Egyéb

Évtizedes lemaradásban az afrikai térképek

Vannak olyan afrikai országok, ahol a hatvanas évek óta nem frissültek a térképek. Ezen próbál változtatni egy új közösségi projekt Nigerben.

Hét várost és több falu környékét térképezték fel annak a nyugat-afrikai közösségi projektnek a résztvevői, amely online eszközökkel igyekszik segíteni abban, hogy minél többen juthassanak hozzá fontos információkhoz az országukról, vagy részt vehessenek a politikai eseményekről szóló diskurzusban.

Jenei Orsolya 2013-ban nyert támogatást a nemzetközi blogger oldal, a Global Voices Online „Rising Voices” alapjából arra, hogy az OpenStreetMap (OSM) térképszolgáltatás segítségével friss adatokat biztosítson a nigeriek számára arról, hol vannak kórházak, iskolák, irodák, önkormányzatok egyes városokban.

A Nigeri Köztársaság Afrika nyugati részén található, területét a Szahara borítja. A szomszédos országok közt van Csád, Líbia, Algéria és Nigéria is. Nigert a fejlődő országok közé sorolják, a Wikipédia is kiemeli, a helyzet annyira rossz, hogy 2012-ben 186-ból 186. lett az ENSZ humán fejlettségi mutatója alapján.

A projektben hét város és néhány falu alapvető infrastruktúrájának elemeit jelölték meg Niger OSM térképén. Az OpenStreetMap olyan, mint a térképek Wikipédiája ‒ magyarázza Jenei Orsolya ‒, bárki tölthet fel rá adatokat, szerkesztheti és ingyenesen le is töltheti saját használatra. A térképezésben a niamey-i Abdou Moumouni Egyetem földrajz szakos hallgatói vettek részt félévig. GPS helymeghatárózókkal és fényképezőgépekkel járták be a városokat, hogy adatokat vegyenek fel és blogbejegyzéseket készítsenek a helyi életről.

tipikus nigeri utcaképA projektvezető szerint az utak sokszor rendkívül rossz állapotban vannak, ezért ezzel kapcsolatban is adatokat vettek fel a diákok. Az utak állapotát a helyiek tudják jól felmérni, mert jól ismerik a körülményeket. Az így rögzített információ a segélyszervezeteknek is fontos, mert az esős évszak idején tudniuk kell, mely utak járhatók. Emellett a fejlesztések szempontjából is lényeges szempont, hogy melyik útra fér rá az (újra)betonozás.

Jenei Orsolya egy évig volt Nigerben, miután Csádban az EU Aid Volunteers programjában vett részt, ahol humanitárius térképészettel foglalkozott. A csádi program után pályázott a térképezés ötletével a Rising Voices kisösszegű támogatására. A hat hónapos program olyan sikeres volt, hogy a hallgatók a hazatérése után is folytatták a munkát és 2014-ben újabb eseményeket fognak szervezni Nigerben.

A Rising Voices olyan projekteket támogat, amelyek a közösségi médiát használják arra, hogy párbeszédet segítsenek elő marginalizált közösségekben, vagy azok ügyeiről. A „Térképészettel Niger jövőjéért” projekt résztvevői is publikáltak fotókat, videókat, blogbejegyzéseket írtak a munkáról és a feltérképezett településekről. A cél az volt, hogy megmutassák, milyenek az emberek hétköznapjai, hogy a netezők ne csak a mainstream médiában megjelenő szegénységről és iszlamista felkelőkről halljanak.

az adatok felvitele a térképre (1)Nigerben a legtöbbet használt közösségi médiafelület a Facebook. Az olyan, nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokat, mint a YouTube nehezen tudják használni a lassú internetkapcsolat miatt. A gyakori áramkimaradások sem segítenek a netes diksurzus felpörgetésében.

A közösségi térképezés viszont fontos, mert létfontosságú információkat tesz elérhetővé bárki számára. Jenei Orsolya szerint a nigeri példát Magyarországon is lehetne alkalmazni, például a földrajz órákon a netes térképezés lehetőséget adna arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a világgal.

Ma (május 6. 19:00, Müszi) az atlatszo.hu és a Global Voices Online közös kerekasztalt tart, ahol Jenei Orsolya bemutatja a „Térképészettel Niger jövőjéért” projektet. Facebook esemény itt.

Fotó: Mapping for Niger

Megosztás