Egyéb

Két évig nyomoztak, nem lett meg az esküvői telefontolvaj, titkolják a költségeket

Még mindig nem árulja el a rendőrség, hogy mennyit költöttek annak a tolvajnak a megtalálására, aki a miniszterelnök lányának esküvőjén ellopott két mobilt. Az Átlátszó adatigénylésére először azért nem válaszolt a Készenléti Rendőrség Hivatala, mert szerintük az nem volt közérdekű. Három hónap elteltével már másképp látják a dolgot, de azt második válaszukban sem árulták el, hogy az adófizetők hány forintját fordították a nyomozásra.

Két és fél éve már annak, hogy a kormányfő lánya, Orbán Ráhel összekötötte életét Tiborcz Istvánnal. A nagy eseményt beárnyékolta az a nem túl szép dolog, hogy a buli közepette két vendég mobiljának, két iPhone 4s készüléknek lába kelt.

A történtekről – mint a hvg.hu megírta – az egyik felszolgáló, Csókási László számolt be, miután nem tetszett neki, hogy DNS-minta adására akarják kényszeríteni. De nem csak őt, hanem a kiszolgáló személyzetet, több tucat embert kötelezett erre a rendőrség. Ráadásul annak kiemelt szerve, a Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi Osztálya.

A DNS-mintába azért kapaszkodott bele a rendőrség, mert az egyik telefon tokján nem csak a tulajdonos, hanem egy ismeretlen személy DNS-mintáját is rögzítették. Erről pedig azt feltételezték, hogy a tolvajé. Ezért kértek minden tanúként meghallgatott embertől, összesen 26 személytől DNS-mintát, holott azt csak indokolt esetben lehet alkalmazni.

Lopás esetén például akkor, ha különösen nagy értékű az elcsent holmi és a büntetési tétel meghaladja az öt év szabadságvesztést, illetve, amennyiben meggyanúsították a lopással az illetőt.

A pincér számításai szerint, hogy a telefon – akkor még csak egy készülékről volt szó – értéke nincs arányban a több millió forintra rúgó nyomozási költséggel. Egy DNS-minta elemzése – a minta minőségétől függően – akár több százezer forint lehet, 26 ember esetén 1,3 millió és 7,8 millió forintra is rúghatott.

Mindezek miatt Csókási László hivatali visszaélés gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, ám a feljelentést elutasították, mert a nyomozással kapcsolatban mindent rendben találtak. A rendőrség pedig két év után felfüggesztette a nyomozást.

Adatigénylés a nyomozás költségei miatt

Az Átlátszó tavaly októberben adatigényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz tájékoztatást kérve arról, hogy a DNS-minták elemzésén túl összesen mekkora összeget tesz ki a nyomozás teljes költsége.

A kérelmet továbbították a Készenléti Rendőrséghez (KR) mondván, az igénylés megválaszolására ez a szervezet illetékes. A KR-be került be ugyanis 2012-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda. A KR részéről tavaly közölték, amit kérünk, az nem közérdekű, hanem bűnügyi személyes adat, így nem adtak semmilyen tájékoztatást a nyomozásra vonatkozó kérdéseinkre.

Mára meggondolták magukat és a költségekkel kapcsolatban ugyan nem, de több dologra válaszoltak. A legfontosabb ezek közül, hogy az eljárást felfüggesztették, mert nem tudták megállapítani, ki lehetett a tettes. Megadták azt is, hogy az NNI Életvédelmi Osztályáról 2014 áprilisában átkerült a nyomozás a szervezet Vagyonvédelmi Osztályára.

A KR Hivatala közölte azt is az Átlátszó kérdése alapján, hogy egy nyomozó foglalatoskodott az üggyel. Arra viszont továbbra sem adott választ a rendőrség, hogy a több mint két évig tartó eljárás költsége mennyi volt.

Mivel a rendőrség első körben elutasította az adatigénylés teljesítését, az Átlátszó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, ahol eljárás van a többi adatra vonatkozóan. Nem tudni, ez segített-e abban, hogy a rendőrség álláspontja változzon az adatok nyilvánosságának megítéléséről.

Csikász Brigitta

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás