Kis Oligarchatározó: Töröcskei István

torocskeifresco

A csendes menedzser. Az örök második. A nagyok mellett a háttérben halkan meghúzódó szürke ügyintéző. A legnagyobb magyar hivatalnokoligarcha, mindig éppen ott, ahol a szervezetnek szüksége van rá. Jelenleg éppen az Államadósság Kezelő Központ vezetője. A szervezet persze mindig változott, igaz, egyesek szerint csak látszólag.

1973-ban a Közgazdasági Egyetem elvégzése után a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) került gyakornoknak, ahol hamarosan Boros Imre vette szárnyai alá. Ő az a korábbi kisgazda politikus, Phare-miniszter, az MNB devizagazdálkodási osztályának 1980-as évekbeli vezetője, egyben MSZMP-alapszervezeti titkára, akiről mára – történészektől levéltárosokig – mindenki azt állítja, hogy a kémelhárítás (III/II) szigorúan titkos (szt) tisztje volt. (Kivéve persze az érintettet: ő mindenkit perrel fenyeget, aki ezt leírja.) Töröcskei karrierje – az MNB londoni bankjánál tett ötéves kitérő után – Boros beosztottjaként ívelt egészen a jegybank devizapiaci műveletekért felelős részlegének helyettes vezetői pozíciójáig és egy nemzetközi botrányig, amelyet a Der Spiegel Németország világháború utáni legnagyobb gazdasági bűncselekményének nevezett. A bonyolult devizaárfolyam-ügyletsorozat végén a Volkswagen gyár több százmillió márkás kárt könyvelt el, cserébe beperelte az MNB-ét, a vita pedig 1993-ban azzal zárult, hogy a magyar jegybanknak tízmilliárdos kártérítést kellett kifizetnie. A VW-ügyben a németek igencsak érdeklődtek Töröcskei szerepe iránt, de magyar felelőse nem lett az ügynek.

Mi ez a Kis Oligarchatározó?

Tudjuk persze, hogy az oligarcha fogalma kicsit homályos, kultúránként, országonként és koronként mást és mást lehet rajta érteni. Alapesetben mi kicsit leegyszerűsítő módon olyan üzletembert értünk majd a fogalmon, akinek vagyona az állammal folytatott vitatott üzleteknek hála gyarapodott és/vagy a vagyonát politikai befolyás kiépítésére is felhasználja, akár a további meggazdagodás, akár a hatalom irányítása céljából. Tovább a részletes definíciókra.

Az akkori aktív hálózat a jelek szerint tovább működött, hiszen a botrány börtönbüntetésre ítélt német főszereplője mellett felbukkant egy svájci férfi, aki később ügyvezető lett Simicska Lajos és Nyerges Zsolt azóta már felszámolt kinti cégében. Szép részlet, hogy a VW ügyet igencsak megsínylették a Töröcskei gyerekek, hiszen – mint egyik interjújában elmondta – felnőttként bevallották neki, “milyen rossz volt nekik, amikor a Dörgicsén nyaraltak, a Déli Krónikában pedig valami olyan felkonferálással olvastak be egy hírt, hogy a Boros-Töröcskei páros lebukott.”

Az MNB után a kissé zűrös Kultúrbankon (amelyben Borossal közös tulajdonlását gyanította sok újságcikk) keresztül a Magyar Hitelbankba (MHB) vezetett Töröcskei útja, ahol az elnök-vezérigazgatóságig vitte. Irányítása alatt az egyébként több tízmilliárd forintból konszolidált bank 1994-ben egymilliárd forintos hitellel támogatta a Fidesz és az MDF kampányát (az ügylet leírása itt). Saját bevallása szerint az MHB-ban ismerkedett meg a Fidesz akkori pénztárosával, Simicska Lajossal, akivel “izgalmas vitákat” folytatott (nem tudjuk, miről) és akivel “mély baráti kapcsolat” szövődött (nyilvánvalóan kizárólag érzelmi alapon). Fontos részlet, hogy 1994 nyarán a bank majdnem eladta Simicska érdekeltségének, a Mahir Rt.-nek a portfóliójában lévő lapokat – aMai Napot, a Reformot és a Szabad Földet. Ettől végül csak a Horn-kormány nyomására álltak el.

A szocialista kormány idején saját tanácsadó és vagyonkezelő cégébe húzódott vissza (T and T – a név egyben utalás a dörzsölt ügyvéd hírében álló testvérére), majd 1997-től az Equilor Zrt. vezérigazgatója lett. Az első Orbán-kormány ideje alatt fontos beosztásokba került, a Magyar Exporthitel-biztosító elnöke lett, megfordult a Vegyépszer csoportban, szerepet vállalt a Simicskához és Nyergeshez köthető Budai Hengermalom sztoriban, 2001-ben ő is az un. piszkos tizenkettő-botrány egyik kedvezményezettje (a Gödöllői Tangazdaság Rt.-ben szerzett tulajdonrészt) volt, később pedig, főleg a baloldali kormányok ínséges ideje alatt, az általa tulajdonolt cégeken keresztül (Equilor, Pro-Aurum) a jobboldali médiabirodalom egyik legjelentősebb finanszírozója-tulajdonosa lett. Nélküle nem lenne például se Hír TV-énk, se Lánchídrádiónk.

