Egyéb

A 630 millió forintos óbudai bölcsőde titka

Szeptember végén adta hírül az RTL Klub, hogy a III.kerületi önkormányzat a szokásos ár közel háromszorosáért, gyerekenként 12 millió, összesen 630 millió forintért épített egy bölcsődét. Közadatigénylésben kértük ki az építési szerződést, amihez az önkormányzat egy magyarázkodó sajtóközleményt is mellékelt, amiben közli: a teljes ár 662,5 millió forint, például a sószoba miatt.

Az RTL Klub szeptember 22-i Híradójában hangzott el, hogy a III.kerületi önkormányzat egy Makovecz-stílusú, és meglehetősen drága bölcsődét épített, aminek ráadásul késik az átadása. A KiMiTud-on keresztül, közadatigénylésben kértük ki az ominózus, Hunyadi utcában épített intézmény kivitelezőjével kötött szerződést.

Néhány napon belül az óbudai önkormányzat meg is küldte a szerződést (PDF), amiből az derül ki, hogy az építő a K+K Bölcsőde Konzorcium volt, melynek két tagja a Szabó Lajos tulajdonában lévő Kalotherm Építőipari Zrt., és a Varga Zoltán többségi tulajdonában lévő KBT Építő, Mérnöki, és Projektkoordinációs Kft. A szerződés szerint a végösszeg 629,9 millió forint volt.

Azonban – bár nem kértük – kaptunk egy magyarázkodó sajtóközleményt (PDF) is, amelyben az szerepel, hogy a bölcsődeépítés összesen 662,5 millió forintba került. A részletezés szerint ebből 153 millió az állami támogatás, 61 millió az önrész, és 448 millió forint hitel. A drágaságot az önkormányzat a sószobával, főzőkonyhával, melegvizet biztosító napkollektor-rendszerrel, és a sajátos nevelési igényű gyerekek számára készült külön fejlesztő szobával indokolja. Egyébként meg:

„Ez az intézmény nem egy „egyszerű bölcsőde”, hanem a Makovecz lmre stílusjegyeit viselő impozáns épület, amely budapesti viszonylatban is egyedülálló. Az 52 férőhelyes intézményben 29 nm jut egy főre, tehát több férőhelyet és nagyobb területet jelent az alacsonyabb költségen épített bölcsődékhez képest.”

Az épület szeptember 9-i átadása pedig azért nem sikerült, mert a Főgáz egy konyhai gép miatt nem fogadta el a gáztervet, de a november 3-i megnyitót követően már „kis bölcsödésektől lesz hangos” az intézmény a közlemény szerint.

Erdélyi Katalin

(fotó innen)

Megosztás