Egyéb

Tíz percet kaptak kipakolni a leégett Vasutasház lakói

Szerdán tartottak tájékoztatást a leégett Andrássy úti palota szerencsétlenül járt lakóinak, akik itt tudták meg, hogy 10 perc alatt kell mindenüket összeszedniük, utána pedig legalább két hónapig nem mehetnek lakásaik közelébe. Riporterünk részt vett a lakógyűlésen.

Szerda délután négykor tartottak eligazítást a leégett Andrássy úti palota lakóinak a Derkovits Gyula Általános Iskolában. A tájékoztatót eredetileg egy tanteremben akarták megtartani, végül a gyűlést a megjelentek nagy száma miatt a tornaterembe helyezték át.

A teremben rögtön általános elégedetlenség lett úrrá, mivel kiderült, hogy a gyűlésről többen egyáltalán nem kaptak tájékoztatást, pedig előző nap mindenkinek felírták a telefonszámát. Volt olyan is, aki a katasztrófavédelem helyett teljesen véletlenül tudta meg, hogy négykor az iskolába várják megbeszélésre.

“Én hívtam fel az iskolát, mert el akartam érni a szomszédot, hátha itt aludt. Akkor mondta a hölgy, hogy itt lesz a tájékoztató” – mesélte az egyik lakó.

“A BM bezzeg tudott sms-t küldeni mindenkinek a hó idején, hogy üljenek át másik autóba” – morgolódott egy másik.

A tájékoztatón Óvári Gyula alpolgármester bejelentette, délután 5-kor, tehát közvetlenül a megbeszélés után 10 percre visszamehetnek ingatlanjaikba a lakók, hogy összeszedjék néhány holmijukat, de csak azt, ami feltétlenül szükséges.

A katasztrófavédelem illetékese arra a kérdésre, hogy autóval megállhatnak-e a lakástulajdonosok a ház előtt, nemleges választ adott, és azt közölte:

“Ez nem egy kiköltözés, hanem szatyorba, táskába a leszükségesebb holmik összeszedése.”

Mint a tornateremben kiderült, ezután a 10 perc után két hónapig biztosan nem mehetnek a tulajdonosok ingatlanjaik közelébe. Az alpolgármester szerint várhatóan ennyi időbe telik majd az épület állapotáról szóló szakvélemény elkészítése, ám azt még nem tudják, hogy ezután mi lesz.

Az alpolgármester elmondta, az elkövetkezendő hetekben darukat fognak építeni az életveszély elhárításához. Óvári Gyula hozzátette, azért is bizonytalan még minden, mert például “az a cég, aki specialista egy ilyen munkában, az első körben nem is merte vállalni a munkát.”

Roskadozó világörökség – offshore cég fogságában az Andrássy úti palota

Egy évvel ezelőtt rendeztek tüntetést a Kodály Körönd egyik legszebb műemlék épületének lakói, mert a 2000 óta tartó „felújításnak” köszönhetően házuk immár életveszélyessé vált. Az épület szétbontott harmadik emeletét átfújja a szél, a folyosók omladoznak és nagyobb esők során „a tetőn át ömlik a víz”. A világörökségi területen álló palota mintegy 25%-a egy offshore hátterű cég tulajdonában áll, mellyel az önkormányzat 12 év után decemberben szerződést kívánt bontani. A házat 12 éve fogva tartó cég azonban addig nem hajlandó ezt elfogadni és – immáron a lakókkal – új megállapodást kötni, míg azok rá nem bólintanak a legújabb beépítési terveikre. Tovább a teljes cikkre.

Mint kiderült, a lakók a rájuk váró igen nehéz hónapokban az önkormányzattól többféle támogatást vehetnek igénybe. Ha szükséges, szállodában helyezik el őket, kaphatnak továbbá havi 100 ezer forint albérlettámogatást, jár továbbá gyorssegély is nekik, személyenként 30 ezer forint.

Az alpolgármester és a katasztrófavédelem illetékese után egy harmadik személy igazította el a lakókat a továbbiakról. Az úr bemutatkozni elfelejtett, viszont rögtön sikerült felháborodást keltenie a megjelentek körében, mivel a rövid eligazítás után egyfajta zárásként a következőket mondta:

“Csak kettő ember lesz lakásonként beengedve, és azt szeretném Önöktől kérni, hogy kulturáltan! Nem kell ott semmiféle tragikomédia, nem kell ott semmiféle melodráma, jó? Nagyon kulturáltan és nagyon gyorsan igyekezzünk megoldani a problémát? Jó? Köszönöm!”

Ekkor többen zúgolódni kezdtek, egy lakó pedig felháborodva gratulált is a megjegyzéshez. Reakció sem a polgármestertől, sem a katasztrófavédelem munkatársától, sem az eligazítást tartó úrtól nem érkezett.

A Kodály köröndön álló palota tetőszerkezete kedden gyulladt ki, az UNESCO által a világörökség részének tekintett épület teljes tetőszerkezete és a harmadik emelete leégett. A tűzesettel összefüggésben két embert vettek őrizetbe közveszély okozás gyanújával. Az Átlátszó korábban tényfeltáró cikkben foglalkozott a ház zavaros tulajdonviszonyaival.

Oroszi Babett

(Fotó: Ferencz Gábor)

 

Megosztás