Egyéb

Közel 40 milliárd forintért építhet uszodát Garancsi cége a vizes vb-re

Üzemeltető céget jegyeztetett be és csaknem 40 milliárdos munkával dobta meg a miniszterelnök barátja, Garancsi István cégét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – az állam készül a 2017-es vizes világbajnokságra. Garancsi más frontokon is tovább nyomul, bankjáé lett például Töröcskei lízingcége.

Főbb cikkeink Garancsi Istvánról:

Dől a közpénz Garancsi természetjáróihoz, több mint egymillió forint jut a kékkör minden kilométerére

Garancsi István is beszállt az online pénztárgép-üzletbe

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

A Lex Simicska és a Lex Garancsi: a magyar állam letörölhetetlen szégyenei

Egyéb sporttevékenységgel foglalkozik majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) által alapított friss bejegyzésű Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft., amelyet Borók György, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyongazdálkodási főosztályvezetője, a fideszes vezetésű Nagykovácsi ügyrendi bizottságának tagja vezet majd.

A 2017-es budapesti vizesport-világbajnokságot szervező, 3 millió forint törzstőkéjű cég – amelynek létrejöttét jelezte a Victorism blog is – felügyelőbizottságát erősíti a nyíregyházi Orendi Mihály atlétikaedző, a debreceni sportcentrum volt ügyvezetője, a vb szervezőbizottságában elnöklő Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő bizalmi embere, illetve a szintén NFM-es főosztályvezetp Borsos-Papp Natália.

A minap kiderült az is, hoyg a cégalapító MNV által a vb uszodakomplexuma megépítésére kiírt nettó 38,3 millió forintos pályázatot Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa közvetett többségi tulajdonában álló Market Építő Zrt. nyerte el. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke márciusban még „csupán” 25 milliárd forintos költségekről beszélt.

Budapest eredetileg a 2021-es vb rendezési jogát kapta meg, a 2017-es rendezvény eredeti gazdája, a mexikói Guadalajara azonban visszalépett, mivel az általuk 100 millió dollárosra (27 milliárd forint) taksált rendezési költségekhez az állam nem biztosított kellő fedezetet.

Eközben terjeszkedik a már eddig sem elhanyagolható Garancsi-birodalom is: a Market Építő Zrt. például vagyonkezelő céget alapított a minap Market Asset Management Kft. néven Az új céget Scheer Sándor vezeti, aki a Marketben is vezető tisztségviselő, s kisebbségi tulajdonos – már az volt Garancsi érkezése előtt is.

A HVG pedig arról adott hírt a minap, hogy a Garancsi-érdekeltség Duna Takarék veszi meg a nagy oligarcha-leszámolásban leváltott bizalmas Töröcskei István volt fő-államadósságkezelő jobb napokat látott birodalmához tartozó Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t. Méghozzá úgy, hogy a céget a jegybank korábban tőkeemelésre kötelezte, annak határidejét azonban nem kivárva felügyeleti biztos rendelt ki.

Rádi Antónia

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: ha Magyarországra jössz, vasárnap úgyse költheted el másra. Tudnivalók itt.

Megosztás