Egyéb

Macska-egér játék lett a „fajvédő konferenciából”

A főszervező letartóztatása után szombat este gyűltek össze a belügyminiszter által betiltott „fajvédő konferencia” résztvevői egy budai étteremben. Az eseményen Richard Spencer, a National Policy Insitute (NPI) őrizetbe vett elnöke, és Alexander Dugin, Putyin orosz elnök főideológusa nem vettek részt, beszédet mondott viszont a radikális konzervatív Tomislav Sunic horvát politológus.

Szombat este hat óra után egy, a Déli pályaudvarhoz közeli étteremben tartották meg a belügyminiszer által betiltott fajvédő konferenciát, ami inkább hasonlított egy baráti  vacsorához, mint komoly eseményhez. Az eredeti helyszín a szintén budai Larus Rendezvényközpont lett volna, ám az szeptember végén bejelentette: szerződést bont a rendezőkkel, mivel szerintük a rendezvény nem felel meg a demokratikus polgári elveknek.

A Jobbik, az orosz nacionalisták és az amerikai fehér fajvédők

Az eseményt a 2005-ben William Regnery II milliomos által alapított National Policy Institute, fehér felsőbbrendűséget hirdető think-tank szervezi, melyet a Southern Poverty Law Center jelentése az amerikai „tudományos rasszizmus” szcéna egyik vezető szervezeteként jelölte meg. Tovább a Political Capital cikkére.

Pintér Sándor belügyminiszter ezután jelentette be, hogy betiltja a konferenciát, egyben beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el a rendezvény „közismerten rasszista nézeteket valló előadóival szemben”. Ez viszont nem akadályozta meg a főszervező Spencert abban, hogy Budapestre jöjjön. Mint a Népszabadságnak adott interjújából kiderül, Spencer Bécsből vonattal érkezett. Spencer azt is leszögezte: az eseményt a tiltás ellenére megtartják, de a sajtó kizárásával, magánrendezvényként.

A konferencia betiltása után  a médiát már nem, a résztvevőként, hallgatóságként regisztráltakat viszont folyamatosan emailben tájékoztatták a fejleményekről. Kivételt csak az új helyszín pontos címe jelentett, azt a résztvevők is csak pár perccel a „konferencia” kezdete előtt tudhatták meg.

Az Átlátszó birtokába került e-mailekből kiderül, hogy a résztvevőket péntek este öt órára először a Larus Rendezvényközponthoz közeli Novotel Budapest City Hotelbe invitálták koktélozni, ám ezt a helyszínt az utolsó utáni pillanatban a Nagyenyed utcai Clock Caféra változtatták. Itt este héttől gyülekeztek.

Információink szerint Richard Spencer itt közvetlen volt és bőbeszédű, a megjelentekkel kedélyesen elbeszélgetett – egészen addig, amíg a rendőrök meg nem jelentek. Mivel ekkor Spencer nem tudta felmutatni a magyarországi tartózkodásra jogosító okmányait, őrizetbe vették és előállították az idegenrendészeti hatósághoz.

Spencer lefogása után a résztvevőket arra kérték emailben, hogy szombaton délután fél hatkor legyenek a Déli Pályaudvar metrókijáratánál, ahonnan valaki, aki egy magyar zászlót tart a kezében, majd elirányítja őket a helyszínre. A Déli pályaudvarnál zászlós ember nem volt, helyette egy idősebb, ősz hajú férfi beszélgetett a résztvevőkkel.

A találkozóra körülbelül százan mentek át a Déli pályaudvarról egy Márvány utcai étterembe. Az este folyamán összesen két beszéd hangzott el, az egyiket Tomislav Sunic radikális konzervatív horvát politológus tartotta. A konferencia résztvevői ellehetetlenítésről panaszkodtak az Indexnek. Alexander Dugin, az orosz elnök ideológusa is kihagyta a konferenciát.

Program azért másnapra is jutott: vasárnap délután két órára várták a hallgatóságot a Hősök terére, ahonnan a Budai Várba, a Terror házába, és a Parlamenthez mentek. Este nyolckor pedig egy utolsó koccintást terveztek egy V. kerületi étteremben.

Oroszi Babett 

Megosztás