Egyéb

Íme Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata

Dr. Sisa András jegyző meghívásának eleget téve kedd reggel 8 órára leutaztunk Felcsútra, hogy megnézhessük a zárt borítékot, amely Mészáros Lőrinc polgármester vagyonnyilatkozatát tartalmazza, és a képviselők vagyonnyilatkozatainak nyilvántartását. A jegyző úr előzékeny módon megengedte, hogy videót készítsünk a nagy megtekintésről, nyilatkozni és kérdéseinkre válaszolni azonban csak kamerán kívül volt hajlandó.

A dokumentumokat a hivatal páncélszekrényének legfelső polcán őrzik. A nyilvántartás szerint Mészáros Lőrinc és valamennyi képviselő is minden évben időben és rendben leadta a vagyonnyilatkozatokat, melyeket lezárt borítékokban, és évenkénti bontásban mappákba rendezve tartanak.

Zárt borítékban megtekinthettük Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát from atlatszo.hu on Vimeo.

A megtekintés után megkérdeztük dr. Sisa Andrást, hogy miért nem mutatja meg senkinek Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatait, hisz a 2000.évi XCVI. törvény 10/§ (3) bekezdése világosan kimondja, hogy „A képviselő vagyonnyilatkozata – az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével – nyilvános.” A jegyző a következőkkel indokolta eddigi kreativitását, amivel a 444.hu és a mi adatkérésünket is megtagadta:

– Szerinte ezt a törvényt más, azóta keletkezett jogszabályok felülírják.

– Nem tudja, hogy ki az adatgazda. Ő, mint jegyző, vagy az a bizottság, ami nyilvántartja a vagyonnyilatkozatokat? Vagy az önkormányzat? Annak viszont a polgármester a vezetője, akkor elvileg Mészáros az adatgazda, de ő meg hogy lehetne a saját vagyonnyilatkozatainak adatgazdája.

– Mire lenne jó, ha megmutatná a vagyonnyilatkozatokat, mihez kezdenénk velük? Biztos felkerülnének valahova. Pedig címek és autórendszámok vannak bennük. És Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatának nincs köze a polgármesterségéhez, hisz vagyonát gazdasági tevékenységből szerezte.

Érveltünk azzal, hogy más önkormányzatok honlapján fent vannak a képviselők és a polgármester vagyonnyilatkozatai, de kérésre mindenképp kiadják (legutóbb például a szakonyfalui önkormányzat ügyrendi bizottsága mutatta meg Rogán Valéria, Rogán Antal testvérének vagyonnyilatkozatait a Hvg-nek), a felcsúti jegyző szerint ők mindannyian rosszul értelmezik a törvényt, önként teszik ki a nyilatkozatokat, pedig nem kötelesek. Továbbá azt sérelmezte Sisa úr, hogy MSZP-s polgármesterek vagyonnyilatkozatai sem mind nyilvánosak, de az bezzeg nem zavar senkit.

Nagyon szeretné, ha bíróság mondaná ki, hogy ki kell adnia Mészáros vagyonnyilatkozatait. Arra számít, hogy így fog történni. Amíg viszont nincs ilyen jogerős ítélet, senkinek nem mutatja meg a dokumentumokat.

Nagyon sok sikert kívánunk tehát a 444.hu-nak, akik másodfokon nyertek a felcsúti önkormányzat ellen, és június 20-án újra bíróságra mennek Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozataiért. Teljesüljön a jegyző kívánsága, szülessen precedens értékű ítélet a felcsúti önkormányzat ellen.

Erdélyi Katalin

 

Megosztás