Egyéb

Tovább folyik az ingatlanmutyi: épp most kaszál a belügyminiszter volt üzletfele

A napokban adott túl a belvárosi Kristóf tér 6. alatti szecessziós palota 505, illetve további száz négyzetméteres két ingatlanán Rack László, a Pintér Sándor belügyminiszter volt üzlettársa érdekeltségében lévő RL Finance Kft. Az Átlátszó birtokába csak az 505 négyzetméteres pince-földszint-félemeleti helyiség adásvételi szerződése került, e szerint a vételár 122 millió, négyzetméterenként több mint 460 ezer forint.

2009-ben a másik száz négyetmeteres, ugyanebben az épületben található ingatlant bérlői kedvezménnyel, mindösszesen 250 ezres négyzetméter áron szerezte meg a cég. Utóbbi eladásáról a nagyobbik helyiségről szóló szerződés egyik pontja szól, a vevő mindkét esetben egy budapesti magánszemély. A felek tudomásuk veszik, hogy a Belváros-Lipótvárosi önkormányzatnak, mint Rackék tulajdonostársának az 1912-ben épült épületben elővásárlási joga van.

Előzmények

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

A képviselőtestület tegnap tárgyalt arról, él-e a lehetőséggel, de nem jutottak dűlőre, információink szerint további adatokat, például a „maradék” 100 négyzetméterre vonatkozó adásvételi szerződést várják a Rack-cégtől.

A belvárosi ingatlanértékesítési botrányról szóló cikksorozatunk első részében négy ingatlanról (4 helyrajzi számon szereplő háromról) állítottuk, hogy kedvezményesen kerültek a Pintérhez kötődő Rack-családhoz. A nyolcvanas években a technológiai termékek szürkeimportjával foglalkozó csoporthoz kötődő Rack kalandos múltjával, illetve a belügyminiszterhez fűződő szoros üzleti viszonyával sorozatunk második része foglalkozott.

Azóta azonban a birtokunkba jutott további három vásárlás dokumentációja is: kettő a megvételről szól, egy pedig (a fent részletezett) már arról, hogy Rackék cége továbbadná a 2000-ben, még Kék Duna Divat- és Szépségszalon Kft. néven megszerzett, valaha szintén önkormányzati ingatlant. A Kék Duna 2000 végéig az azóta végelszámolt Top Time Kft.-é volt, ami ekkor már a Rack-csoportba tartozott, korábban Keveházi Gábor és Bán Teodóra balettművészek működtették.

Az RL Finance 2002-ben alaposan meg is terhelte az 505 négyzetméteres helyiséget: az adásvételi szerződés az OTP Bank javára szóló 4 millió eurós keretbiztosítéki jelzálogról is említést tesz. Az eladó, 2013-ban 12 millió forintos veszteséggel gazdálkodó, 27 millió forintos saját tőkéjű RL Finance 8 napot kapott a január 15-én kelt szerződés alapján,  hogy töröltesse a terhet.

Igaz, hamarosan szép pénz áll a házhoz: a vevő már a szerződés aláírásakor átadott 12 millió forint foglalót, és legkésőbb február végéig törleszti a maradék 109,8 milliót – feltéve ha az önkormányzat nem él az elővásárlási jogával. Amennyiben él, akkor az V. kerület fizet ugyanennyit ugyanilyen feltételekkel – Rackék mindenképpen a pénzüknél lesznek.

 

A birtokunkban lévő dokumentumok szerint a Kristóf tér 6. szám – amelyet a Szeretlek Magyarország honlap ki is emel Budapest szecessziós kincseiről szóló cikkében – alatti, luxusóra-szalonnak is otthont adó épületben bérelt 100 négyzetméteres ingatlant vehette meg a Rack és felesége érdekeltségében álló RL-Invest Kft. mindössze 25,5 millió forintért 2009-ben.

A vagyonbecslésben 560 ezer forint szerepel ugyan az övezetre kalkulált négyzetméterenkénti átlagárnak – e szerint az ingatlan 56 milliót ért volna -, a forgalmi értéket mégis 36,4 millióban határozta meg az önkormányzat, amiből elengedték az adekvát bérlőkedvezmény 30 százalékot (az igazsághoz tartozik, hogy 560 ezres négyzetméterárat a nagyobbik ingatlanért Rackéknak sem sikerült elkérniük). A saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó RL-Invest még abban az évben beolvadt a Kristóf téren, de 7-8. alatt – a Cyrano étterem épületében – működó az RL Finance-be.

Az RL Finance 2010-ben szintén kedvezményesen, 53,5 millió forintért jutott hozzá egy 139 négyzetméteres ingatlanhoz a Dorottya utcának abban az épületében, ahol Rack – mint arról sorozatunk első részében szintén beszámoltunk – magánemberként is bevásárolt 2014-ben. Az ingatlant a CWT Utazási Iroda Magyarországi Fióktelepe bérelte, amely lemondott az elővásárlásáról a Rack-cég javára.

Az üzleti utak szervezésére szakosodott, a belga Compagnie Internationale Wagonlit Travel tulajdonában lévő CWT-ben a külföldi cégvezetőket a Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda képviseli. A jelenleg Biczi és Turiként futó iroda alapítója Tuzson Bence (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Rogán Antal által vezetett képviselőcsoport szóvivője. A Tuzson-iroda Rogán polgármestersége idején a kerületnek is dolgozott megbízási szerződéssel.

Rádi Antónia 

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás