Egyéb

Leégett palota: Elnézést kér az országos rendőrfőkapitány a lakógyűlésen elhangzottak miatt

Amint arról reggel beszámoltunk, szerdán tartottak zárt körű tájékoztatást a Derkovits Gyula Általános Iskolában az Andrássy úti leégett palota egykori lakóinak. A gyűlésen egy férfi, aki nem mutatkozott be, megengedhetetlen stílusban beszélt a megjelentekkel. A rendőrség elnézést kért a férfi viselkedése miatt.

Szerdán tartottak tájékoztatást a leégett Andrássy úti palota szerencsétlenül járt lakóinak, akik itt tudták meg, hogy 10 perc alatt kell mindenüket összeszedniük, utána pedig legalább két hónapig nem mehetnek lakásaik közelébe. Az alpolgármester és a katasztrófavédelem illetékese után egy harmadik személy igazította el a lakókat a továbbiakról. Az úr bemutatkozni elfelejtett, viszont rögtön sikerült felháborodást keltenie a megjelentek körében, mivel a rövid eligazítás után egyfajta zárásként a következőket mondta:

“Csak kettő ember lesz lakásonként beengedve, és azt szeretném Önöktől kérni, hogy kulturáltan! Nem kell ott semmiféle tragikomédia, nem kell ott semmiféle melodráma, jó? Nagyon kulturáltan és nagyon gyorsan igyekezzünk megoldani a problémát? Jó? Köszönöm!”

Ekkor többen zúgolódni kezdtek, egy lakó pedig felháborodva gratulált is a megjegyzéshez. Reakció akkor sem a polgármestertől, sem a katasztrófavédelem munkatársától, sem az eligazítást tartó úrtól nem érkezett.

Cikkünk megjelenése után viszont a rendőrség egy közleményben kért bocsánatot az úr viselkedéséért, akiről egészen addig csak sejtettük, hogy rendőr. A police.hu-n megjelent közlemény szerint

„A Budapest VI., Andrássy úton keletkezett épülettűz károsultjainak 2014. július 16-ai gyűlésén résztvevő rendőr magatartása, elhangzott kifejezései miatt az országos rendőrfőkapitány valamennyi érintett elnézését kéri”.

A Kodály köröndön álló palota tetőszerkezete kedden gyulladt ki, az UNESCO által a világörökség részének tekintett épület teljes tetőszerkezete és a harmadik emelete leégett. Az Átlátszó korábban tényfeltáró cikkben foglalkozott a ház zavaros tulajdonviszonyaival.

Megosztás