Egyéb

Nemlétező statisztikából írt cikket a Magyar Nemzet

Közadatigénylésben kértük ki a Türr István Képző és Kutató Intézettől (TKKI) a mintegy 40 ezer közfoglalkoztatott szintfelmérőn elért eredményeinek országos összesítését, amiből a Magyar Nemzet februárban drámai hangvételű cikket írt. A kormányközeli lap megállapította, hogy a közmunkások lesújtó eredményeket értek el a teszten, és alaptalan a sok sajtó- és ellenzéki kritika, igenis szükség van a képzésükre. A TKKI viszont most azt írta nekünk, hogy ők nem is készítettek ilyen statisztikát. Rejtély.

Consulting Crystal Ball for Future of Earth

Február közepén írt a Magyar Nemzet egy, a kormánypropagandába jól illeszkedő, drámai hangvételű cikket, miszerint „Lesújtó eredményeket ért el az alapkompetencia-képzésbe bevont közfoglalkoztatottak jelentős része a képzés elején megíratott szintfelmérő teszten, ami azt bizonyítja, hogy munkaerő-piaci helyzetük javításához óriási szükség van a képzésükre – tudta meg a Magyar Nemzet a Türr István Képző- és Kutatóintézettől. A lap rendelkezésére bocsátott, mintegy 40 ezer közfoglalkoztatott szintfelmérőn elért eredményeinek országos összesítéséből kiderül: a résztvevők két százaléka a nevét sem tudta leírni, további öt százalékán pedig kifogtak az olyan feladatok, mint a felhő és a nap lerajzolása. A résztvevők több mint húsz százalékának a legalacsonyabb szintről kell kezdenie a kompetenciafejlesztést, mert súlyos olvasási és számolási nehézségeik vannak.” A lap megállapítása szerint bár a sajtó és az ellenzék többször támadta a közmunkások téli képzését, a statisztika azt bizonyítja, hogy igenis nagy szükség volt/van az oktatásra.

Ezután a Népszava is szerette volna megnézni ezt a statisztikát, de nem jártak sikerrel. A TKKI azt írta a baloldali lapnak, hogy „a bemeneti szintfelmérő teszt nem kutatási céllal készült. Ennek eredményei nem adhatnak képet sem a lakosság kompetenciájával, sem a munkanélküliek tudásszintjével kapcsolatban, így bármilyen szempont szerinti kiértékelésük sem szükségszerű.” Majd hozzátették azt is, „az általánosítások és a nem helytálló, kutatási eredményként kommunikált következtetések levonása miatt nem szolgáltatták ki a teljes feldolgozást, mert céljától eltérően és eredeti környezetéből kiragadva közlésük értelmetlen”.

Nem sokkal később az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki a Türr István Képző és Kutató Intézettől a mintegy 40 ezer közfoglalkoztatott szintfelmérőn elért eredményeinek országos összesítését, melyről a Magyar Nemzet írt. A TKKI olyan választ küldött nekünk, amire nem igazán számítottunk, de egyébként a lehető legjobb: nincs ilyen statisztika.

„Tájékoztatjuk, hogy a közfoglalkoztatottak szintfelmérőjének országos statisztikai összesítése nem áll rendelkezésünkre. Ilyen feladata intézetünknek nincs és ilyen céllal adatot nem gyűjtött.”

Tehát a Magyar Nemzet megkapta, a Népszava nem, nekünk pedig letagadták még a létezését is. Rejtély.

 

Megosztás