Egyéb

A rendőrség nem talált bizonyítékot a nyírmadai szavazatvásárlásra

Tavaly október végén írtuk meg, hogy Nyírmadán az önkormányzati választást megelőzően több helyi szerint pénzt kínáltak, illetve adtak valakik a megfelelő voksért. A nyilatkozók egyértelműen az újraválasztott polgármestert emlegették az akció kapcsán, és az ilyenkor szokásos panaszok is előkerültek a közmunkába való bekerüléssel kapcsolatban.

A történet meggyőzőnek tűnt, több helyi, nem roma lakos is úgy nyilatkozott, hogy tud a dologról; a megszólalók pedig annak ellenére is vállalták a nyilatkozataikat, hogy figyelmeztettük őket, önmagát is bűncselekménnyel vádolja az, aki kijelenti, hogy elfogadott valamiféle ellenszolgáltatást a megfelelő szavazatért.

A polgármester a riport készítésekor a településen volt, de hiába kerestük, nem állt kamera elé – később telefonon cáfolta a szavazatvásárlással kapcsolatos vádakat.

A választás végeredménye elleni óvással az ügyet sérelmező helyiek nem tudtak élni, lekésték a rendelkezésre álló 72 órás határidőt. (Számos más településen is tapasztaltuk, hogy a helyi ellenzék súlyos információhiányban szenved: volt, ahol a választás után három héttel még aláírásokat gyűjtöttek, hogy új választást írjanak ki.)

A választás hivatalos eredménye ellen tiltakozók jobb híján feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen egyrészt a tömeges szavazatvásárlás, másrészt láncszavazás miatt.

Büntetőfeljelentés: Nyírmadán állítólag tömegesen vásárolták a szavazatokat

A szegények voksa – közmunka és a választás tisztaságának kockázatai

Kampánykrumpli, közmunka vagy készpénz a szavazatokért – így manipulálták az önkormányzati választásokat

Információink szerint a nyomozóhatóság komolyan vette a feljelentést, kihallgatták a feljelentő által megnevezett tanúkat, illetve a tanúk által megnevezetteket is. Úgy tudjuk, a nyomozás során legalább egy tanú visszavonta a vallomását, de többen kitartottak.

Márciusban aztán a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást – ezzel Nyírmada polgármesterét teljes egészében mentesítették a szavazás törvénytelen befolyásolásának vádja alól. Ezek után újra lehetőséget akartunk adni a polgármesternek, hogy élőszóban is cáfolhassa a vele kapcsolatos vádakat. Kálmán Béla ezúttal kötélnek állt.

 

 

A kedélyek ezzel együtt sem nyugodtak le teljesen Nyírmadán: mint riportunkból is kiderül, vannak, akik mindezek ellenére is azt állítják, ősszel pénzt osztottak a településen, illetve a közmunkásokra nyomást gyakoroltak. Akárhogy is volt, most már jogerős határozat mondja ki, hogy Nyírmadán nem történ választás rendje elleni bűncselekmény.

Becker András

A videót Móricz Csaba készítette.

Független ember vagy? Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás