Egyéb

Amit a Kreml hátterében gondolhatnak a Jobbikról

A Jobbiknak útmutatásra van szüksége – áll abban az emailben, amely állítólag Aleksandr Dugin munkatársának email-postafiókjából származik.

Idén decemberben orosz hackerek feltöltöttek egy több száz emailt tartalmazó fájlt a nyílt internetre. Állításuk szerint az üzenetek egy George Gavrisha nevű személy postaládájából származnak. A férfit az üzenetek tartalmáról tudósító román, ukrán hírportálok Aleksandr Dugin személyi asszisztenseként, titkáraként azonosították.

Az egyik email részletesen ír arról, hogy mit gondol szerzője a magyar Jobbikról:

„A szélsőjobboldali (és szélsőbaloldali) erők felemelkedése és fennmaradása kellene, hogy erőteljes ellenállást fejtsenek ki az uralkodó kormányzati rendszer ellen […] nem elegendő, hogy Oroszország erős játékos legyen a Nyugat játékában, hanem a megfelelő időben és a megfelelő felkészüléssel Oroszországnak meg kell tennie a következő nagy lépést: hogy vitassa a játék szabályait és egy alternatív módot javasoljon […] pontosan, ahogy Dugin kéri. Ez világmegváltoztató munka a világtörténelemnek.”

„A magyar társadalom, legnagyobb elemei úgy érzi, a Nyugat – és különösen a Magyarországot osztrák befolyás alatt lévőként kezelő Ausztria – elárulta az EU-ban. Mi több, manapság Magyarországot szomszédai politikailag izolálják. Hiszem, hogy a Jobbik az első lépés egy új magyar öntudat felé, de útmutatásra van szüksége, hogy egy másik ideál (Európai-Ázsiai léptékű) célját szolgálja és ne csak kövesse a nyugati extrémizmus és nacionalizmus útját (ha ezt teszi, nem fog érdemleges különbséget jelenteni).”

Úgy véljük, hogy az email – ha valódi – ritka bepillantást jelenthet a hivatalos orosz politikát a háttérből alakító, Aleksandr Dugin körül formálódó „eurázsiai” gondolkodók nemzetközi csoportjának a magyar szélsőjobbos pártról alkotott véleményébe.

A Kreml koponyája

Aleksandr Dugin (állítólag az ő titkárának elektronikus postaládájából származik a fenti üzenet) közismert orosz ultrajobbos politikai, filozófiai gondolkodó. Oroszország világban betöltött helyéről vallott nézeteinek középpontjában az „eurázsiai” gondolat áll; a dugini vízió szerint egy eurázsiai birodalom vezetné vissza az oroszokat a nyugati racionalizmus által megmételyezett tradicionális, spirituális értékekhez. Ez a birodalom nem állna meg Oroszország határainál: magában foglalná a volt szovjet tagállamokat, a volt szocialista blokk országait (így Magyarországot is), keleten pedig Kínából harapna ki területeket.

Ugyan Dugin már a kilencvenes óta szerepet játszik az orosz politikai életben, ma legfeljebb nemhivatalosan számít a Kreml ideológusának. Vlagyimir Putyin politikájában – például az ukrajnai orosz expanzióra törekvő lépésekben – azonban sokan az ő szellemi befolyását látják. A Foreign Affairs mértékadó világpolitikai magazin idén „Putyin agya” címmel közölte a férfi profilját.

Sokan őt látják a Kreml és több európai szélsőjobbos párt közötti, az idei év folyamán egyre barátságosabbá váló viszony egyik fő mozgatórugójának is. A Political Capital idén áprilisban nemzetközi figyelmet kiváltó elemzésben jelezte, hogy „egész Európában erősödik a nemzeti színekbe öltözött orosz érdekképviselet”, júliusban arra hívták fel a figyelmet, hogy az illető pártok az Európai Parlamentben (a szélsőséges baloldallal egyetemben) leadott szavazataikkal is Putyin támogatásáról tesznek hitet.