A jutalom sem maradt el: 2010 után a Mavir igazgatóságának elnöke, a Mol fb-tagja lett, megalapította a Széchenyi Bankot, majd az Államadósság Kezelő Központ vezetője lett. Az atlatszo.hu korábbi összeállítása szerint egyike azoknak a hivatalnokoknak, akik „rabul ejtették” a magyar államot.

Karrierjének szép íve, hogy 2011-től a Sakkszövetség elnöke, pont abban a székben, amelyben egykor, 2005-ig baloldali oligarchatársa, Leisztinger Tamás üldögélt.

Oligarchafok: 3,3

– vagyonfok: 3

– politikai befolyás: 3

– médiabefolyás: 4

Jele:Volkswagen

Legjobb mondata: “(Simicskával) több krízishelyzeten keresztülmentünk együtt, és ez egyfajta biztosíték arra, hogy az embert nem vágják hátba.”

Legjobb oligarchatársa: Simicska Lajos

Tovább a Kis Oligarchatározóra

(Fotó: innen

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Balázs Nádasi

  Konkrétan nem igaz, hogy ő lenne a Sakkszövetség elnöke. Mong Attilának illett volna ennek utánanéznie.

 • Barom Állat

  Ha a Londoni MNB kirendeltségen dolgozott, akkor neki is van titkosszolgálati múltja, ez kb. 99%-ban biztos. Az egy “kémfészek” volt!

 • gongola

  Töröcskei István politikai kapcsolatrendszere nagy valószínűséggel túlmutat is a “kis oligarcházó” kategórián, ha figyelembe vesszük azt a tényt is, hogy a PSZÁF
  2008-ban, illetve 2009-ben (a bankválság kirobbanása után) olyan engedélyezési
  eljárást folytatott le, aminek eredményeként egy olyan bank kapott a PSZÁF-tól
  Magyarországon működési engedélyt, amelynek Kajmán szigeteken bejegyzett
  tulajdonosai egy speciális – adóelőnyt kihasználó – termékkel kívántak itthon
  megjelenni. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy ez a bank (SPA Bank) egy
  percig sem működött önállóan Magyarországon, mert azt Töröcskei István
  (jelenleg az államadósság kezeléséért felelős állami szerv első számú vezetője)
  üzlettársaival megvásárolta a Kajmán szigeteki tulajdonosoktól (lásd Figyelő,
  2010.04.15-21, 60-61. old.) az SPA bankot és ami azóta beintegrálódott a Széchenyi Bankba, amelynek Töröcskei ugyancsak tulajdonosa és amelynek tulajdonjogáról meg formálisan sem kellett lemondania akkor, amikor az akk meghatározó vezetője lett..

  • Marton Ivanyi

   Viszont most épp felfüggesztették a Széchényi engedélyét. Erre a Töröcskeire én mondjuk egy bevásárlólistán nem bíznék már rá, kicsit meredek, hogy az államadósság nála van.

 • Zöld Bazil

  POWER OF ATTORNEY

  KNOW ALL MEN BY THESE PRESENTS that the undersigned Minister for National Economy, being the Minister Responsible for Public Finances of Hungary, by his execution hereof, does hereby constitute and appoint Mr. István Töröcskei, Chief Executive Officer of Government Debt Management Agency Private Company Limited by Shares of Hungary acting individually as his true and lawful attorney-in-fact and agent, for him and in his name, place and stead, to execute and deliver Hungary’s Annual Report on Form 18-K for the fiscal year ended December 31, 2013 and any amendment thereto, as fully to all intents and purposes as the undersigned might or could do in person, hereby ratifying and confirming all the acts of said attorney-in-fact and agent which he may lawfully do or cause to be done by virtue thereof.

  IN WITNESS WHEREOF, the undersigned has hereunto set his hand.

  Date: September 12, 2014

  By:

  /s/ Mihály Varga

  Name: Mihály Varga

  Title: Minister for National Economy

 • Marton Ivanyi

  És… épp felfüggesztették a Széchenyi bank engedélyét. Második bebukott pénzintézete a pénzügyi varázslónak egy éven belül. Azért az államadósság jó kezekben van, legalább ott betétesek nincsenek. Oh wait… mi magyarok mindannyian.

 • Adam

  Ezeket a sorokat olvasva valóban elhiszem, hogy az elszámoltatás megtörtént…