Egyéb

Egyre jobban teljesít Szijjártó Péter apjának volt cége

Ötmilliárd forintot meghaladó árbevétele volt tavaly annak a győri székhelyű cégnek, a Vasútépítők Kft.-nek, melynek 2012. februárig Szijjártó Péter külügyminiszter édesapja, Szijjártó István, illetve az általa képviselt tulajdonközösség volt az egyik tulajdonosa.

Az 1990-ben Szijjártó István által alapított Vasútépítők Pályatervező, Kivitelező és Iparvágányfenntartó Kft. jelenleg a Wiebe Hungaria Vasútépítő Kft. tulajdonában van. Utóbbi cégnek a tulajdonosa pedig egy német cég, a Wiebe International GmbH. A német anyacég ügyvezetőinek és felügyelőbizottsági tagjainak is kézbesítési megbízottja volt Magyarországon Szijjártó István 2007-ig. A Vasútépítők  Kft. és a közvetett tulajdonosa, a Wiebe Gmbh. az elmúlt években bőven kapott sokmilliárdos közbeszerzési megbízásokat, többek között a  Budapest-Esztergom vasútvonal felújításánál.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt pályázatán konzorciumi tagként nyert 2012-ben a Vasútépítők Kft.-t és a Wiebe Gmbh közösen egy  25 487 122 000 forint értékű megbízást, melynek tárgya az Északi Vasúti Duna-híd – Pilisvörösvár vonalszakasz pálya és műtárgyépítési, valamint a kapcsolódó ideiglenes biztosítóberendezési, távközlési, közműkiváltási, kábelkiváltási munkáinak a tervezése és megvalósítása volt. Konzorciumi partnerük volt még az A-HÍD Építő Zrt.

Ugyanez a három cég, Szemafor Konzorcium néven  szintén a NIF Zrt-től kapott, ugyancsak 2012-ben egy tízmilliárd forintot meghaladó megbízást a Pilisvörösvár – Piliscsaba vonalszakasz pálya és műtárgyépítési, valamint a kapcsolódó biztosítóberendezési, távközlési, közműkiváltási, kábelkiváltási munkák tervezése és megvalósítása tárgyában. Ugyanez a három cég kapott, ezúttal “Inflexió Konzorcium” néven további 8 753 943 093 forintos megbízást, szintén a Piliscsaba-Esztergom vasúti szakaszon végzendő munkákra.

2014. februárban a MÁV adott a Szijjártó-papa korábbi cégének 3 049 000 000 forintos megbízást a Baté – Kaposvár-elágazás vonalszakasz átépítésére, a cég ezt a feladatot egyedül nyerte el.

Horn Gabriella

 

Megosztás