Nemzetközi kapcsolatok

Az oroszbarát szélsőjobbosok listáján a magyar Jobbik kiemelt helyet foglal el, elsősorban az európai összehasonlításban különösen erős törvényhozási képviseletének köszönhetően. A Jobbikkal kapcsolatos, orosz befolyással is magyarázható történetek azóta ömlenek a padlásról, mindenekelőtt az Európai Unió elleni kémkedéssel vádolt Kovács Béla ügye. De Dugin közvetlenül is felmerül néhány ilyen sztoriban: ő hívta meg Vona Gábort tavaly a Lomonoszov Egyetemre előadást tartani és ő lett volna az egyik legprominensebb vendége annak a végül betiltott, Budapestre tervezett fajvédő konferenciának, ahol Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő is felszólalt volna.

A Foreign Affairs egy másik idei cikkében a Putyin és több európai szélsőjobbos párt kapcsolatát elemezve is szóba hozta Dugint, például azért, mert állítólag támogató levelet ír a görög neonáci Arany Hajnal éppen börtönbüntetését töltő vezetőjének, Nikos Michaloliakosnak.

Erről az állítólagos levélről a legkorábbi utalásokat 2013 novemberében találtuk az interneten. Az állítólag Dugin munkatársának postafiókjából származó, Jobbikot érintő email szintén ebből az időszakból származik. A kiszivárgott emailek ránézvést csak a postafiókba érkező üzeneteket tartalmazzák. Egy másik, az idézettnél alig egy nappal korábbi üzenet előzményében maradt azonban az azt megelőző kérdés; ebben feltehetően Gavrisha kérdez egy vele rendszeresen üzenetet váltó görög férfit a Jobbikról – ez a férfi végül azt válaszolta, a pártot nem ismeri.

„Szeretném ismerni a véleményed arról az (aktívan viták, megbeszélések tárgyát képező) kilátásról, hogy európai, patrióta jobboldali politikai erők szélesebb egysége jöjjön létre az európai választások előtt, például Le Pen francia Nemzeti Frontja köré szervezve.

Közelebbről nézve, tudsz-e többet erről a politikai pártról? [Itt egy link szerepel a Jobbik angol nyelvű Wikipedia-oldalára]

Ez a nevezett személy folyamatosan a saját iniciatíváiról kommunikál Duginnal és arra szólít, hogy vegyenek részt az európai terveiben. Azt hiszem, valahol itt rejlik a megoldása az Arany Hajnalt támogató levél rejtélyének.”

Az pontosan nem világos, hogy ki volna a levélben hivatkozott „nevezett személy”. Az viszont az üzenetből sejthető, hogy az általunk a cikk elején idézett üzenetet egy másik görög Dugin-szövetséges írta az orosz „központnak”, hogy a Dugin köreiben élő Jobbik-kép kialakítását segítsék (valamilyen aktuális, a nemzetközi „barátokkal” folytatott egyeztetés kapcsán felmerült kérdés megfelelő kezelése érdekében).

Nem biztos, hogy valódi

Az üzenetek hitelességéről igyekeztünk meggyőződni, így az általunk említett emailek szerzőjeként vagy címzettjeként megjelölt több címre is írtunk üzenetet. A legtöbb esetben nem jött válasz – Gavrisha állítólagos postafiókcíme például már nem él. Az a görög férfi azonban, aki feltehetően a cikk elején olvasható levélrészletet írta, kedden válaszolt egy emailünkre, amiben azt írtuk, a Jobbikkal kapcsolatban szeretnénk kérdezni.

Ezután konkrétan is leírtuk neki, hogy a kiszivárgott emailben olvasható nézeteinek hátterére vagyunk kíváncsiak, erre azonban már nem válaszolt. Ennek a görög férfinak egyébként biztosan van kapcsolata Duginnal, mert az orosz gondolkodó előszót írt egy könyvéhez. Ennek ellenére nem állíthatjuk biztosan, hogy a kiszivárgott levélváltás igazi.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Vona Gábor Facebook-oldala

Megosztás