Egyéb

Fizesse közpénzből! – Téligumi-akció Tiszafüreden

Egy kicsit túltolta az oldjuk-meg-okosba vonalat, vagy egyszerűen csak pechje volt Szűcs Gábornak, a tiszafüredi városi cég ügyvezetőjének, hogy nem jött össze ez a téligumi-akció: nemcsak, hogy vissza kellett fizetnie a saját autójára a város pénzén felrakatott téligumik árát, de végül az állását is elvesztette. Öröm az ürömben, hogy a város vezetői közös megegyezéssel bocsájtották útjára.

Az egész ügylet centírozással, szereléssel nem volt több mint 70 ezer forint – ennyiről nyújtott be számlát, majd ennyit vett föl Szűcs Gábor, a tiszafüredi Tisza-Tó 2005 Nonprofit Kft. ügyvezetője. Nem nagy sztori, és talán ki sem derült volna, ha nincs valahol az ügymenetben egy szemtanú, aki úgy gondolta, azért az egy kicsit sok, hogy még a téligumit is a várossal fizetteti ki Szűcs ügyvezető.

Szűcs viszonylag új szereplő a tiszafüredi elitben, alig több mint egy éve kapott 2019-ig szóló megbízást a város nonprofit kft-jének vezetésére, a munkáért havi 470 ezer forint javadalmazás járt. A város közterületeit gondozó cég működése évente nagyjából 200 millióba kerül Tiszafüred lakosainak, de tavaly év közben mintegy 20 millióval kellett befoltoznia a cég büdzséjén keletkezett lyukat.

Tiszafüreden sem hallgatnak kevésbé a népek, mint máshol, itt mégis akadt valaki, aki úgy gondolta, megkeresi a téligumis sztorival az általa választott önkormányzat egyik tagját. Másnap aztán Spisák György független képviselő, a város korábbi jegyzője személyesen tájékoztatta az ügyről a jegyzőt, aki azonnal hívatta is Szűcsöt, és az időközben véletlenül oda keveredett Újvári Imre polgármester jelenlétében számoltatta be az ügyről. A cégvezető elismerte a téligumi-akciót – Spisák képviselő úgy gondolta, a további lépések már nem őrá tartoznak: magára hagyta a város vezetőit Szűccsel.

Aztán két napig nem történt semmi, noha ekkorra az egész város a cégvezető botrányáról beszélt. Spisák ismét megkereste a polgármestert, és a tudomására hozta, hogy amennyiben nem intézkedik a cégvezető által elkövetett visszaélés ügyében, bűnpártolást követ el. Újvári polgármester – Szűcs az ő javaslatára és kinevezése nyomán lett a városi cég vezetője – ekkor azt ígérte, azonnali hatállyal felmond a cégvezetőnek. Másnapra azonban kicsit változtak a dolgok: Szűcs munkaviszonyát, mintha mi sem történt volna, közös megegyezéssel szüntették meg.

Még ugyanezen a drámai napon Szűcs nyílt levelet ír, melyben levezeti, hogy a város úgy általában is jól járt vele, de a téligumi-vásárlással meg egyenesen remek üzletet csinált. Tiszafüreden, ebben a hóval vert alföldi városban, ebben a magyar Lillehammerben ugyanis évek óta hóügyeletet (!) tartanak fenn. Egészen tavalyig minden évben négy-öt hónapon keresztül három fő, fejenként havi nettó 80 ezer forintért végezte az „őrjáratot, menetirányítást és az időjárás előrejelzések nyomon követését” – jelentsen bármit is ez utóbbi.

Ennek a közpénzpazarlásnak vetett véget – levele szerint – a cégvezető azzal, hogy az idei télre egymaga és társadalmi munkában vállalta a hóügyelet embert, gépet próbára tevő feladatát. Hogy ennek mi köze a téligumihoz? Hát úgy gondolta, hogy az jár neki, mivel a munkaszerződése szerint amúgy is kap költségtérítést a saját gépkocsi használata után. Kicsit aláássa a magyarázkodás igazságértékét, hogy a számlára Szűcs nem a saját autója, hanem a képen látható traktorutánfutó (!) rendszámát íratta.

Volt, ahogy volt az egész buta félreértés, Szűcs a levél szerint időközben visszafizette a téligumi árát, és kész fátylat borítani a történtekre: „(…) a körülményektől függetlenül szaktudásommal, tapasztalataimmal továbbra is szívesen segítem városunkat.”

Spisák képviselő viszont két dolgot továbbra sem értett: miért nem tett feljelentést a polgármester, és hogy az eset nyomán miért nem világíttatja át azonnal a városi cég gazdálkodását – hiszen a volt cégvezető alulfejlett érzékenysége a köz- és a magánvagyon megkülönböztetésére erősen indokolná azt.

A feljelentés néhány nappal később aztán megtörtént – ezzel együtt feltehetőleg többet nemigen hallunk Szűcs úrról. Legalább egy tanuláság viszont biztosan maradt utána: a tiszafüredi mikrotörténet ugyanis a maga kisszerűségével rávilágít a korrupt rezsimek immanens sérülékenységére.

Limitált ugyanis, hogy a rendszer legnagyobb cápái meddig mondhatják a néha bebukó kisebb ragadozóknak, hogy hát félreértettétek: az, hogy Lázár János az öt éjszaka alatt eltapsolt 2 millió befizetésével mentesült minden jogkövetkezmény alól, nem jelenti feltétlenül azt, hogy te büntetlenül vehetsz magadnak téligumit a város pénzén.

Becker András

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás