Egyéb

Heti Mutyimondó: Ráhel cipellője, Ferenc aranyköpése és a síkapuk

Ál-pártfinanszírozási vita Gyurcsány és a Fidesz között, a magyar startup modell alapja a jó házasság, a zuglói birodalom visszavág és miért nem ragadt a sárba Ráhel cipellője? Mong Attila lapszemléje.

rahelcipo.jpg

Indul a választási kampány, megkezdődött az érdekvezérelt antikorrupciós hév, aminek a legegyértelműbb jele, hogy Gyurcsány Ferenc a tisztátalan pártfinanszírozásról kezdett el beszélni, plusz az Átlátszó egyik cikke alapján szólította fel vagyonelszámolásra a miniszterelnököt és családját. Mindez persze csak a cirkusz végett, mert Gyurcsány és a baloldal speciel még nem számolt el semmivel, a pártfinanszírozás ügyében pedig konkrétan nem csináltak semmit, amikor hatalmon voltak, azon kívül, hogy ugyanúgy folyatták ki a közpénzt, ahogyan most a Fidesz. Emlékezhetünk, hogy Gyurcsány egyszer 2009-ben is elmondta már, hogy mennyi korrupt pénz áramlik a pártokhoz, most megint felmelegítette a témát, csak azért, hogy feljelentse őt a Fidesz, ami meg is történt. (Mellesleg a képmutatás csúcsa az Állami Számvevőszék, amely odanyilatkozik, hogy minden a legnagyobb rendben van, miközben például a Molnár Gyula elleni perben konkrétan is vannak arra jelek, hogy milyen törvénytelen pénzelési praktikákat alkalmaznak a pártok.) A baloldalnak amúgy is láthatólag csak azzal van baja, hogy éppen kimaradnak a mutyiból: a DK-s Vágó István például törvénybe foglaltatná, hogy a baloldali médiának mennyi reklám járna, most, hogy nem kapnak semmit. A kormánypártnak tehát megint kapóra jön Gyurcsány, valószínűleg még fizetnének is neki, hogy mindennap jelen legyen. Addig jó, amíg  Gyurcsány van, hiszen tovább elmúltnyolcévezhetnek.

Ez persze szintén csak a cirkusz végett kell, mert a propagandán túl elég ramatyul halad a projekt. Miközben számos per zajlik az egykori erzsébetvárosi polgármester és társai ellen – ingatlanpanama, vesztegetés és fiktív szerződések miatti hűtlen kezelés stb., Hunvald szénája egyáltalán nem áll rosszul. Így újabban már a tévében villoghat, miután az egyik eljárásban elsőfokon mindenkit felmentettek. A legviccesebb persze a bíróság, amely simán bevette a vádlottak érvelését, miszerint ők csak elődeik gyakorlatát folytatták. (Úgy tűnik, lesz még itt nagy Hunvald-visszatérés – Indiában például senkiből sem lehet komoly politikus, ha még nem állt bíróság előtt korrupciós ügy miatt.) Zajlik a Sukoró-per is, a hamvába holt kaszinóberuházás fordulatai a bíróság előtt, meglátjuk ott mi lesz.

Az elmúltnyolcévezés és Gyurcsány tevékeny közreműködése mellett a Fidesznek nem kell arról  beszélnie, ami most történik körülöttünk. 

Például arról, amit legjobban a Transparency International magyarországi vezetője foglalt össze egy interjúban.  Többek között azt mondja, hogy a Közgép forgalma az elmúlt években magyar viszonylatban úgy nőtt, mint a Facebooké a nemzetközi szinten. Mindenki döntse el, hogy a cég piaci teljesítménye indokolja-e ezt a szárnyalást, vagy a korrupció, az tehát, hogy oligarchacsoportok foglyul ejtették a magyar államot, vagy azt is, hogy a korábbi, 2010 előtti korrupció, amely volumenében szintén kolosszális méreteket öltött, egy decentralizált, slampos működést tükrözött, a mai pedig egy  kíméletlen központosítottat, ami – ha lehet – még rosszabb. (Csak egy konkrét példa: a magyar startup modell ugye arra épül, hogy be kell házasodni a miniszterelnök családjába, három év alatt a semmiből teremtettek milliárdos vállalkozást Tiborczék. A nagy üzleti innováció nem más, mint a közvilágítás, vagyis az, hogy hogyan kell az önkormányzatok kasszájából kiénekelni a pénzt.)

