Egyéb

Szoci ejtőernyősből századvéges: egy helyettes államtitkár kormányokon átívelő karrierje

Bár évekkel ezelőtt a Fidesz még támadta államtitkári kinevezését, Bódi Gábor 2014-ben újra minisztériumi állást kapott, és neve ott szerepel a kormányközeli Századvég-csoport cégadatai között is. Kormányokon átívelő karrier az övé.

„Amennyiben a kuratórium a kormány embere mellett foglal állást, akkor arra a Fidesz úgy tekint, mint egy újabb MSZP-s ejtőernyős elhelyezésére” – ezt Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs vezetője írta 2010. januárban arra utalva, hogy a Puskás Tivadar Közalapítvány élére bejelentkezett Bódi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal infokommunikációs szakállamtitkára.

A posztot később valóban elnyerte Bódi, elődje Kőhalmi Zsolt, egykori III/I-es hírszerző volt. A szervezet nem volt számára ismeretlen, hiszen Baja Ferenc MSZP-s államtitkárral együtt felügyelték a PTA tevékenységét, amely egy akkori Index-cikk szerint többek között lehallgatórendszert fejlesztett nemzetbiztonsági célokra és milliárdokat kapott a kormányzati gerinchálózat védelmére, továbbá működteti a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központot.

Valahogy aztán mégis bebizonyosodhatott, hogy Bódi nem ejtőernyős, ugyanis 2014-ben, immár a Fidesz harmadik kormányzati ciklusával kinevezték a Miniszterelnökség informatika összkormányzati koordinációjáért felelős helyettes államtitkárának. Egy, az IT Business-honlapon fellelhető életrajz szerint a PTA élére történő kinevezése (2012-ig volt ügyvezető) és az államtitkári poszt között megválasztották a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökévé is.

2000-től 2008-ig gyakorlatilag folyamatosan a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott különböző posztokon, vagyis az első Fidesz-kormány alatt kezdett, ezért is furcsa, hogy miért tekintették őt később a szocialisták emberének.

A 36 éves Bódi a Céginfó és az Opten adatai szerint pont Giró-Szász András kilépése után, előbb 2011. szeptember és 2012. szeptember között, majd 2013. július és 2013. december között volt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. részvényese. Nagyjából ebben az időben, 2011. április és 2013. december között az üzletviteli tanácsadással foglalkozó SIMOL Kft. ügyvezetője is volt.

A századvéges Heim Péter, Giró-Szász András és Szalay-Bobrovniczky Kristóf által alapított, a közszolgálati hírblokkokat gyártó Strategopolis Kft.-nek is tagja volt, 2013. júliustól 2014. januárig. 2014. júliusa óta az Antenna Hungária Zrt. igazgatósági tagja, illetve 2013. júliusa óta Kopint-Datorg Kft. ügyvezetője is, ez utóbbi cég többségi tulajdonosa az ügyfélkaput és a magyarorszag.hu kormányzati portált működtető NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt..

Pályafutásának különféle állomásairól magát Bódi Gábort is szerettük volna megkérdezni, de az interjútól egyéb elfoglaltságaira hivatkozva elzárkózott, a Miniszterelnökség sajtóosztálya pedig megtagadta az írásban elküldött kérdésekre való válaszadást.

Megosztás