Egyéb

Heti Mutyimondó: együtt, egymásért, avagy kikkel együtt jó lopni?

Házi használatú szélhámosok, különbejáratú vádlottak, strómanok, szörfös barátnők, dekoratőr feleségek és gimis cimborák – ha ők nem lennének, szürke és unalmas lenne a korrupció Magyarországon. Köszönjük meg nekik, hogy vannak, és segítik a főkolomposokat ebben az embert próbáló feladatban. Mong Attila heti lapszemléje.

buso.PNG Fotó: MTI

 

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Támogasd adód egy százalékával az Átlátszót, hogy felvehessük a harcot a Kétfarkú Kutya Párt ellen is!

Hatalommal való visszaélés, vesztegetés, közpénzek kicsatornázása, közbeszerzések megumbuldázása, átláthatatlan viszonyok módszeres kiépítése – tényleg sivár és lehangoló lenne mindezt egyedül csinálni. Érthető tehát, hogy kellenek megértő haverok, akikkel egy jó sör mellett végig lehet beszélni esténként a másnapi kihívásokat, barátnők és feleségek, akikhez oda lehet bújni, ha baj van. Íme az elmúlt hét hírei alapján azok, akik társak jóban és rosszban.

Jó egy vádlott a háznál

Simon Gábor exszocialista exalelnökről derült ki, hogy saját, különbejáratú szélhámost tartott: az Index szerint a Sólyom légitársaság környékén felbukkant és az Interpol által egy panamai csalás miatt körözött Welsz Tamás segédkezhetett neki az eltitkolt milliók elrejtésében. A lap ráadásul úgy tudja, Simon az osztrák számláján kívül Magyarországon is rejtegetett jelentős pénzeket. A lemondott politikus ellen egyébként továbbra is zajlanak a mindenféle vizsgálatok. A magyar miniszterelnök körül is tüsténkedik legalább két vádlott: az egyik Kocsis István, aki egy korrupciós ügy vádlottjaként segíthette Orbánt a Putyinnal megkötött paksi atomerőmű-üzlet nyélbe ütésében. A másik Hernádi Zsolt, a Mol első embere, aki a héten lekerült az Interpol körözési listájáról, de továbbra is küzd a horvátországi vesztegetési vádak ellen. Az OTP elnök-vezérigazgatójának, Csányi Sándornak is van egy kedvenc vádlottja: az egykor nagy hatalmú Benedek Fülöp, a korábbi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet volt elnöke ellen kezdődött el a múlt héten a hűtlen kezelés miatt indult büntetőügy tárgyalása. A büntetőügy ellenére Benedek jó az OTP-nek: a tárgyaláson is elmondta, bár nyugdíjas, de a bank egyik ügyvezetőjeként dolgozik.

A házi labancok

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az osztrák Strabag cég a Fidesz kedvenc labanca: egyre több állami megrendelést nyernek el, ráadásul a párt egykori pénztárosának cégével, a Közgéppel együtt. Az eredetileg becsült 3 milliárd 350 millió forint helyett egymilliárddal drágábban újíthatják fel például a Szegedet nyugatról elkerülő út egy szakaszát is, ami a múlt héten került a hírekbe. Közben az Átlátszó kiderítette, mi lehet a háttérben. Az oknyomozó portál által megszerzett dokumentumok egy furcsa körülmények között elfektetett adóvizsgálatról szólnak, amelyet még évekkel ezelőtt indított az adóhatóság a Strabag osztrák építőipari cég lobbistájának alvállalkozói körében. A cikk szerint 2008-ban 1,3 milliárd forint tűnt el a Strabag-lobbista Euro:contact Kft. által szerződtetett alvállalkozói láncolatban, az ügyletsorozatot a NAV bűnügyi igazgatósága is vizsgálta. Az azóta felszámolt Euro:contact Kft. sokat tett a magyar építőipari közbeszerzéseken százmilliárdokat kaszáló osztrák Strabag és magyar politikusok, politikai pártok jó viszonyáért: becslések szerint tízmilliárd forintot meghaladó összeget osztott szét „a magyar politikai demokrácia támogatására” az elmúlt évtizedben.

