Egyéb

2014 legfontosabb magyar oknyomozó újságcikkei

Összegyűjtöttük azokat a magyar újságcikkeket, amelyek tavaly önállóan mutattak rá jelentős témákra, vagy éppen hozzátettek a legfontosabb gazdasági-politikai történetekhez. Olvasta mindet?

Noha lehetőségeinkhez képest mi is megpróbáltunk minél több és jobb tényfeltáró cikkel hozzájárulni a magyar közélet átláthatóságához (lásd pl. legolvasottabb 2014-es cikkeink toplistáját), örömmel tapasztaltam, hogy tavaly a nagy médiavállalatok újságírói is oda tudták tenni magukat tényfeltárás terén. Most ezért azokra a munkákra koncentrálunk, amik nem az Átlátszón jelentek meg.

A következő felsorolás azokat az oknyomozóként kategorizálható cikkeket tartalmazza, amik szerintem 2014-ben a legtöbbet tették hozzá a legfontosabb történetekhez, vagy önállóan mutattak rá jelentős témákra – és mint ilyenek, idén is megérnek egy olvasást. A lista súlyosan szubjektív – például bármennyire szerettem volna, nem sikerült sok nyomtatott újságot olvasnom – , ha szerinted elsiklottam valami nagyon fontos felett, örömmel várom a jelzést a kommentek között.

 

Dezső András (Index):

A nagy Oroszország kovácsolta frigy

Május elején pattant ki a hír, hogy Kovács Béla jobbikos Európai Parlament-képviselő ellen azért nyomoznak, mert az oroszoknak kémkedhetett. Az indexes Dezső András öt hónapig kutatott Kovács múltja után: az ennek eredményeként megjelent anyag a politikus életét születésétől kezdve végigkíséri, a kedves olvasót pedig a Szovjetuniótól kezdve Japánon át Brüsszelig kalauzolja, ritka bepillantást engedve a titkosszolgálatok homályos világába. Amikor megkérdeztem kollágáimat, ismerőseimet, hogy milyen cikket ne hagyjak ki ebből a felsorolásból, szinte mindenki “KGBéla” sztoriját említette. Ha tavaly nem olvastad el, ezt feltétlenül pótold idén!

 

Panyi Szabolcs (Index):

Üdv a Macsótudományi Egyetem gólyatáborában, vetkőzzetek bugyira!

Nem akarok áldozat lenni, mert kurva szar áldozatnak lenni

Nem kell neked mentő, nem kell neked semmi, nem lesz para

A 2014. őszi tanév kezdete előtt megerőszakoltak egy lányt az ELTE egyik karának gólyatáborában. Az egyetem azonnal arról adott ki közleményt, hogy az “atrocitás” a gólyatábor “programjaitól függetlenül történt”. Ez rövidesen egy olyan ígéretre módosult, hogy az ELTE gólyatáborait a jövőben az egyetem központi kontrollja alatt fogják szervezni, sőt, azóta a felsőoktatási államtitkárság is megmozdult egy egységes állami szabályrendszer kialakítása érdekében. Talán soha nem vált volna világossá, hogy Magyarországon a gólyatáborokkal valami súlyos hiba lehet, ha az indexes Panyi Szabolcs annyiban hagyja a dolgot. Panyi egy sorozatindító részletes, elemző cikkben szedte össze azokat a faktorokat, amik az ehhez hasonló bűncselekmények gólyatábori előfordulásához hozzájárulhatnak. Azóta két olyan cikke jelent meg az Indexen, amelyekben gólyatábori, illetve egyetemi-főiskolai szexuális erőszak áldozatává tett nők mesélik el mindeddig eltussolt, titokban tartott, szégyenből elhallgatott történetüket. Kollégája, Csonka Anna pedig egy olyan lány történetét írta meg, aki ellen főiskolai tanára követett el szexuális erőszakot.

