Egyéb

További óvatos uniós szankciók Oroszország ellen

A továbbra is instabil ukrán helyzet miatt szankcióval sújtott ukrán és orosz üzletemberek, politikusok, katonák, fegyveres csoportok és cégek ellen hozott nyugati szankciók az elmúlt hetekben tovább bővültek. Az eddigi korlátozások által érintett személyek és cégek frissített listáját néhány napja tette közzé (PDF) a Risk Advisory nevű brit tanácsadó cég. Ugyanakkor az a tény, hogy a korlátozások nem vonatkoznak az érintett orosz cégek leányvállalataira, megkérdőjelezi a korlátozó intézkedések hatékonyságát.

Az Európai Unió idén márciustól több lépésben bevezetett, először vagyonbefagyasztással és utazási korlátozásokkal járó szankcióit követően július végén úgy döntött,  Oroszországgal szemben kereskedelmi korlátozásokat rendel el: egyes pénzügyi tranzakciókkal és hadiipari, illetve “kettős felhasználású” – katonai és civil – cikkek és bizonyos kulcsfontosságú (pl. olajipari) technológiai eszközök kereskedelmével kapcsolatban.

“ (9)Ennek összefüggésében helyénvaló megtiltani az állami tulajdonban lévő orosz pénzintézetek felé irányuló tranzakciókat, a részükre nyújtott finanszírozási vagy beruházási szolgáltatásokat, illetve az ezen intézmények által kibocsátott, 90 napot meghaladó futamidejű új kötvényekkel, tagsági részesedésekkel vagy hasonló pénzügyi eszközökkel való kereskedést. Ezek az orosz pénzintézetek nem foglalják magukban azon oroszországi székhelyű, nemzetközi jogállású intézményeket, amelyek kormányközi megállapodások alapján jöttek létre, és amelyeknek Oroszország az egyik részvényese. Ezek a tilalmak nem befolyásolják az állami tulajdonban lévő említett orosz pénzügyi szervezeteknek vagy az azok által nyújtott kölcsönök folyósítását, függetlenül a kölcsönök futamidejétől.

(10)A tagállamoknak ezen túlmenően meg kell tiltaniuk a fegyverek és mindenfajta kapcsolódó hadianyag Oroszország irányába történő értékesítését, szállítását, transzferét és kivitelét. Meg kell továbbá tiltani a fegyverek és mindenfajta kapcsolódó hadianyag Oroszországból történő beszerzését is. (11) Ezenkívül meg kell tiltani a kettős felhasználású termékek katonai célra vagy katonai végfelhasználók számára történő értékesítését, szállítását, transzferét és kivitelét is. Ez a tilalom nem érinti a nem katonai felhasználásra és/vagy nem katonai végfelhasználásra szánt kettős felhasználású, többek között a repüléstechnikában és az űriparban alkalmazott termékek és technológiák kivitelét. (12)Meg kell tiltani bizonyos érzékeny áruk és technológiák értékesítését, szállítását, transzferét és kivitelét, amenynyiben ezeket mélytengeri olajfeltárásban, -termelésben, sarkvidéki olajfeltárásban, -termelésben, vagy palaolajjal kapcsolatos projektekben való felhasználásra szánják.“ – a Tanács 2014/512/KKBP határozatából, 2014. július 31.

A vonatkozó rendelet értelmében az EU területén működő intézmények részére tilos a legalább 50%-ban orosz állami tulajdonban álló bankok részvényeiből és 90 napnál hosszabb futamidejű kötvényeiből vásárolni. Négy orosz bankot érintenek a pénzügyi szektorra vonatkozó korlátozások, közülük  kettő – a Sberbank és a Vnyesekonombank – Magyarországon is aktív, ezért megkérdeztük a Külügyminisztériumot, milyen következmények várhatók a legutóbbi uniós szankciók nyomán, és ezt a választ kaptuk:

“A magyar nemzeti érdekek védelme szempontjából fontos, hogy a korlátozás nem vonatkozik ezeknek a pénzintézeteknek az európai hitelfelvételére vagy hitelnyújtására, így a szankciós intézkedés pl. nem érinti a paksi atomerőmű bővítését. Az intézkedések csak az Oroszországban székhellyel rendelkező, a határozat mellékletében felsorolt pénzintézetekre vonatkoznak, és nem érintik az ezen orosz pénzintézetek által tulajdonolt európai vállalatokat – legyenek ezek akár pénzintézetek (leányvállalatok), akár más tevékenységet végző vállalatok.”

A  bécsi székhelyű Sberbank Europe AG  közvetlen tulajdonában lévő Sberbank Magyarország Zrt. képviselője megkeresésünkre ezt válaszolta:

“Az Oroszországgal szembeni szankciók nem érintik a Sberbank Magyarország Zrt-t, a bécsi központú Sberbank Europe AG, illetve a bankcsoportba tartozó 9 közép-kelet-európai leányvállalat nincs rajta az Amerikai Egyesült Államok által szankcionált vállalatok listáján és azt – valamint az Európai Unió területén működő leányvállalatait nem érintik a hatályba lépett európai uniós szankciók, így működésükben egyáltalán nincsenek korlátozva.”

A szankciók által érintett másik, Magyarországon is aktív bank, a Vnyeesekonombank az ISD Dunaferr Zrt.  tulajdonosaként ismert (korábban a MALÉV kisebbségi tulajdonosa is volt), bár az OPTEN cégadatbázis szerint az ISD Dunaferr egy offshore cég, a ciprusi Steelhold Limited kezében van. A Vnyesekonombank képviseletét ellátó ügyvéd, Kelemen László András a szabadáságára hivatkozva nem adott választ a kérdésünkre.

A Belügyminisztériumtól és az ORFK-tól  azt szerettük volna megtudni, hogyu hány alkalommal történt intézkedés a határon vagy az országon belül a nemzetközi szankciós listákon szereplő orosz vagy ukrán állampolgárok ellen. Választ csak az ORFK-tól kaptunk, mégpedig azt, hogy Magyarország határain naponta számos beutazási tilalmat érvényesítenek, amelyet Magyarország, más tagállam vagy az Európai Unió rendelt el, de arról nem gyűjtenek adatot, hogy  ezek közül hány intézkedés volt orosz vagy ukrán állampolgárok ellen.

Időközben Moszkva válaszlépésként korlátozta az Európai Unióból történő élelmiszer- és mezőgazdaságitermék-importot, melyre újabb uniós válaszlépések várhatók az Európai Bizottság augusztus 7-i közleménye szerint.

Horn Gabriella

 

Megosztás