Egyéb

Így hallgatta el a kampányfigyelésünk eredményeit a kormánypárti média

Kellene már egy igazán ütős korrupciós sztori, amellyel végre hírbe lehetne hozni a párt vagy az állam valamelyik prominensét, az kéne nagyon. Merthogy momentán nincs ilyen egy sem, csak a civilek norvégdollárból finanszírozott ajvékolása miatt van egy kisebb kommunikációs problema.

Nézzünk csak körül a világban: sorra buknak meg vezető politikusok, cseh, román, portugál és francia polgármesterek, képviselők, miniszterek. Nálunk, hála istennek, ilyesmiről szó sincs, Magyarországon egyszerűen nincs ilyen szintű korrupció, nálunk a politikus ab ovo nem korrupt. A plázastop, a reklámadó, a föld- és trafikügyek pedig nem az állami korrupció, hanem a javak igazságos elosztásának lehetnének iskolapéldái. Az ellenkezőjéről hablatyoló civil szervezetek pedig nyugodtan lehúzhatják a rolót. Sőt, le is húznák, ha a Soros-birodalom nem tartaná őket lélegeztető gépen.

Nagyjából ilyen lehet a kormánypárti vagy állami médiából tájékozódó adófizető percepciója az állami szintű korrupció ügyében.

Nézzük csak, mit tudott meg az egyszeri kormányhírfogyasztó a legutóbbi antikorrupciós projektről, az önkormányzati választásokat vizsgáló kutatásról. A Kossuth Rádió hallgatója és az MTV Híradójának nézője konkrétan semmit: a közmédia nem is említette az önkormányzati választással kapcsolatos visszaélésekről szóló sajtótájékoztatót – nem fontos, és nincs is, hiszen még cáfolatra sem érdemes például az az állítás, hogy a kormánypárt közel 1 milliárd közpénzt költött a saját jelöltjeinek választási kampányára. A kormányközeli média legliberálisabbnak tartott orgánuma, a Válasz.hu szintén mélyen hallgatott a választási visszaéléseket bemutató sajtótájékoztatóról.

Kapcsolódó anyagok

Az önkormányzati kampánykorrupció is jobban teljesít az átláthatóságnál

Kampánykrumpli, közmunka vagy készpénz a szavazatokért – így manipulálták az önkormányzati választásokat

A Válasz hasonlóan kezeli a tavaly novembere óta zajló NAV-botrányt is: a tárgyban megjelent cikkek többsége újabb és újabb sikeres NAV-akciókról számol be, míg a szervezeten belüli feltételezett korrupcióval foglalkozó írások leginkább a botrány kirobbantóit savazzák. Komolyan vehető korrupciós ügy tehát ezen a fronton sincs, a lapnál alig várják, hogy leleplezze végre Horváth Andrást a mindig megbízható független oknyomozó portál, a pestisracok.hu.

A Magyar Nemzet – Hír Tv páros viszont beszámolt az eseményről – igaz, a tudósítás nem annyira az eredményeket, inkább a mögöttes szándékokat mutatta be. A tájékoztató ugyan ellenőrizhető módszertannal és adatokkal operáló kutatások eredményeiről, forrásait megnevező tényfeltáró riportokról szólt, de a Magyar Nemzet/Hír Tv médiamunkásait nem lehet ezzel a burzsoá objektivizmussal megvezetni. A szerkesztők azonnal átláttak a szitán, és ezt már a beszámoló címében is az olvasó/néző tudomására hozták: Soros-milliók a korrupció kutatására.

„Hja, Soros? És korrupció?- sóhajt föl a fókuszcsoportos kormánypárti hírfogyasztó. Akkor ott lesz valahol a Goodfriend is.” A rövid hír mindenesetre egyetlen mondatban foglalkozik a kampánymonitorral, egyebekben a Soros-Human Rights First-antikorrupciós civil szervezetek összefüggésrendszert leplezi le, briliáns logikával mutatva rá az egész púposkodás nyilvánvaló politikai céljára.

Ennél is viccesebb a Hír Tv beszámolója: miközben a műsorvezető felolvassa a Magyar Nemzet fenti tudósítását, a vén spekuláns látszik, amint nevetgélő fiatalok körében vidáman kvaterkázik – Bokros Lajossal. Az egyszeri néző akár azt is hihette, ők ketten tartották a sajtótájékoztatót.

Egyébiránt az önkormányzati kampányt és választást vizsgáló projekt eredményeiről tényszerűen beszámolt többek között a hvg.hu, a 444.hu, az Index, a nol.hu, a vs.hu, a vg.hu, az Origo és a Mandiner.

Visszatérő motívum a kormány kommunikációjában és a kormányközeli sajtóban, hogy a civilek folyamatosan beszélnek a korrupcióról, de lám, nincsenek konkrét ügyek. Az hogy a NAV vezetője kinevezése után egy héttel adta el a villáját, és éppen a volt főnöke cégének – ez sajnos vagy nem korrupciógyanús ügy, vagy nem konkrétum. A burjánzó társasházi lakások, a kartellezéssel megbukott papa pénzén vett villák, meseszerűen gyarapodó politikusi vagyonok – közük nincs a korrupcióhoz.

Az a bohózat, amit a pártok többsége, élen a Fidesszel, immár sokadik választás óta művel az illegális, vagy csak simán törvénytelen kampányfinanszírozással meg se nem korrupció, se nem konkrét. Vagy egyszerűen csak nem érdekes.

Becker András

Megosztás