Budapesti Fegyház és logisztikai bázis

A Gesztelyi Építőipari Zrt. volt az a szerencsés cég – mint az Átlátszó korábban megírta –, amely a Fauna-Duó Kft-vel konzorciumban elnyerte az V. kerületi önkormányzat a tulajdonában, illetve fenntartásában lévő épületek felújítási és fenntartási munkáinak ellátására 1,5-2,5 milliárd forint keretösszeg értékben, 4 évre.

A szerződés megkötését a Fauna–Gesztelyi–Lipótváros közös ajánlattevővel, természetesen a lehető legnagyobb összegre, azonban – mint kiszúrtuk – csak idén év elején jelentették be. Azok tulajdonosai egyébként rokoni kapcsolatban állnak egymással.

A Fauna-Duó ügyvezetője a Gesztelyi-Nagy András és Gesztelyi-Nagy György testvérpár, a cég tulajdonosa Gesztelyi-Nagy György. Korábban mindketten ügyvezetői voltak a Gesztelyi Zrt.-nek is, amelynek többségi tulajdonosa és vezető tisztségviselője Gesztelyi-Nagy Tibor.

Gesztelyi Zrt. több nagy közbeszerzést nyert az elmúlt néhány évben: 2010-ben 234,5 millió forintért újították fel a TEK épületét, 2014-15-ben 405 millióért bővítették a Budapesti Fegyházat, és ők építették a pápai katonai repülőtér 2014-ben átadott logisztikai raktárbázisát is.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás