Egyéb

Mi vár egy menedékkérőre Magyarországon?

A tavalyi összesen 2157 tavalyi menedékkérelemhez képest idén szeptember végéig a tizenhatezret is elérte a magyarországi menedékkérelmek száma. Ez a robbanás káoszt okozott az intézményrendszerben, és gyűlölet-kampányok célpontjaivá tette a menekülteket. Oknyomozó kisfilmünkben annak jártunk utána, milyen embertelen körülmények között élnek a kényszerűen Magyarországon ragadt menedékkérők. Óriás infografikával!

menek1.PNG

Miközben a táborok kerítésén kívül a vámosszabadi menekülttábor nyári megnyitása vagy Kósa Lajos és a tőle jobbra álló politikusok hamis pánikkeltései borzolják a kedélyeket, a menekülttáborokban embert próbáló állapotok uralkodnak. Nyáron az ideiglenes nagyfai állomáson és a bicskei nyílt befogadó központban is sátortábort húztak fel, valamint több száz ággyal töltötték fel a sportcsarnokot. A 35-40 fokos melegben bevezetett krízismegoldás csak egy tünet: civilek szerint koncepcionális problémák vannak a rendszerben. A befogadóállomásokról kikerülők pedig reménytelen helyzettel, sok esetben a hajléktalansággal találják szemben magukat.

Jobb meghalni egy afganisztáni robbantásban – krízisben a magyar menekültügy from atlatszo.hu on Vimeo.

A legnagyobb számban Koszovóból, Szíriából, Afganisztánból érkező menedékkérők elmondásuk szerint jellemzően nem Magyarországon vágytak letelepedni, akit viszont itt elkapnak, nem úszhatja meg az eljárást. Aki pedig egyszer bekerül a magyar rendszerbe, nem szabadulhat, és a Dublin II eljárás révén visszadeportálhatják őket ide más országokból is. Már vannak olyan EU-tagállamok, melyek az itteni embertelen körülmények miatt megtiltották a Magyarországra való visszaküldést. Németországban pár héttel ezelőtt afgánok egy csoportja sikeres éhségsztrájkkal érte el, hogy ne küldjék vissza őket abba az országba, ahol verték őket a fogvatartóik.

Mostani infogramunk azt mutatja be, hogy néz ki jelenleg a hazai menekültszabályozás és ellátórendszer, melyben jövőre valószínűleg újabb változtatások lesznek. (a képfájlért kattints ide.)

menekültek_2.png

Megosztás