Egyéb

Huszonkét feljelentést tettek a választási irodánál történtek ügyében

Elég eltérő annak a megítélése, hogy mi is történt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében február 23-án: a rendőrség szerint nem volt miért intézkedniük, ám 22 állampolgár és a bíróság is úgy látta, eljárást kell indítani. Az ügyben március 7-ig huszonkét feljelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra – közölte a rendőrség az Átlátszó megkeresésére. A nyomozás a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt folyik ismeretlen tettes ellen.

 

banner2_mozgo_2

 

Előzmények

A zsaruk falaztak a kopaszoknak? – a rendőrség nem válaszol

Erdősi Lászlóné és kora

Mészáros Lőrincé lett a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság a népszavazásbalhé szívcsakrájában

Kétszer érezte úgy az MSZP-s politikus Nyakó István a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történt incidens során, hogy a kopaszokkal szemben segítséget kap. Mindkét alkalmat a rendőrök felbukkanása jelentette.

„Nem mi hívtuk ki a rendőröket, de biztosan tudomást szereztek a sajtóból az eseményekről, mert először magas rendfokozatú egyenruhás ki jött a választási irodához. A századoshoz és a vele lévő őrmesterhez az NVI egyik munkatársa ment ki, ő mondta azt, hogy nincs miért intézkedni. Ezt követően nem sokkal később egy járőrpár is arra járt.”

Ismert, az MSZP február 23-án újra megpróbálta beadni az NVI-nél a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését, miután a Kúria elutasította az erre vonatkozó korábbi beadványt. Ezt követően pedig a választási iroda azzal a beadvánnyal foglalkozik, amely először érkezik be hozzájuk. Ezért volt nagy jelentősége annak, hogy ki ér oda elsőként a dátumbélyegzőhöz. Nyakó Istvánt 15-20 kigyúrt kopasz akadályozta meg abban, hogy első legyen. Emlékezetes, a nagydarab emberek által alkotott sorfal mentén a herceghalmi polgármester neje, Erdősi Lászlóné aratott győzelmet.

A kopaszokkal kapcsolatban többen tudni vélték, hogy ugyanazokról az emberekről van szó, mint, akik a Fidesz-székházat is védték a 2013-as tüntetésnél. A 444 is elég jól beazonosította a férfiakat. Az ultrák el is határolódtak tőlük.

Pálffy Ilona, az NVI vezetője nem aggódott a kopaszok jelenléte miatt. Úgy nyilatkozott az Atv-nek, hogy nem ők hívták az irodához a rendőröket, ugyanakkor ő küldte el őket, mert nem akarta, hogy ott rendőri intézkedés legyen. Pálffy Ilonának azonban nincs joga, hogy megmondja a rendőröknek, hogy intézkedjenek-e vagy sem. Azt nekik kell eldönteniük vagy, amennyiben tanácstalanok azzal kapcsolatban, hogy mit lépjenek, akkor parancsnokuk határoz az ügyben.

A BRFK az Átlátszóval azt közölte, hogy az V. kerületi kapitányság munkatársai „a helyszínen 9 óra 45 perckor megjelentek, azonban rendőri intézkedésre okot adó körülményt nem észleltek, és a helyszínen jelenlévők intézkedésre okot adó eseményről sem számoltak be.”

Nyakó István viszont úgy értékelte, hogy akadályozták őt a népszavazási kezdeményezésben, ezért feljelentést tett a rendőrségen. Ez a bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. az eljárást – mint a politikus megemlítette – az ORFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja. A rendőrség pedig arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy ismeretlen tettes ellen vizsgálódnak egyelőre, illetve, hogy a nyomozás határideje május elseje. Ennél bővebben viszont a nyomozás érdekeire tekintettel nem nyilatkoztak.

A nyomozás elindulása sem volt egyszerű. Hiszen, amíg a Kúria március 3-án kelt végzése ki nem mondta, hogy Nyakó Istvánt megakadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában, addig semmi sem történt. A Kúria döntése után a Fővárosi Főügyészség utasította a rendőrséget, hogy a népszavazási kezdeményezés rendjének megsértésének gyanúja miatt rendeljen el nyomozást.

A választási iroda és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) sem értett egyet abban, miként ítélje meg az ügyet. Míg az NVI február 23-án mindent rendben lévőnek talált a megjelent kopaszok viselkedésével kapcsolatban, addig később a történteket kivizsgáló NVB arra jutott, hogy megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A bizottság szerint az NVI-nél megjelenő kopaszok magatartása jogsértő volt, ami pedig nem elfogadható.

Ráadásul a választási irodánál a kopaszoktól nem ijedtek meg, ám az épület előterét kiplakátoló aktivistáktól igen. A biztonsági emberek ugyanis rájuk kihívták a rendőröket, akik igazoltatták a fiatalokat, sőt egyiküket, Gulyás Mártont rongálás miatt bevitték az V. kerületi kapitányságra.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás