Egyéb

64 millió forintot költöttek el a Toldira, mielőtt lefújták

A Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) öt fős döntőbizottságából hárman szavaztak arra, hogy az MNF ne támogasa a Toldi elkészítését, ketten viszont odaadták volna a gigaösszegű, 1,72 milliárdos támogatást. A filmre a lefújásig 64 millió forint ment el.

Több, mint egy évig tartó huza-vona után a Magyar Nemzeti Filmalap október közepén végül úgy döntött, mégsem támogatja a Toldi című filmet. Erről először a rendezőtől, Pálfi Györgytől értesülhettünk, aki Facebookján közölte a hírt.

“A Magyar Nemzeti Filmalap október 14-én, rendkivüli döntőbizottsági ülésén elutasította a Toldi című filmtervet, a megítélt támogatásokat visszavonja, a produkció eddigi költéseit jóváírja” – írta ki október 16-án Pálfi György.

Az Index korábbi cikke szerint a szakításhoz több tényező vezetett, például az, hogy ki akarták venni Pálfi keze alól az akciójeleneteket. A rendező erről a következőket mondta: „Vajna nem tart profinak, és inkább mással rendeztetné meg. Egyébként Andy Vajna egyik jó barátját, aki egy nagynevű kaszkadőr, ültetnék a helyemre. Ő csinálná a second unitot, azaz az akciójeleneteket. Pont azokat a jeleneteket vennék így el tőlem, amiért én ezt a filmet meg akarom csinálni”. Az Origo akkor azt írta, információik szerint Vajna említett barátja Piroch Gábor, aki a lap szerint még egyetlen filmben sem rendezett second unitot vagy akciójelenetet.

Problémát jelenthetett az is, hogy Pálfi a sajtó elé állt, amit az Index szerint Andy Vajna nem vett jó néven. A lap úgy tudja, a kormánybiztos személyesen is kampányolt a szavazáson a filmalap döntőbizottságánál azért, hogy a Toldi ellen szavazzanak.

Hogy megtudjuk, hivatalosan mivel utasították el a támogatást, és addig is mennyi pénz ment el az egyébként be nem mutatott filmre, közérdekű adatigénylésben kértük ki a filmalaptól az október 14-ei rendkívüli döntőbizottsági ülés jegyzőkönyvét, valamint a film előkészítésére fordított állami támogatások összegét. Az MNF mindkét adatot határidőn belül megküldte.

A jegyzőkönyvből (toldi1) kiderül, az ülésen a Toldi rámogatása 3-2 arányban bukott el: odaadta volna az 1,72 milliárd forintot Miskolci Péter és Kovács András Bálint, nemmel szavazott ugyanakkor Cs. Havas Ágnes, Divinyi Réka, és Andy Vajna.

A jegyzőkönyv alapján a támogatást valóban az akciójelenetek körüli problémák miatt vonták meg.

“A hazai filmgyártási gyakorlatban különlegesen magas, 2,457 milliárd Ft. összegű tervezett költségvetés jóváhagyásához a Döntőbizottság olyan szakmai garanciákat kívánt meg az alkotóktól – elsősorban a speciális akció-jelenetek profeszionális és problémamentes lebonyolításához – amelyeket többszöri egyeztetést követően sem sikerült a rendezővel elfogadtatni” – áll a részletes indoklásban, mely szerint bár a bizottság “tiszteletben tartja az alkotók művészi koncepcióját, figyelemmel kell lennie arra is, hogy a megvalósítandó produkció a lehető legszélesebb hazai közönséghez juthasson el”. Mindezek alapján pedig a projekt gyártását jelenleg nem tudja támogatni.

A filmalaptól azt is megtudtuk (toldi2), hogy a hónapokig lebegtetett filmre mennyi pénzt költöttek el, a végösszeg 64 millió forint. A Nemzeti Kulturális Alap 9 millió forintot adott a forgatókönyvre és a gyártásra, a filmalap további 46,2 millió forintot ugyancsak a forgatókönyvre valamint a gyártás előkészítésére. Az MNF által átküldött táblázatban feltüntettek egy olyan tételt is, hogy “Katapult Film Kft. beszállása”, ez majdnem 9 millió forint volt. Megkérdeztük a filmalapot, hogy ez pontosan mit takar. Válaszukból kiderült, hogy ez az az összeg, amellyel a cég saját forrásaiból finanszírozta az alábbi tételeket:

-fordítások (forgatókönyv és szerződések)

-jogvásárlás opciója

-forgatókönyvírói díj

-kutatási költségek

-casting rendező

-gyártásvezető

-rendezőasszisztens I.

-díszlettervező

-jelmeztervező

“A Toldi c. film előkészítésének költségvetésében a Katapult Film Kft. beszállása a Filmtörvény által előírt „önrész”-nek felel meg, mely a pályázó által kötelezően vállalt részvétel a finanszírozásban” – közölte az MNF.

Kép: innen

Oroszi Babett

Megosztás