Ebben a központosított korrupcióban állami eszközökkel zajlik teljes iparágak tudatos ellehetetlenítése, hogy a külföldi és (nem barátságos hazai) magántulajdonosok inkább úgy döntsenek: eladnak inkább mindent az államnak vagy  a Fidesz-közeli érdekcsoportoknak.  Gondolom azon ezek után már senki sem csodálkozik, hogy tovább gyorsul a leszakadásunk a régiótól, minden elértéktelenedik, a bankoktól az energiaszolgáltatókig, meg persze a magánemberek vagyonáig. Csak a héten derült ki, hogy újabb, ezúttal 13 milliárd forintos veszteséget okozó intézkedést vezetnek be a gázszektorban, ami könnyen lehet, hogy arra sarkallja a cégeket, hogy adják el a vállalkozást az államnak, és ugye vélhetőleg ez is volt a cél. Plusz Németh Lászlóné visszaveszi a Mahartot. Épül-szépül a szocialista népgazdaság, ami egyszer már nagy sikert aratott. 

Aztán nem kell a Fidesznek beszélnie arról sem, hogy mi történik a közbeszerzések, állami beruházások, uniós pályázatok körül. Miközben a közbeszerzésekért hivatalból felelős állami vezetők bonyolítják a folyamatot és növelik a korrupciós kockázatokat, a civilek ügyködnek azért, hogy átláthatóbb legyen az egész. A Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató Központjának munkatársai  önkéntes munkában összefoglalták az általuk fejlesztett közbeszerzési adatbázis elkészítése során szerzett eddigi tapasztalataikat, és javaslatokat fogalmaztak meg a Közbeszerzési Hatóság számára. Itt az elemzés. Nagy a csend aztán a zuglói korrupciós ügyben is, ahol a héten a birodalom visszavágott. A polgármester a zuglói harsonában, valamint két jobbos hetilapban, a Demokratában és a Heti Válaszban is védekezett. Azt mondta, hogy egyszerűen koholtak a vádak, a rezsiharc ellenzőinek aknamunkája az egész. Szerinte el kell hinnünk, hogy Zuglóban soha egyetlen fillért sem kellett visszaosztani állami beruházások után. Ilyesmi közismerten csak Újfehértón lehetséges, ahol újabb ügy van kibontakozóban.

És arról sem kell a jelenlegi kormánypártnak részletesebben értekeznie, hogy miért jár különleges állami védelem a horvátországi korrupciós gyanú miatt az Interpol körözési listáján mosolygó Mol-vezérnek. A magyar miniszterelnök egy gyáravatón látványosan kiállt Hernádi mellett. A hangulat persze vicces volt, Orbán Viktor is élcelődött, volt mosolygás munkásokkal és egyedül is, de a helyzet mégiscsak kínos maradt mindenki számára: a vezérigazgatót ugyanis gondosan elzárták a külvilág, a riporterek és az érdeklődők elől. Közben az Index szerint, ha a horvátok visszavonnák a nemzetközi  elfogatóparancsot, Hernádi nyitott lenne egy Magyarországon tartott horvát kihallgatásra, állítólag a horvátok erre hajlanának is. Kicsit suta időzítés mellett aztán eladta a részvényeit a Mol felügyelőbizottsági elnöke, és elindult egy KDNP-hez köthető blog, amely egyetlen bejegyzéssel az Index címlapján vehette védelmébe Hernádit. Zágrábban a korrupcióval vádolt volt horvát miniszterelnök újabb perében az utolsó szó jogán azt állította, hogy vagyonához legális úton, mégpedig Ausztriában jutott hozzá. Itthon a jegybank vizsgálja a Mol-részvények múlt héten tapasztalt zuhanását, főleg azt az általuk kacsának minősített hírt, hogy a korrupciógyanús horvát üzletek miatt a norvég állami alap kiszállna a cégből, mert arrafelé az ilyesmit nem tűrik.

Az elmúltnyolcévezés persze szépen leegyszerűsíti az életet, nem kell foglalkozni azzal a kényelmetlen igazsággal sem, hogy korrupció volt a szocik előtt is. Két szép botrány az “elmúlthúszévből”.

A Blikk szellőztette meg, hogy magas rangú minisztériumi tisztviselőről és mintegy tucatnyi parlamenti képviselőről derülhet ki, hogy egy éveken keresztül zavartalanul működő nyelvvizsgagyárban szerezték minősítésüket. Külön vizsgaalkalmakat szerveztek nekik, hogy egyrészt ne kelljen a pórnéppel sorban ülni, másrészt meg, hogy könnyebb legyen megugorni a szintet. Már körvonalazódik, hogy mely pártok képviselői lehetnek érintettek: a DK és az LMP kijelentette, hogy parlamenti képviselőik között nincs, aki úgy vásárolta volna a nyelvvizsgáját. Az MSZP, a Fidesz és a KDNP majd akkor nyilatkozik, ha lesz konkrét gyanúsított az ügyben, ami azt jelzi, lesz. A slusszpoén az, hogy elvileg megtarthatják a csalással szerzett papírt a politikusok, mert elévült az egész.

