Egyéb

Aznap hosszabbított szerződést az állam a Telekommal, amikor bejelentették, hogy felbontják

Ennyit az Ákos miatti szájkaratéról.

Ahogy a homokozóban durcásan vagdalkozó kisgyerekkel is megtörténik, a realitás végül legyőzte a raplizást. Ákos ide vagy oda, az államnak szüksége van mobilszolgáltatóra.

December elején, amikor a kormány az Ákos-Telekom szakításra reagálva nagy hangon bejelentette, hogy ők meg válaszul szerződést bontanak a Telekommal, az Így írnánk mi blog jogászai bemutatták a hiszti mögötti valóságot: olyan szerződés felbontását lengette be a kormány, ami egyébként is lejár december 31-én.

Természetesen nem is az összes Telekomos állami megállapodásról van szó, a szélessávú hálózat egymilliárd eurós közös fejlesztésének leállítását nem vállalták be Ákosért, csak a távközlési szerződések felmondására pontosították rövid időn belül az első kormányzati nyilatkozatokat.

Ez nagy valószínűséggel a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) által a három mobilszolgáltatóval (Vodafone, T-Mobile, Telenor) kötött 4,5 milliárd forint értékű keretszerződést, illetve az annak alapján kötött flottaszerződéseket és egyedi előfizetési szerződéseket jelentette, amelyből az első kettő egyébként is lejárt volna 2015. december 31-én, tehát nem volt nagy kurucság bejelenteni a megszüntetését december közepén.

A képet tovább árnyalja, hogy január 20-án megjelent a Közbeszerzési Értesítőben a hirdetmény, miszerint a KEF december 17-én  – épp akkor, amikor Kovács Zoltán bejelentette, hogy a kormány szerződést bont a Telekommal – módosította ezt a keretszerződést, mégpedig nem is akárhogyan: meghosszabbították a 4,5 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2016. december 31-ig.

Ez azt jelenti, hogy így a megkötött flottaszerződések sem futottak ki az év végével. Más kérdés, hogy egyedi szerződéseket ettől még szüntethettek meg a tárcák úgy, ahogy azt a hvg a Miniszterelnöki Kabinetiroda által felmondott egy darab, 50 ezer forintos mobilnetes szerződés kapcsán kiszúrta.

Az indoklás pofonegyszerű: másik szerződés nincs, telefonálni viszont kell.

„A módosítás indoka:

A keretmegállapodás hatálya 2015. december 31-én lejár és a beszerző által mobil távközlési szolgáltatások kiemelt termékkör beszerzése tárgyban indított újabb központosított közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő új keretmegállapodás aláírására ezen időpontig előreláthatólag nem kerül sor.

A központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó intézmények ellátásának folyamatos biztosítása érdekében indokolt a keretmegállapodás időtartamának meghosszabbítása.”

Felmerül a kérdés, hogy mi volt előbb, a szerződéshosszabbításról szóló döntés vagy a kormányszóvivői nyilatkozat, de azt is illene megválaszolnia az érintetteknek, hogy miért csak a Közbeszerzési Értesítőből derül ki egy hónappal később, hogy az egész ügy csak szájkarate volt, és még a mobilszolgáltatásra vonatkozó keretszerződésnél sincs szó semmiféle szerződésbontásról a kormány és a Telekom között, sőt.

Erdélyi Katalin

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás