Egyéb

47,5 millió forintba került eddig a Kozma utcai trolikomédia

Augusztus elején írt arról az Index, hogy a Kozma utcai troliforduló az új Vidámpark, ahol a 70-es és 78-as trolik áramszedőit rakosgatják át a BBK alkalmazottai, hogy a járművek meg tudjanak fordulni, mivel a Kossuth tér tavalyi átadása óta onnan ki lettek tiltva, jobb megoldást viszont azóta sem sikerült még találni. Megkérdeztük a BKK-t, mennyibe került eddig ez a látványos és unortodox megoldás.

Az Index cikke szerint tavaly júniusban, a Kossuth tér felújítása miatt a 70-es és 78-as troli ideiglenes végállomást kapott a Földművelésügyi Minisztérium mögött, mert a Kossuth térre már nem fordulhatnak ki. Ezért azóta

„a Kozma Ferenc utcában tolatással fordulnak vissza. Több mint egy éve ülnek a fehér Flair székeken a BKK munkatársai és várják, hogy a troli balra forduljon a Kozma Ferenc utcán és megálljon, hogy ők leakaszthassák az áramszedőket és áttegyék az ellenkező irányba haladó áramszedőre. A troli visszatolat az Alkotmány utca felé (Tolató troli! – még a turisták is megállnak fotózni), majd visszakanyarodik a Kálmán Imre utcára. A megfordulás biztonsága érdekében így a Kozma Ferenc utca az Alkotmány utca felől zsákutca lett.”

A KiMitTud-on keresztül közadatigénylésben kértük ki a BKK-tól, ennek a módszernek a költségét, mivel nyilvánvalóan se a műanyag székeken a helyszínen ülő munkavállalók ténykedése, se a részükre kihelyezett konténer és mobil WC sincs ingyen.

A BKK néhány hétig gyűjtötte az adatokat, majd magválaszolta az igénylést. Levelükből úgy tűnik, ők sem boldogok a kialakult helyzet miatt.

 

„A Kossuth téren és környékén a 70-es és 78-as trolibuszok közlekedését érintő munkálatok 2013. június 23. napján kezdődtek meg. Tekintettel arra,
hogy a tér átépítése során a felsővezeték nem került visszaépítésre, a trolibuszok a mai napig csak a Kozma Ferenc utcában, tolatással tudnak
visszafordulni. Az emiatt jelentkező többlet személyzeti igény finanszírozása jelenleg teljes mértékben Társaságunkra hárul.

A kényszerből alkalmazott technológia miatt 2013. júniusától 2014. augusztusáig Társaságunknak 47 520 000 forint többletköltsége merült fel.

 

Megosztás