Egyéb

Fóti brókervircsaft: ez lesz a jelentésben!

Elutasította a rendőrség a brókerbotrány fóti szálában tett ellenzéki feljelentést – értesült az Átlátszó. Elkészült ellenben az egymilliárdos helyi brókermutyi ügyében a vizsgálóbizottság részjelentés tervezete, amit ma délután tárnak a képviselőtestület elé. Információink szerint sarkos megállapításokat is tartalmaz, például az első félmilliárdos részletre szerződő alpolgármester nem emlékezik, mit írt alá, de ekkora összegről nem is rendelkezhetett volna, a testület végig alig tudott valamiről, versengő ajánlatokat nem kértek.

„Valamennyien támogatták a befektetés összegének a növelését, de egyáltalán nem merült fel annak lehetősége, hogy befektetési szakértő segítségét kérjék” – egyebek mellett ez szerepel információink szerint abban a részjelentésben, amelyet ma délután tárgyal meg Fót város képviselőtestülete.

Akikről szó van, még véletlenül sem a képviselőtestület, csak a helyi vezetők maroknyi csapata: Bartos Sándor (Fidesz) polgármester, Lévai Sándorné (Fidesz), önkormányzati képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke, Juhász András pénzügyi osztályvezető, illetve Szabó Orsolya polgármesteri tanácsadó.

Szabó egyébiránt régi szürke eminenciása a városnak: a kétezres évek közepén pénzügyi osztályvezetőként tevékenykedett, amíg a bíróság el nem ítélte magánokirat-hamisítás miatt abban a gazdasági bűnügyben, amiben az elsőrendű vádlott Szent-Iványi Géza akkori, szintén fideszes támogatású polgármester volt.

A fideszes vezetésű Fót két részletben helyezett el összesen egymilliárd forintot a brókerbotrányban becsődölt Hungária Értékpapír Zrt.-nél, a pénznek nyoma veszett.

Tudomásunk szerint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban elutasította Takács István (MSZP) önkormányzati képviselő ez ügyben tett feljelentését, nincsen azonban egyelőre döntés a Jobbik által ugyanebben a témában postázott beadványról.

Fontosabb cikkeink a fóti és nem fóti brókerügyekről

Közpénzek a Quaestornál: csúcsra jár a kormányzati ködgép

Brókerbotrány: likvidgondok a topvesztes Százhalombattán?

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála

A Fidesz korábbi elnöki tanácsadója a Quaestor kommunikációs igazgatója

A képviselőtestület azután állított fel vizsgálóbizottságot, hogy kiderült, a helyi költségvetés egyharmadát kitevő összegre jó eséllyel keresztet vethet a város.

Munkájukra az Átlátszó fóti értesülései szerint politikai nyomás is nehezedett: a Fidesz helyi képviselői például üzenetet kaptak a pártközpontból, hogy ha megúszni aligha lehet a botrányt, legalább el kéne húzni a vizsgálatot – egyelőre úgy fest, ebben nem voltak partnerek a fóti politikusok. A részjelentés például elkészült, ma tárgyalja a testület plénuma.

Arról is ma születik döntés, hogy a végleges változat elkészítéséhez szükséges értékpapír-szakértő megbízási díját állja-e a város – talán ez lesz a puding próbája, ami a tényleges feltárási hajlandóságot illeti. Szakvélemény hiányában ugyanis nem lehet állást foglalni abban, hogy a 2012 novembere óta zajló brókervircsaft „csak” aggályos vagy jogszabályokat, netán büntetőnormát is sértett-e.

A talán legfontosabb kérdésre: hogyan került a Hungária Fótra, nem sikerült választ kapnia a bizottságnak. Ami bizonyos, a Hungária nevében Mihálka Ádám igazgató 2012 november-decemberében vette fel a kapcsolatot a kisváros akkori vezetésével, a később lemondott Cselőtei Erszébet (Fidesz) polgármesterrel, akinek fogadóóráján részt is vett, az erről állítólag készült emlékeztető azonban nem került elő egyelőre.

A tárgyalások 2013 júliusára értek be, Pozderka Gábor akkori alpolgármester (és a helyi Fidesz korábbi elnöke) ekkor írta alá a HBE Viva Bond Start elnevezésű, egy évre szóló egyedi portfoliókezelési szerződést, majd át is utalta az 500 millió forintot; az összeg a jelentés-tervezet szerint a város könyvvizsgálójának javaslata alapján lett végül ilyen magas.

A bizottság megállapítása szerint Pozderka – aki a bizottság előtt azt mondta, nem igazán emlékezik már a szerződés tartalmára, Cselőtesi utasításban adott felhatalmazására járt el – utalványozási joga azonban legfeljebb 80 millió forintra szólt. A jelentés-tervezet szerint a szerződésről a képviselőtestületet nem tájékozatták, igaz, egy 2013 májusi testületi ülésen Lévainé az „egyebek” napirendben elmondta, hogy készül egy ilyen megállapodás.

A testület még márciusban engedélyezte a polgármesternek, hogy a város szabad pénzeszközeiből a magyar állam által kibocsájtott értékpapírokat jegyezhet, ez a szabály 2014 februárjában szigorodott úgy, hogy csak államilag garantált befektetésre lehet szerződni.

Cselőtei lemondása után Pozderka mint ügyvivő polgármester vezényelte a 2014-es költségvetés tárgyalását – amikor szóba sem került például, hogy kérjék a Hungáriát, részletezze, milyen papírjai is vannak a városnak, az információkat egyébként a képviselőtestület sem hiányolta.

2014 júliusában – ekkor már a jelenlegi városvezető Bartos volt a polgármester – telt le az első szerződés hatálya, ám a város nem tett lépéseket, hogy kitudja, érdemes-e hosszabbítani, október végén – a Hungária által küldött negyedéves kimutatás alapján – mégis arról döntöttek, további 500 milliót a brókercégre bíznak. Nem a képviselők, hanem a Bartos, Lévainé, Juhász és Szabó fémjelezte helyi elit, akik ezúttal sem kérték szakértő segítségét.

Bartos 2014. október 28.-án (az őszi önkormányzati választások utáni testületi alakuló ülés másnapján, úgy hogy a bizottságok akkor még nem is álltak össze) aláírta a szerződés félmilliárdos módosítását. A november 19.-ei képviselőtestületi ülésen azonban említést sem tett az ügyletről (később az egyik képviselő kérdésére, csak neki átad egy adathordozót hungáriás dokumentumokkal, de más helyi politikusok nem kapnak).

Még az idei költségvetés 2015. február 25.-ei elfogadásakor sem – pedig akkor már küszöbön állt a brókerbotrány: a Buda-Cash már bedőlt, a Hungária engedélyét a jegybank március 5.-én függesztette föl.

A vizsgálóbizottság elsősorban arra várna választ a kirendelni tervezett szakértőtől, hogy a két polgármester adhatott-e egyáltalán portfoliókezelésre megbízást – ez ugyanis sokkal tágabb lehetőséget ad a brókercégnek, mint az értékpapírjegyzés. A jelentés-tervezet többször kitér arra is, hogy sem a Cselőtei-, sem a Bartos-féle városvezetés nem kért a szerződéskötés előtt versengő ajánlatokat. Tudomásunk szerint Bartos több fórumon is az ellenkezőjét nyilatkozta.

Úgy tudni azonban, a város nem brókercégektől, hanem bankoktól kért betéti ajánlatokat, ami a bizottság szerint nem vethető össze azzal, hogy végül egy teljesen más, nagyobb hozamot ígérő, de kockázatosabb befektetési forma mellett döntöttek.

Rádi Antónia

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás