Egyéb

Átlátszó est a Müsziben: legyél te is oknyomozó újságíró!

Az Átlátszó egész estés programmal vár mindenkit, aki szeretné megtanulni, hogyan szerezhet egyszerűen információkat a mindenkit érintő közügyekről. Lehet az egy kátyús utca felújítása, a nőgyógyász lefizetése vagy akár európai uniós beruházásokon keresztül ellopott pénz. Ha nem érted, hogyan működnek ezek a dolgok, de rengeteg kérdésed lenne, mi segítünk abban, hogy elég információhoz juss, és véleményt alkothass a közügyekről.

A programot a Müszi Újranyitogató Hét és az Állampolgári Részvétel Hete keretében, szeptember 24-én szerdán rendezzük meg (Művelődési Szint, Blaha Lujza tér 1. 3. emelet).

Facebookon itt lehet jelentkezni.

18:00-kor kezdünk a „Mit tud a KiMitTud: élj az információhoz való jogoddal!” foglalkozással, ahol Asbóth Márton, az Átlátszó jogásza tanítja meg a résztvevőknek, hogyan kérdezhetnek a mi pénzünkből gazdálkodó szervezetektől.

19:00-tól Becker András oknyomozó újságíró tart előadást arról, milyen eszközök állnak a rendelkezésedre ahhoz, hogy pont úgy dolgozz, mint egy tényfeltáró újságíró és bloggerként, aktivistaként, vagy egyszerűen érdeklődésből szerezz információkat ahhoz, hogy minden oldalt megismerve tudj véleményt formálni.

20:00 „Az információ a mi fizetőeszközünk” (Our Currency is Information) – mondja az oknyomozó újságíró. Hogyan lehet bérgyilkosok nyomára akadni, vagy kelet-európai maffiózókkal interjúzni, és aztán ezekből infografikát készíteni? Ezekbe a szakmai titkokba avat be Marek Tuszynski, a kelet-európai szervezett bűnözést felderítő OCCRP újságíró szervezetről készült dokumentumfilm rendezője, az adatvizualizációval és netes biztonsággal foglalkozó Tactical Technology szervezet alapítója.

Marek Tuszynski bemutató előadása után levetítjük „Az információ a mi fizetőeszközünk” dokumentumfilmet, majd Bodoky Tamással, az Átlátszó főszerkesztőjével, Benjamin Novakkal, a Budapest Beacon újságírójával és a rendezővel tartunk egy beszélgetést. (Marek Tuszynszki előadása és a beszélgetés nyelve angol lesz, a filmet magyar felirattal vetítjük.)

Szeptember 25-én 17:30-tól a pakisztáni dróntámadásokról szóló „Unseen War” című dokumentumfilmet vetítjük, helyszín szintén a Müszi. A film az amerikai dróntámadások fizikai, morális és politikai láthatóságát vizsgálja. Újságírók, aktivisták és szakértők beszélnek a Tactical Technology Collective-nek Pakisztánban és Pakisztánon kívül arról, milyen következményekkel járnak ezek a támadások a régióban, és hogyan hívhatjuk fel rájuk jobban a figyelmet az adatok felhasználásával és vizualizációjával. (Angol nyelven, angol felirattal.)
__
Az előadások megvalósulását a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja. Az est az Állampolgári Részvétel Hete regisztrált eseménye.

Megosztás