Egyéb

Betonkomplexum némi zölddel: megvan az új városligeti múzeumok tervezője

Megvan a korábban sok szakember és a városlakók által is széles körben bírált, sokmilliárdos városligeti múzeum-projekt tervezője. Az elképzelt épületekről videót is közzétettek, amiből első látásra nyilvánvaló: nem voltak alaptalanok a fák kivágása, a Városliget tönkretétele miatt aggódók félelmei. Annak idején közel hatezren írták alá a gigaberuházás ellen tiltakozó petíciót.

A Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra.

Az új múzemépületek megtervezésére kiírt nemzetözi pályázati zsűrijének magyar tagjai között szerepelt többek között Fekete György, az MMA elnöke, és az Iparművészeti Múzeum élére nemrég kinevezett Cselovszki Zoltán. Cselovszki korábban Lipótváros főépítésze, s Belváros-Lipótváros vagyonkezelőjének elnöke, illetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, majd a Forster Központ vezetője volt, sőt Habony Árpád igazgatósága alatt (2005 és 2008 között) felügyelőbizottsági tagként működött a Bonum Semen Zrt-nél (korábban Nézőpont).

Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel – civilek tiltakoztak a beépítési tervek ellen from atlatszo.hu on Vimeo.

Mint korábbi cikkünk egyik megszólalója fogalmazott, tényleg csak “zöld díszlet” lehet a világ első közparkjaként épült Városligetből, ha megvalósulnak a most nyertesnek ítélt tervben foglalt elképzelések. Volt, aki úgy fogalmazott:

„Rákosi, és a második világháború végzett akkora pusztítást a Városligeten, mint amekkora kárt  a most tervezett múzeumnegyed-projekt okozhat.”

A projekt kapcsán arról is írtunk, hogy a valódi, élő zöldfelület jelentősen csökkenhet, és arról, hogy egyáltalán nincsenek konkrét tervek és elkülönített kötségvetés az egyes helyeken valóban rehabilitációra szoruló növényzet rendbetételére.

„A Városligeti átalakítással kapcsolatban tehát a fő aggályok egyike, hogy a beépítések nyomán névlegesen hektárokkal nő majd a zöldfelület (például a mélygarázsok tetején), ami azonban nem fogja pótolni a kivágott fákat, közparki zónákat.  Fás liget helyett gyep, drágán fenntartható tetőkert lesz, az eddig is intenzíven használt, a terhelhetőségei határán lévő közpark helyett pedig csak egy zöld díszlet.”

Pedig, mint a témáról szóló másik cikkünkben írtuk: “Egyetlen százéves platánfa lombjának zöldfelülete annyi, mint egy futballpályáé”. Ekkor szóltunk arról is, hogy civilek és szakmai szervezetek szerint a Fővárosi Közgyűlés érdemben nem is fontolta meg a projektet:

“Június 30-án a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a több szervezet által fölöslegesnek, drágának és a közparkra veszélyesnek tartott Városligeti Múzeumnegyed megvalósításához szükséges Városligeti Építési Szabályzatot. Több civilszervezet kifogásolta, hogy a közgyűlés a több, mint százmilliárd forintos tervezett beruházásról olyan módon döntött, hogy még aznap 107 másik előterjesztéssel is foglalkozott, így a civilek szerint a kérdés érdemi megfontolására nem maradhatott ideje a döntéshozóknak.“

Idéztük a Levegő Munkacsoport véleményét is:

”A Városligettel határos VI. kerületben kevesebb mint egy négyzetméter zöldterület jut egy lakosra a nemzetközileg ajánlott 21 négyzetméter helyett. Ezt az arányt nem szabad tovább rontani, különösen nem százéves fák kivágásával.”

Később negírtuk, hogy a Liget Budapest Projekt “nemzetgazdaságra gyakorolt hatásáról” szóló tanulmányt egy offshore hátterű cég, a KPMG Tanácsadó Kft. készítette, épp annyi pénzért (24, 5 millió forint), hogy ne kelljen a feladatra nyílt közbeszerzési pályázatot kiírni.

„Cégbírósági adatok szerint a KPMG Tanácsadó Kft. közvetlen tulajdonosa tavaly decemberig a ciprusi bejegyzésű KPMG Holding Ltd. volt, és jelenleg is ez a cég a közvetett tulajdonos, csak azóta egy másik magyar cégen, a KPMG Hungária Könyvvizsgáló, Adó- és Közgazdasági Tanácsadó Kft.-n keresztül, melynek a tulajdonosa szintén a ciprusra bejegyzett KPMG Holding. A magyarországi bejegyzésű KPMG-cégeket tulajdonló ciprusi KPMG Holding Ltd. kézbesítési megbízottja a Dr. Kelényi ügyvédi iroda, mely egyike volt annak a négy ügyvédi irodának, amelyeket két éve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 110 millió forintért megbízott  a privatizációs szerződések felülvizsgálatával. A KPMG Tanácsadó Kft. offshore tulajdonosi háttere ellenére bővelkedik az állami megbízásokban: idén is sorra nyerte a 25 milliós értékhatár alatti, kevésbé szigorú szabályok szerint kiírható és nem kötelezően meghirdetendő, rendszerint hirdetmény nélküli meghívásos közbeszerzéssel pályáztatott megbízásokat.”

Ráadásul ugyanez ez a cég készítette az MNB sokat vitatott hátterű, sokmilliárdos ingatlanvásárlása során megvett épület, az Eiffel Palace – ingatlanszakmailag vitatható módszerrel készült – értékbecslését, melynek köszönhetően az ingatlant a Magyar Nemzeti Banknak eladó, szintén offshore hátterű, átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cég tízmilliárd forintos nagyságrendű profitot realizálhatott a tranzakción.

Horn Gabriella

Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

Vegyél Átlátszó-előfizetést ajándékba! Az összeget te határozod meg, cserébe egy csinos vouchert adhatsz át, mi pedig kérlelhetetlenül folytatjuk a munkánkat jövőre is. Részletek: atlatszo.hu/karacsony

Megosztás