 

M. László Ferenc (hvg.hu):

Ezért ugrott egymásnak Orbán jobb- és bal keze

Orbán olyat venne el Simicskától, amit még a hőskorszakban kapott

Kövért és Lázárt gyengíti Habony Árpád erősödése (társszerző: Kósa András)

Orbán „álmaitól” retteg, és egyre csak hibázik a kormányzati apparátus (társszerző: Kósa András)

Újabb offenzívára készül az újjászervezett Orbán-stáb

A média egy részét maga alá gyűrő, a nem ellenőrzött nyilvánosságtól pedig elzárkózó harmadik Orbán-kormány mindennapjainak feldolgozása embert próbáló munka. Noha minden komolyan vehető médium törekszik az ország választott vezetésén és annak holdudvarán belül lejátszódó, eminens jelentőségű folyamatok bemutatására és elemzésére, ezt nem sokan tudják a kremlinológia és a teafűolvasás helyett a tényfeltárás módszertanával végrehajtani. Én úgy éreztem, idén M. László Ferenc hvg.hu-s cikkeiből lehetett a legjobban informálódni arról, hogy a hatalom korridoraiban éppen merről fúj a passzátszél. A cikkek témájából fakadóan a szerzőnek itt csak néhány, kiválasztott anyagát linkeltem.

 

Rényi Pál Dániel (Magyar Narancs):

Csak egy maradhat talpon

Noha korábban jeleztem, hogy idén nem olvastam sok nyomtatott újságot, Rényi Dániel hivatkozott anyagába pont belefutottam, és úgy éreztem, az Orbán-Simicska háború hátterét feltáró anyagát nem lehet innen kihagyni.

 

Pethő András (444):

Így lett része Magyarország a nagy luxemburgi adóbiznisznek

Ha túl sokszor olvassuk el egymás után Szijjártó Péter, Rogán Antal, Habony Árpád és Lázár János nevét, könnyen az a tévképzetünk támadhat, hogy nincs a világon fontosabb dolog annál, mint hogy melyik magyar politikusnak mekkora lakása van és hol tartja a bankszámláját. A korábban origós Pethő András egy nemzetközi oknyomozó újságíró szervezet, az ICIJ munkájába bekapcsolódva pedig megírta ezt a sztorit a 444-re, hogy a Gucci kiegészítőkön túl azt is lássuk: hol kapcsolódik hazánk a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek igencsak kellemetlen perceket okozó luxemburgi adóoptimalizációs ügybe.

 

Szalai Bálint (Index):

Ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot

Ma is jönnek a hamisított magyarok

Szalai Bálint, az Index újságírója annyit üldögélt a budapesti Deák tér olcsóbb helyein, hogy feltűnt neki, évről évre mennyi oroszul beszélő ember várakozik látszólag céltalanul a fővárosi közlekedési csomópont közelében. Egyszer megszólított egy angolul is kommunikációképes csoportocskát: mint rövidesen kiderült, a kettős állampolgárság magyar intézményével visszaélő ukrán szervezett bűnözők kuncsaftjaiba sikerült botlania. A szerencsés találatból kétrészes cikk lett, ami részletesen bemutatja a az állampolgárságbiznisz működését, a haszonélvező magyar tisztviselők, ügyvédi irodák és bűnözői csoportok rendszerét. Az anyag utóéletéhez tartozik a nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnökhelyettes, Semjén Zsolt reakciója, aki szerint az Index a cikkek útján összehangolt támadást indított az MSZP és a Demokratikus Koalíció alkotta segédcsapatokkal. Semjén hazaárulást is emlegetett, bár az nem teljesen világos, hogy az ukrán maffia érdekei mióta esnek egybe a magyar államéval.

 

Magyari Péter (444):

Utána minden állat szomorú

Több évtizedes, megrázó történetet rekonstruált a 444-en Magyari Péter arról, “hogyan történhetett meg, hogy egy köztiszteletben álló ember 15 éves fiúkkal elégíttesse ki magát az ország egyik legjobb gimnáziumában. Hátha valaki így kap bátorságot ahhoz, hogy szólni merjen, ha hasonlót tapasztal.”

 

Sarkadi Nagy Márton

Mint azt a cikk elején is említettem, minden valószínűség szerint nem sikerült minden fontos oknyomozó anyagot összeszednem ebben a felsorolásban. Ha úgy érzed, valami nagyon hiányzik innen, írd le a kommentek közé, hogy mi volt szerinted a legfontosabb oknyomozó cikk 2014-ben!

Javítás (2015. 01. 05. 16 óra): A blogposzt korábbi verziójában tévesen úgy tüntettük fel, hogy az Indexen megjelent Erről soha senkinek nem beszéltem c. cikket Panyi Szabolcs írta. A cikket valójában Csonka Anna írta. Az érintettektől elnézést kérünk.

Megosztás