Egyéb

Egy oligarcha bukása: Töröcskei távozik az államadósság kezelő éléről

A Széchenyi Bank becsődölése után az Államadósság Kezelő Központ éléről is távozik Töröcskei István, utódja egy volt államtitkár-helyettes lehet. Nézzük meg, hogyan alakult a jobboldal jelentős oligarchájának eddigi karrierje, egy nemzetközi pénzügyi botránytól Simicska Lajossal folytatott üzleteléseken keresztül különféle állami cégekben szerzett pozíciókig.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elfogadta Töröcskei István lemondását, így az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatói posztján már csak addig marad, amíg megérkezik az utódja. A Napi.hu értesülései szerint ez nem lesz más, mint Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi helyettes államtitkára, az Eximbank-csoport volt vezérigazgatója.

Töröcskei István 1973-ban, közgazdász diplomával került a Magyar Nemzeti Bankba, majd a Kis Oligarchatározó szerint Boros Imre volt Phare-miniszter vette a szárnyai alá. Töröcskei a jegybank devizapiaci műveletekért felelős részlegének helyettes vezetői pozíciójában belekeveredett egy nemzetközi botrányba is, amelyet a Der Spiegel a második világháború utáni Németország egyik legnagyobb bűncselekményeként zárt le.

A hvg.hu korábbi cikke szerint az elsőrendű vádlott, Hans-Joachim Schmidt több százmillió márkás kárt okozott a Volkswagennek azzal, hogy a cég határidős devizaügyleteire szánt pénzt időnként a saját hasznára használta fel. Schmidt frankfurti brókerként kapcsolatban állt az MNB-vel és a német hatóságok a magyar jegybank vonatkozó részlegének helyettes vezetőjének szerepét is firtatták. Töröcskei Schmidten keresztül találkozhatott Walter Hediger svájci ügyvéddel is, aki később Simicska Lajossal és Nyerges Zsolttal üzletelt.

Kis Oligarchatározó: Töröcskei István

A csendes menedzser. Az örök második. A nagyok mellett a háttérben halkan meghúzódó szürke ügyintéző. A legnagyobb magyar hivatalnokoligarcha, mindig éppen ott, ahol a szervezetnek szüksége van rá. Jelenleg éppen az Államadósság Kezelő Központ vezetője. A szervezet persze mindig változott, igaz, egyesek szerint csak látszólag. Tovább a teljes cikkre.

Az MNB-től a Kultúrbankon keresztül a Magyar Hitelbankba jutott, ahol elnök-vezérigazgatóként dolgozott, elmondása szerint itt ismerkedett meg Simicska Lajossal. A szocialista kormány idején inkább a T & T Vagyonkezelő Zrt.-vel foglalkozott, amely azóta is létezik és amelyet a feleségével alapítottak.

1997-től az Equilor Zrt. vezérigazgatója lett, majd az első Orbán-kormány idején a Magyar Exporthitel-biztosítóban dolgozott elnökként, de megtalálható a neve a Vegyépszer-aktákban, a Simicska-Nyerges páros első nagy bulijában, a Budai Hengermalom-sztoriban, de a Pro Aurumban vállalt szerepe nagyban hozzájárult a jobboldali médiabirodalom kiépülésében is. A jó kapcsolat megmaradt, 2012-ben Simicska Lajos Töröcskeitől vett földet Sárváron.

Nyergesék első milliárdja I.: Tüntesd el az adósságot!

Nyergesék első milliárdja II.: Pártkasszától pártkasszáig vándorolt a budai malom

Simicska 12 hektár földet vásárolt Töröcskeitől

A magyarországi state capture kiépítésében elévülhetetlen érdemeket szerző Töröcskei 2008-ban alapított Széchenyi Banknak 2010. április és 2012. február között volt az igazgatósági tagja. A T & T Vagyonkezelő Zrt. 2014. októberi állás szerint 51 százalékban volt a bank tulajdonosa, a maradék 49 százaléknyi részvény a magyar állam tulajdonában volt. Egészen addig, amíg a bank csődbe nem ment. A hvg.hu birtokába került információk szerint több mint 100 oldalt töltöttek meg az MNB jelentésében a Széchenyi Banknál történt hiányosságok és törvénysértések. A betéteseknek 7,5 milliárd forintjuk úszott el.

A Széchenyi Bankban olyan cégek kaptak hitelt, amelyeknél Töröcskei vezető volt, vagy az érdekeltségébe tartozik – az effajta összeférhetetlenséget tiltja a törvény. A bankban nem volt megoldott a feladatmegosztás és a megfelelő helyettesítés, nagyon problémás volt az adatkezelés, illetve a kockázatkezelésnél is súlyos hiányosságokat találtak.

A Fidesz második kormányzati ciklusában Töröcskei beült a Mavir igazgatóságának elnöki székébe, valamint tagja lett a Mol felügyelőbizottságának is, majd 2011. november 15-étől kinevezték az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójának. Az ÁKK élére való kinevezése után is megtartotta érdekeltségeit a Széchenyi Bankban, bár pozíciót nem vállalt.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere: Kik ejtették foglyul a magyar államot?

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Az ÁKK és a Széchenyi Bank tevékenysége azonban összefonódott egy ponton. A magyar letelepedési kötvényt áruló ÁKK, ahogy azt már korábbi cikkünkben megírtuk, nem volt tisztában azzal, hogy kik forgalmazzák a kötvényeket. Ugyanakkor az egyik szingapúri közvetítő cég, amely segít abban, hogy 250 ezer euróért kötvényt és letelepedési engedélyt vásároljanak külföldiek Magyarországon, egy, a Széchenyi Bankhoz tartozó számlaszámot tüntettek fel, ahova utalni lehet a pénzt. Töröcskei ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy „örömünkre szolgál a cég bizalma bankunk iránt”.

D. Kovács Ildikó

Illusztráció: MTI

Megosztás