Egyéb

Karácsonyi ajándék a kormánytól: nézze meg az ön települése kapott-e!

Többek között a szociális és gyermekétkeztetés rovására osztott szét több mint 18 milliárd forintot a kormány karácsony előtt. Térképen mutatjuk meg, mely önkormányzatok kaptak a pénzből és mennyit.

2014-ben, még az év vége előtt a kormány egyes önkormányzatok számára rendkívüli karácsonyi ajándékot adott, összesen több mint 18,4 milliárd forintot osztott szét közöttük. A legtöbben 10 és 100 millió forint közötti összeget kaptak, de néhány 1 milliárd forint fölötti átcsoportosítás is az „egyes önkormányzatok feladatainak ellátására”. Azt is érdemes megnézni, hogy minek a terhére osztották szét a pénzt, vagyis honnan vonták el: például a szociális és gyermekétkeztetési feladatoktól, a szociális és gyermekvédelmi ágazati pótléktól, a vis maior támogatástól vagy az átmeneti ivóvízellátás biztosításával kapcsolatos költségek finanszírozásától.

Az alábbi térképen bejelöltük az összes települést, akik most pénzt kaptak. Sárgával jelöltük a 10 és 100 millió, kékkel a 100 és 500, zölddel az 500 és 1 milliárd, pirossal pedig az 1 milliárd forint feletti összegeket, de az egyes településekre kattintva látható a pontos összeg és az is, hogy hány lakosa van a településnek és így egy lakosra mekkora összeg jutott a pénzből.

Ha az egy főre jutó pénzt nézzük, akkor korántsem azok a települések jártak a legjobban, ahova a milliárdos összegek kerültek. A legnagyobb nyertes a 434 fős Csanádalberti, amelynek minden lakosára több mint 322 ezer forint jutott. Őket követi a 934 fős Bodrogolaszi fejenként 107 ezer forinttal, valamint a 2043 fős Ősi, 98 ezer forinttal lakosonként. Arányaiban a legkevesebb pénzt Fehérgyarmat kapta, amelynek 8051 lakosára 20 millió forint jutott (2484 Ft/fő).

 

 

A teljes lista itt olvasható:

 

Megosztás