Barátnők, feleségek

A nők, akik mindig a megfelelő helyen vannak, avagy éljen a nemzetközi nőnap. Az Index írta meg, hogy állami megbízást kapott a volt államtitkár szörfös barátnője tanulmányírásra és – akármit is jelentsen ez a fogalom – kapcsolattervezésre. Így kapott 24 millió forintos állami megrendelést egy windszörfös olimpikon kft.-je egy olyan közbeszerzésen, amit hirdetmény közzététele nélkül bonyolítottak. A hölgy egy ideje a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi közigazgatási államtitkára, Gál András Levente barátnője. A tárca irányítása alá tartozó hivatal szerint Gálnak nem volt semmilyen befolyása a közbeszerzés kimenetelére. A miniszter mindenesetre vizsgálatot kezdeményezett. (Két napra rá kiderült, hogy az államtitkár kedvenc vitorláscége is lazán állami pénzhez jutott. Kazincbarcikán pedig az Átlátszó cikke szerint a szocialista polgármester felesége kapott nagyon kamuállásnak tűnő posztot a városka kommunikációs cégénél. Az asszony jelmezkölcsönzőt működtet az önkormányzati vállalat keretein belül, ami azért érdekes, mert korábban ugyanezt a tevékenységet magánvállalkozásban végezte, eléggé sikertelenül.

Gimis haverok, falusi cimbik

Orbán Viktor miniszterelnök élen jár abban, hogy tiszteli és jutalmazza a régi barátságokat, a gimis haverokat, a falusi cimbiket. A Népszabadság írt arról, hogy a kormányfő gimnáziumi osztálytársa, Nagy János írta alá februárban unokaöccse nyertes földbérleti pályázatát. Egyébként, a barátság jegyében, ebbe a székesfehérvári gimibe járt Simicska Lajos vagy a Conti-Car-os Varga Tamás is, aki ellen később több eljárás indult csempészés, csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt, majd börtönbüntetésre ítélték. Hasít a felcsúti haver, egykori gázszerelő, ma polgármester is: a HVG írt a disznóállományára felvett állami támogatásról, meg arról, hogy a disznókat csak nem sikerült előkeríteni. Végül legalább papíron meglettek, pedig az Együtt-PM már feljelentést is tett az ügyben. Orbán haverjait persze védik a törvények: a 444 szerette volna megismerni Mészáros Lőrinc, vagyis a mára már a száz leggazdagabb magyar egyikének vagyonnyilatkozatát, de a bíróság az infotörvény friss módosítására hivatkozott, mondván, a lap nem közölte, miért akarja megnézni a vagyonnyilatkozatot, márpedig az új törvényben az szerepel, hogy „csak úgy” nem muszáj kiadni a papírokat. A március 15-étől életbe lépő új Ptk. pedig teljesen kicsinálja a sajtófotót, miután az új szabályozás szerint a fotósnak nemcsak a kép közzétételéhez, hanem már magához a kattintáshoz is engedélyt kell kérnie. Nem lesz tehát olyan fotó többet, mint amilyet a Magyar Narancs nemrégiben titokban készített Simicska Lajosról. A kormányfő egyébként értékes új barátságokat is köt: a 444 szúrta ki, hogy egy olyan, érte feltétel nélkül rajongó kisfiúnál tett látogatást Nyíregyházán, akinek az apukája nem átlagpolgár. A városi fideszes önkormányzat városüzemeltetési cégének igazgatója, aki ellen ráadásul állítólagos fiktív számlák miatt nyomoznak.

Az álolimpikonok

Amikor tíz másodperc alatt kellene lefutni a 100 métert, akkor persze nincsen tolongás. Bezzeg, amikor jutalmakat osztanak az olimpikonoknak, akkor nagy a tülekedés. Az Átlátszó kérte ki hosszas pereskedés után a kormánytól azt a dokumentumot, amiből kiderül, ki mennyi állami pénzt kapott a 2012-es londoni olimpiai játékok után. A lista olyan botrányos, hogy most már az az államtitkár is fel van háborodva, aki aláírta, és most végre el is olvasta, hogy milliókat markoltak föl olyan sportvezetők, akiknek a teljesítménye össze sem vethető az olimpikonokéval.

A kormányzatokon átívelők

És végül meg ne feledkezzünk a kormányzatokon átívelő kedvencekről, a magyar mutyi állócsillagairól. Az Átlátszó ír arról, hogy kormányzatokon átívelő kedvencek nyerték Belváros-Lipótváros kommunikációs tenderét. Egy 37 milliós és egy 131 milliós megbízást kapott télen az 5. kerülettől egy kft., amely egy már a kormányváltás előtt is szépen teljesítő cégcsoporthoz tartozik. A sikerszéria 2010 után is folytatódott. A belvárosi közbeszerzés ár-érték aránya nem tűnik megnyugtatónak.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Minipártok százmilliói. Soha nem indult még olyan sok párt a választáson, mint most, ráadásul az állam hozzájuk vág több száz millió forintot reklámra. Az épp csak tavaly alakult kis pártok is százmilliós összegből kampányolhatnak, ötletük pedig ezer van, hogy mire költsék az állam 6-8 milliárdját: lesz szociáldemokrata horgászengedély és új dimenziós játszótér is. A szakértők előre jelezték a problémákat.

Százmilliós nyelvstratégia. Orbán Viktor közvetlen irányítása alatt százmillió forintból állít fel új intézetet a kormány április elsejétől, ahol nyelvstratégiát fognak kutatni. Csak akkor adnak tájékoztatást, ha elindult.

Na, mi dübörög? Vajon a magyar reklámpiac melyik szegmense dübörög teljes erővel? Tán a tévé? Vagy az internet? Nem, nem – öt év után tavaly kismértékben nőtt a hazai reklámköltés, de a növekedésben a legnagyobb szerepet a másutt a világban inkább a jelentéktelen kategóriák között számon tartott rádiós piac játszotta. Egy év alatt 29 százalékkal nőtt ez a szelete a reklámpiacnak, ami azért érdekes, mert egyetlen országos rádió van – a kormányközeli tulajdonosok kezében lévő Class FM.

Közérdekű adatot tartott vissza a KEHI. Több százmillió forintos visszaélés lehet a háttérben, ezért érdekes, hogy a Központi Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) ki kell adnia a gödöllői Szent István Egyetemhez tartozó üllői Dóra major gazdálkodására vonatkozó jelentését. Az ítélet egyelőre első fokú.

A TV2 eladása és a Fidesz. A HVG összeszedte, hogy milyen kavarások állhattak a második legnagyobb kereskedelmi tévé eladása mögött, a tranzakció pedig értesüléseik szerint még a Fidesz-cégbirodalomban is zavart okozott. Kínaiak, akik mögött igazából fideszesek állhattak, svédek, akik majdnem megvették, de mégsem, és egyéb fordulatok.

Ne a busótól félj, hanem a revizortól. Milliókat kaszált a NAV a híres mohácsi busójáráson, a vizsgált árusok közel fele megbukott az ellenőrzéseken. Voltak olyan árusok is, akik annak ellenére folytatták a szabálytalan árusítást, hogy fél órával az eset előtt a pénzügyőrök is rajtakapták őket, hogy nem adtak nyugtát.

Elvették a cégét, meghalt. Váratlanul elhunyt a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa, aki az előző napon írta alá a cége eladásáról szóló szerződést az állam képviselőivel. A hírek szerint nagyon nem akarta eladni a kft.-jét, de kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot a kormánytól.

Kegyelem Stadlernek. Saját lábán hagyta el az egyik budapesti kórházat Stadler József. A 65 éves akasztói vállalkozó betegségei miatt kegyelmet kért és kapott.

Sztárügyvéd őrizetben. Előbb gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették Ruttner György budapesti ügyvédet, aki a gyanú szerint elsikkasztotta az ügyfelek pénzét, hozzányúlt az ügyvédi letétként átvett tízmilliókhoz.

Gigaberuházás viták nélkül. „A romkocsmákról sem készült hatástanulmány” – ezzel indokolta a a Városligetben és környékén megvalósuló múzeumépületek tervezésérére most kiírt nemzetközi tervpályázat előkészítéséről az illetékes miniszteri biztos, miközben urbanisták és építészek is tiltakoztak.

Könyvajánló. Már a nyomdában van az Átlátszó külső szerzője, Ferenczi Krisztina „Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában” című új könyve, amelyben meglepő módon továbbra is az Orbán-vagyonok után nyomoz. Ízelítőként a lap részleteket közöl a megjelenés alatt álló kötetből, amelyben Ferenczi szóra bírja Mészáros Lőrincet, a földmutyiról és a felcsúti stadionprojektről faggatja az elmúlt kormányzati ciklusban a száz leggazdagabb magyar közé emelkedett notabilitást.