A katasztrofális hollandok elleni focivereség után az MLSZ-elnök, OTP-vezér Csányi – akit a Fidesz betámadott – egy szép nyilatkozatháború keretében lőtt vissza, jelezve: illene elszámolni a 2002 előtt történtekkel is. Csányi az őt közpénzek elköltése miatt bíráló Deutsch Tamásnak azt veti a szemére, hogy a sportminisztersége alatt  4 milliárdért megrendelt stadion beléptető rendszer – amit síkapukhoz hasonlít – máig ott porosodik a raktárakban. Abból a vizsgálatból sem lett semmi, pedig bűzlött a mutyitól.

Végül további érdekességek itthonról és külföldről:

Két fontos győzelem információszabadság ügyben. A TASZ azért perelte be az agrártárcát, hogy a minisztérium pontos és részletes elszámolást nyújtson a parlagfűmentesítésre szánt egymilliárd forint felhasználásáról. Az ítélet a civil szervezet szerint azért fontos, mert a bíróság először vizsgálta, hogy jogosan hivatkozott-e a minisztérium az információszabadság törvénybe iktatott hírhedt, új megtagadási indokra, amit a trafikbotrányra válaszul iktattak a jogszabályba. Eszerint az adatkezelőnek lehetősége van azért megtagadni egy adatigénylés teljesítését, ha az túl részletes, vagyis túl átfogónak, tételesnek vagy számlaszintűnek minősíti. A győzelem tehát fontos precedens a későbbiekre. A másik jó hír, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek ki kell adni a Felcsút környéki termőföldeladásokra, illetve haszonbérletbe adott földekre vonatkozó hirdetményadatokat. Mindkét per folytatódik.

Az MTVA első embere arról híres, hogy minden közérdekű adatot úgy kellett tőle kiperelni. Most azzal az indoklással tették meg a médiahatóság egyik vezetőjének, hogy „hatékonyabbá, átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé tette a közmédia gazdálkodását”. Az Átlátszó közben tovább szemezget az MTVA-tól kiperelt szerződésekből: a Marslakók című műsor elég nagy port kavart azzal, hogy a gyanú szerint jelentősen túlszámlázták a műsor költségeit, de – mint a cikkből kiderül – nem ez volt az utóbbi időben a legdrágább műsor az MTV-n. Van viszont értelme közérdekű adatokért nyomást gyakorolni különböző szervezetekre: megint csak az Átlátszó sikere, hogy a Velencei-tavi Vízisportiskolát üzemeltető, idén júliusban 2,25 milliárd forint uniós támogatást elnyert cég – ha vonakodva is, de – elkezdett kicsit transzparensebben működni.

Évek óta pereskedik az Átlátszó, hogy megszerezze az Operaház korábbi vezetésének ügyleteiről készült átvilágítás anyagát, amit az állam titkol a nyilvánosság elől. Most a MagyarLeaks szivárogtató platformnak hála a szerkesztőség hozzájutott egy másik, ugyanebben az ügyben készült anyaghoz, amelyből kiderül, hogy az előadások költségvetésének megtervezésétől a vendégszerepléseken át a jogi osztály kiszervezéséig számos ponton merül fel a hűtlen kezelés gyanúja az intézmény korábbi vezetésével szemben.

A Gazdasági Versenyhivatalban már jó elvtársak ülnek, nem kommentálják azt a törvénymódosítási javaslatot, amely lényegében kiherélné a szervezetet. Nekik nem fáj, hogy kevesebbet kellene majd dolgozniuk, mert nem kellene olyan vállalategyesüléseket megvizsgálniuk, amelyeket nemzetstratégiailag fontosnak minősítenek. Így lopakodik vissza a nagy sikert aratott szocialista népgazdaság.

A Fidesz pedig különleges menekülőutakat készít elő azoknak a mostani képviselőknek, akiknek nem jut hely a kisebb létszámú parlamentben: a különböző összeférhetetlenségi szabályokat úgy alakítják, hogy valahol megkapják a félmillás fizetésüket. Akinek semmi sem jut, az max. külpolitikai tanácsokat ad milliókért Orosházáról a kormányfőnek.

Minden adócsalás bocsánatos bűn, ha a lopott pénzből állampapírt vesz valaki – ez a kormány új konstrukciója, ami a bankvilágban kiverte a biztosítékot, és sértheti az uniós szabályokat is. Eddig 75-en fizettek összesen 5,5 milliárd forintot egy másik, pénzmosásra is alkalmas magyar lehetőségért, a letelepedési államkötvényért.

