Egyéb

Beszédes csend az offshore gázügyben

Miközben az illetékes minisztérium és a Met Zrt. szerint minden rendben van, a cég offshore gázbizniszével kapcsolatban hírbe hozottak közül többen is elhatárolódtak az ügytől. A Met hátterében felbukkanó két magyar üzletember még mindig néma.

nagygarancsi.PNG

A közelmúltban több a Met, azaz a volt Mol Energiakereskedő Zrt. offshore gázbiszniszével kapcsolatban említett cég keresett meg minket azzal, hogy a valóságban semmi közük az ügyhöz: a Wallis sajtóközleményét a cég az Átlátszó szerkesztőségi emailcímére, a Café-csoport állásfoglalását a Café Reklám Kft. ügyvezetője a témával foglalkozó újságírónk elektronikus postafiókjára küldte el.

Korábbi cikkeink az offshore hátterű energiakereskedőkről

További magyar tulajdonosok az offshore gázüzlet mögött Cipruson

Ingatlanokban parkolnak az Ina-ügy szereplőinek százmilliói

Nagy György és Garancsi István is részesülnek az offshore gázbizniszből

Orosz hátterű cégháló az INA korrupciós ügye körül

Orosz oligarcha lehetett a Mol tulajdonostársa

A Wallis Asset Managament Zrt. a nekünk is elküldött sajtóközleményben jelentette be, hogy jogi eszközökkel fog fellépni azokkal szemben, „akik azt a látszatot kívánják kelteni, hogy a Wallis Csoportnak köze van” a Met offshore gázügyletéhez. A Wallis azt is közölte, hogy helyreigazítást kér az Indextől a hírportál „Még ötven érintett az offshore gázügyben” című cikke kapcsán. A szóban forgó cikk többször hivatkozik az Átlátszón korábban megjelent, „További magyar tulajdonosok az offshore gázüzlet mögött Cipruson” című anyagára, amely a szóban forgó gázügylethez kapcsolódó ciprusi Burnack Holdings Ltd. részvényeseivel is foglalkozik.

Ebben a cikkben azt írtuk, az illetők legtöbbjének „valamilyen módon köze van a Wallishoz, vagy Nagy György, illetve Kóbor Miklós érdekeltségeihez”. Noha azt sosem állítottuk, hogy a Wallis-csoport cégei érintettek lennének az ügyben, az kétségtelen, hogy több Burnack-tulajdonos életpályájában közös elem a korábbi wallisos múlt.

Cégháló

A Burnack tulajdonosai közül az alábbiak hozhatók kapcsolatba a Wallis-csoporttal:

Nagy György (1 részvény)

A Met gázbizniszében saját cégén keresztül is közvetetten érintett férfi a Wallis egyik alapítója volt. A Burnackben is résztulajdonos.

Westbay Kft. (74 részvény)

Tulajdonosa Nagy György, lásd fentebb.

Comino Invest Vagyonkezelő Kft. (92 részvény)

Hall Krisztián cége. Hall a  már megszűnt Wallis Befektetési, Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt. korábbi igazgatósági tagja, több szálon Bajnaival is kapcsolatba hozott Küllői Péter tulajdonában lévő Viridis Holding Kft. ügyvezetője.

Takács Katalin (74 részvény)

A már megszűnt Wallis European Management Services Limited korábbi magyarországi fióktelep-vezetője.

EIB-H’ -2009 Kft. (1 részvény)

A már megszűnt Wallis Befektetési, Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt. korábbi üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese, a Bajnai-féle Haza és Haladás alapítványt is támogató Winkler Gyula közvetett tulajdonában lévő vállalat.

Ortó István (1 részvény)

Magyar Nemzet szerint volt Wallis-alkalmazott.

A Café Reklám Kft. – a médiában, kommunikációban utazó Café-csoport anyacége – ügyvezetője, a Burnackben is hetvennégy részvénnyel bíró Gábor Iván azt írta emailben, hogy „sem a Café csoport cégeinek, sem bármelyik dolgozójának nincsen semmi köze az Ön által megírt „gázügylethez” vagy energiakereskedelmi ügylethez. Ez többségi tulajdonosunk, Nagy György egy másik vállalkozása. A Café csoport 12 éves sikeres működésének egyik legfontosabb hajtóereje vetetőink, középvezetőink, lojális dolgozóink tulajdonosi rendszere. Az ilyen jellegű érdekeltség megjelenik a Café összes magyarországi és számos Európai Unióban bejegyzett vállalatában. Ennek a rendszernek eleme a Burnack Ltd-ben lévő részesedés tulajdonlás. Ennek semmi máshoz nincs köze, mint a Café csoport eredményes, nyereséges munkájához. Minden tulajdonosi érdekeltségünk után minden adót megfizetünk Magyarországon (társasági nyereségadó, szja), pontosan ugyanúgy, ahogy minden más tevékenységünk után.”

Több, a Café-csoporttal kapcsolatba hozható személyt szintén a Burnack tulajdonosai közt találtunk meg. Ez a ciprusi vállalat egyébként tulajdonosként a másik két, az offshore gázbisznisszel kapcsolatba hozott üzletember – Garancsi István és Nagy György – közvetett érdekeltségéhez képest valóban csak töredéknyi közvetett tulajdonnal bír a Met svájci anyacégében. Ezért sokatmondó, hogy a két vállalkozó mindeddig néma a tízmilliárdos nagyságrendű gázügyben.

A Garancsi István telefonját kezelő úriemberen keresztül kértünk interjúlehetőséget a vállalkozótól, erre azóta visszajelzés nem érkezett. Nagy Györgyöt szintén kerestük. Ő előbb beleegyezett egy személyes interjúba, majd ezt később lemondta.

Az offshore gázüggyel kapcsolatban említett cégek mosakodása, az érintett üzletemberek hallgatása arra utal, a Met biznisze talán mégsem annnyira hótiszta, mint azt a gázkereskedőcég, illetve az ügyben az általa kiadott rendelet okán szintén érintett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) januári  közleményei sugallják. Az Indexnek nyilatkozva tisztességtelennek nevezte az üzletet Hodola Attila, az NFM volt helyettes államtitkára is.

A múlt hónapban a Met sajtóközleményben utasított vissza „minden olyan vádat, amely működésünk szabálytalanságára és átláthatatlanságára utal”, hozzátéve, a „MET Csoport elmúlt évek során megvalósult növekedése és üzleti működése egy igazi sikertörténet”.

Az NFM az állami MVM-csoporthoz tartozó energetikai cég, a Metet olcsó gázzal ellátó MVM Partner Zrt. védelmében írta azt, hogy az érintett szerződéseket a cég ” az irányadó jogszabályoknak és saját belső szabályzatainak megfelelően kötötte meg”. A minisztérium szerint a cég „működésével az állami vagyont gyarapította”.

Sarkadi Nagy Márton

 

Megosztás