Ukrajna. Elesett a krími Átlátszó: a Krím-félsziget hétvégi orosz megszállásával egy időben maszkos fegyveresek törtek be a térség fővárosában, Szimferopolban működő független médiaközpontba, és elfoglalták a Krími Oknyomozó Újságíró Központ irodáját. Ukrán újságírók közben folyamatosan dolgozzák fel a volt ukrán elnök, Viktor Janukovics tóparti rezidenciáján talált dokumentumokat. Ezúttal Janukovics biztonsági főnökének jegyzetfüzetei kerültek elő, amelyből kiderül, hogyan építették fel Janukovics védelmét, milyen rázósak voltak a menekülés előtti utolsó napok, és hogy milyen szerepük volt a testőröknek újságírók megverésében. Svájc, Ausztria és Lichtenstein több mint 20 volt ukrán vezető számláit fagyasztotta be, köztük Janukovicsét és a fiáét is, de fagyaszt az EU is.

Szlovén újságíró veszélyben. Egy szlovén újságírónőt vegzálnak a hatóságok azért, mert minősített dokumentumokat szivárogtatott ki egy cikkében. Az írás a 2011-es választási kampányban jelent meg, és a korábbi miniszterelnök, valamint a szlovén fasiszták kapcsolatát taglalta. Azóta nem szállnak le róla.

Román bunda. Az egykori Tottenham-játékost, Popescut is börtönbüntetésre ítélték Romániában egy adócsalásos, pénzmosásos ügyben, mert a román klub csalt a játékoseladásokból származó bevételek elszámolásával.

Ügyészek nyomás alatt. Az ügyészek egyre növekvő politikai nyomást tapasztalnak Romániában, legalábbis erről számolt be a korrupciós ügyekre kijelölt ügyész.

Csehek orosz atomerőmű nélkül. A cseheknek inkább nem kell orosz atomerőmű, azok után, amit Ukrajnában látnak az orosz üzleti érdekek érvényesítéséről. Paks változatlanul halad a maga útján.

Bosznia-Hercegovina. A Guardian cikke a Bosznia-Hercegovinában kitört zavargások hátteréről.

Bankárbűnözés. Egy tanulmány szerint kb. egy évtizede csalnak az aranykereskedelem egyik meghatározó benchmarkjával a bankok Londonban.

Brazília. Egy kiterjedt politikai korrupciós perben a legfelsőbb bírói fórumon megváltoztatták az addigi ítéleteket, csökkentették a büntetéseket.

Befagyasztás. Az Európai Parlament egy olyan új direktívát fogadott el, ami könnyebbé teszi a tagállamok számára a bűnös forrásból származó vagyonok befagyasztását.

Nem Makó, Makaó. Egy újabb nemzetközi felmérés bizonyítja, amit konkrétan mindenki tud, hogy Hongkong és Makaó a világ pénzmosás-iparágának központja. Az ott alapított cégek 37 százaléka érintett valamilyen módon a feketeüzletben.

Pénzmosó fodrász. 50 napos per végén ítélték el az egykori fodrászból lett sikeres üzletembert Hongkongban: a férfit 100 millió dolláros pénzmosás miatt vádolták meg.

Ausztrál választási mutyi. Érdekes olvasmány az ausztrál választási csalásokról szóló Guardian-cikk, amely szerint a legfőbb ok az, hogy nincsenek jól megfizetve a választási bizottságban dolgozó szerencsétlenek.

Tagad a jegybankár. Az osztrák nemzeti bank egykori helyettes vezetője azt állította a bírósági tárgyalásán, hogy mit sem tudott arról, Azerbajdzsánban kenőpénz ellenében jutottak üzlethez. A botrány érdekessége, hogy ha a vádak igazak, akkor az egyik jegybank, az osztrák, korrumpálta az azerit.

Korrupció és klímaváltozás. A Transparency International arra figyelmeztet, hogy óriási a korrupciós veszély a klímaváltozás elleni küzdelemre szánt nemzetközi pénzügyi alapok körül. A jelentés szerint ezek az alapok elég ramatyul vannak felkészülve a csalások elleni harcra. Milliárdok forognak kockán.

Mong Attila

 

Megosztás