Egyéb

Kalandos múltú cég nyerte a HM félmilliárdos repülőgép-karbantartását

Mintegy félmilliárd forintot költ 2018-ig a honvédség az An-26 típusú repülőgépek fenntartására – derült ki az uniós közbeszerzési értesítő legújabb számából. A nyertes az a Specimpex Kft., amely kimondottan ilyen típusú légi járművek javítására specializálódott.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison és a budapesti Anyagellátó Raktárbázis Repülőműszaki Anyagraktárában található An-26-os típusú repülőgépek fenntartására írt ki közbeszerzést. A három évre szóló, félmilliárd forint értékű szerződést egyedüli indulóként a VIII. kerületi székhelyű Specimpex Kft. nyerte.

A főtevékenységként repülőgép-javítást jegyző, de haditechnikai termékek javításával és forgalmazásával, valamint vegyipari adalékanyagok gyártásával is foglalkozó vállalkozás 2013-ban 67,2 millió forintos nettó árbevételt ért el, amit 2014-ben felülmúlt mintegy 400 millióval. A mostani, áfával együtt 495 millió forintos tender elnyerésével pedig egészen 2018-ig valószínűleg nem lesz miért aggódnia.

A cég kalandos múltra tekint vissza. Több mint egy évtizede, 2004-ben nagy port vert fel, hogy a HM egy 24 éves An-26-os katonai szállítógépet a piaci ár többszöröséért, mintegy 600 millió forintért vette meg. Az azt lebonyolító Specimpex Kft. egy ciprusi off-shore cég közvetítésével vette meg a gépet Ukrajnától.

Csampa Zsolt, volt MDF-es képviselő akkor azt állította, hogy az akkori honvédelmi miniszter tudta, hogy az adásvétellel megbízott szolnoki cég vezetőjét 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték lopás, illetve köz- és magánokirat hamisítása miatt.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás