Egyéb

Az átláthatóság kalapácsa

Mire jó megosztani óriási adathalmazokat, ha senki nem nézi meg őket, a feldolgozásukra pedig már végképp nem kerül sor?

A Világbank az egyik legnagyobb adatbázis-gyártó a világon, minden elképzelhető gazdasági mutatót mérnek és az ezekből létrejövő adathalmazokat megosztják az oldalukon. Ezzel csupán az a baj, hogy mondjuk, az 1600 beszámolóból, amit 2008 és 2012 között osztottak meg az oldalukon, 32 százalékot egyszer sem, 40 százalékot pedig kevesebb mint száz alkalommal töltöttek le.

A Guardian a Világbankot emeli ki adatnyilvánosságról és adatfeldolgozásról szóló cikkében mint olyan szervezetet, amely rengeteg pénzt költ az adatok gyűjtésére, tárolására és online megosztására ‒ úgy tűnik, feleslegesen. És nem ők az egyetlenek, akik semmilyen célt nem tudnak elérni az adatok nyilvánosságra hozásával, pedig még azzal is foglalkoznak, hogy számítógéppel feldolgozható formátumú adatbázisokat osszanak meg.

Kristen Grimm, a Spitfire Strategies kommunikációs ügynökség alapító elnöke szerint a Világbanknak, vagy bárkinek, aki szabályozással kapcsolatos információt halmoz fel, amit amit szeretne, hogy mások is felhasználjanak, igazából a felhasználók szempontjából kellene megfogalmaznia a mondanivalóját, nem a saját szempontjából. Grimm azt mondja, itt Steve Jobs mondása érvényesül, mely szerint az egyszerű gyakran nehezebb, mint a bonyolult.

Az évekkel ezelőtt elindult vitában már elmondták, hogy a nyílt adat nem a technológiáról, egy új portál létrehozásáról vagy önmagában az átláthatóságról szól. A nyílt adat csak egy eszköz az olyan célok eléréséhez, mint nagyobb átláthatóság vagy állampolgári részvétel.

A civil kezdeményezések támogatásával foglalkozó Omidyar Network befektetési igazgatója, Ory Okolloh szerint a szabályozásokat megalapozó információ sokkal hasznosabb, ha összekapcsolódik valamilyen akcióval, amiben a célközönség részt tud venni, vagy vitát indít a témáról. Okolloh úgy látja, mindegy, melyik részét hangsúlyozzák ki a civilek vagy a kormányok a mondanivalónak, a törvényekről szóló beszámolókra mindig kisebb lesz a kereslet, és szükség lesz hozzájuk magyarázó oldalakra, listákra és szakértőkre, akik egyszerűsített formában adják elő az üzenetet.

A törvényekről szóló egyszerű kommunikációra jó példa volt, mikor a magyar kormány a Nemzeti Dohányboltok engedélyeinek kikérése miatt egyik napról a másikra megváltoztatta az információszabadságról szóló törvényt arra hivatkozva, hogy az átláthatóságért küzdő civil szervezetek és újságok visszaélésszerűen nyújtanak be adatigényléseket.

A „visszaélésszerű adatigénylő” kifejezés tömören és egyszerűen adja vissza azt, amiért az Átlátszó dolgozik és büszkén hordjuk az visszaélésszerű adatigénylő-feliratos pólókat. Mostanra már az Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, hogy nagy terjedelmű adatkérés esetén is indokolni kell az elutasítást, de akkor az Átlátszónak aláírás-gyűjtő kampányt és mémeket is be kellett vetnie ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: az átláthatóságért folytatott fontos tevékenységünk került veszélybe. Csak idő kérdése, mikor használja ki valamelyik közfeladatot ellátó szerv a végül törvényi erőre emelkedett lehetőséget, az Átlátszó egyelőre még nem találkozott ilyennel, de nem kételkedünk abban, hogy hamarosan eljön ennek az ideje.

Igényelj közérdekű adatot egyszerűen a KiMitTudon keresztül!
Mi segítünk, hogy a legegyszerűbben eljuttathasd a kérdésed közpénzekből gazdálkodó szervezetekhez.

A nyilvánosságra hozott adatok feldolgozására egy másik, közérdekű adatigénylés során megismert adathalmazt hozunk példának. Az Átlátszó kikérte a szórakozóhelyeken tartott razziák adatait 2012-ből, de a rendőrségtől csak beszkennelt oldalakat kapott válaszul, amelyek önmagukban nem sok információt szolgáltatnak.

A pdf-dokumentumokból azonban önkéntesek segítségével hőtérképet készítettek az Átlátszó munkatársai, amin már jobban látszik, hogy Budapest melyik részére fókuszáltak a rendőrség ellenőrzései. Sokszor elég egy ilyen egyszerű megjelenítési mód arra, hogy egy témát vagy egy ügyet mindenki számára érthető formában tálaljunk. Egy óriási táblázattal vagy egy kinyomtatott lap beszkennelt változatával senki nem fog foglalkozni.

razziaterkep_jav

Megosztás