Egyéb

A hét videója: Embercsempészeket leplezett le egy ausztrál tévé

Az ausztrál ABC televízió Four Corners című műsorában 2012-ben bemutatott Smuggler’s Paradise című film egy Indonéziában és Malajziában működő embercsempész hálózatot leplezett le, melynek tagjai kereskedőkként versenyeznek a migránsok pénzéért, akik vagyonukért cserébe az életüket kockáztatva – amennyiben célba érnek – több évig menekültügyi őrizetben találják magukat.

Miközben Ausztrália egyike azon országoknak, melyet betelepülők hoztak létre és a lakosság negyede jelenleg is tengerentúli származású, állandóan forró téma az országba irányuló illegális migráció. A jellemzően veszélyes körülmények között, hajókon érkező ázsiai migránsok 50-70,000 ausztrál dollárt fizetnek az embercsempészeknek, miközben egyáltalán nem biztos, hogy otthonra találnak a szigorú bevándorláspolitikát folytató kontinensen.

Az ABC tényfeltáró riportja egy elsüllyedt csempészhajó történetén keresztül rekonstruálja, hogyan működik a csempészbiznisz, hogyan lehet őrizetből irányítani a hálózatot és hogyan tudott egy ilyen bűnszervezet feje vélhetően korrupt módon menekültként letelepedni az ausztrál fővárosban. A riport felveti a kérdést, miért végez hatékonyabb nyomozómunkát egy tévéstáb a rendfenntartó szerveknél. A hatóságok meglepő módon nem nyilatkoztak a filmben.

Megosztás