Földügyek: egy fideszes képviselő is érintett lehet a földmaffiában, nemzetközi botrányt szülhet, hogy a földmutyi miatt elveszíti földjeit egy külföldön is jegyzett zöld mintagazdaság, és per nyert a Népszabadság Budai Gyula ellen, aki hiába kifogásolta, hogy nem rokona a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei állami földbérletpályázatok abszolút győztese. A bíróság szerint rokon. És ilyen, amikor a trafikbotrány összeér a földdel: a dohány feketepiaca a szántókon kezdődik, hiszen rekordmennyiségű dohányt loptak el a földekről – hála a trafiktörvénynek, amit egy asszony egy éve nap, mint nap kijátszott – most 16 millióra büntették.

A Transparency magyarországi szervezete kiértékelte azt a törvényjavaslatot, amely elvileg azt célozza, hogy megvédjék a közérdekű bejelentőket, az ún. whistleblowereket. A TI szerint a javaslat nem ér semmit, arra kérik a köztársasági elnököt, ne írja alá. Közben a cseh Szenátus elutasította, hogy különleges jogi védelmet kapjanak a közérdekű információkat kiszivárogtató whistleblowerek, az USA-ban pedig továbbfejlesztették az Aaron Schwartz, nemrégiben tragikusan elhunyt internetes aktivista által kifejlesztett platformot, amely megkönnyíti a szivárogtatók dolgát. Moszkvában amerikai aktivisták díjat adtak át Edward Snowden-nek, az esemény orosz médiavisszhangja azt jelzi, hogy az amerikai whistleblower szoros állami kontroll alatt él.

Számos hivatal, illetékes és vezető példás együttműködése kellett ahhoz, hogy Orbán Viktor lányának cipellője ne ragadjon bele a sárba a lagzi helyszínén. Az Átlátszó aprólékosan rekonstruálta mi történt.

Erdélyi és magyar politikusok, oligarchák összefonódásáról itt egy hosszabb, de jól összeszedett cikk erős idegzetűeknek.

A devizahitelesek megmentésére épített falu jórészt üresen tátong, valakiknek jól jött a nagy építkezés.

A médiában is temérdek a fekete pénz, itt van például egy újonnan induló szájt, ahol a munkatársaknak fogalmuk sincs, ki finanszírozza őket, de lehet, hogy Matolcsy unokatestvére.

Egy, a művészvilágban alig ismert hölgy az illetékes minisztertől elnyert milliókkal grasszál a kortárs világban, ahol nem kicsit vannak rá kiakadva.

Kedvesen Kínában marasztalták egy vesztegetési ügy miatt a GlaxoSmithKline gyógyszergyár korábbi ottani vezetőjét, aki most segít a hatóságoknak az ügy feltárásában. Az ilyen botrányok súlyosan érinti a kinti nagy gyógyszercégeket. Érdekes összefoglaló a vörös hercegekről és hercegnőkről Kínában, illetve arról, miként használják őket a nyugati cégek zsíros szerződések elnyerésére, de a korrupt kínai hivatalnokok legnagyobb ellenségei még mindig a sértett szeretők.

Fapados géppel ment raportra Rómába a pápához a limburgi püspök, akit Németországban azért támadnak, mert a tervezett többszörösét költötte a rezidencia felépítésére, plusz még rongyrázásra is rengeteg pénzt vert el.

A brit pénzügyminisztérium szankciókat készít elő olyan szupergazdagok ellen, akik offshore cégek segítségével vásárolnak drága ingatlanokat.

Egy pénzmosási ügyben eljárás alá vont vatikáni illetékes attól fél, hogy egy napon meggyilkolják.

Egy svájci bíróságon cseh üzletembereket ítéltek el egy pénzmosási ügyben, ami egy 1990-es évek beli privatizációs ügylethez kapcsolódott.

A francia legfelsőbb bíróság helyben hagyta a szcientológiai egyház elleni, szervezett csalásról szóló ítéletet.

Korrupcióval vádolja a FIFA-t és a brazil labdarúgó szövetség vezetőit is egy világklasszis brazil focilegenda.

Párizsban vették őrizetbe a korábbi grúz védelmi minisztert, akit hazájában korrupciós ügyek miatt üldöztek.

Nigéria kiakadt Lichtensteinre, mert utóbbi jogi eszközökkel igyekszik megakadályozni, hogy az afrikai állam hozzájusson egy korábbi diktátor elrejtett vagyonához.

Újabb nemzetközi egyezményt írt alá Svájc, amivel szűkebbre szabják a híres banktitkot, de azért még marad belőle.

Az ír kormány bezárja azt a kiskaput, amellyel például az Apple is sikeresen kerülte el az adófizetést az USA-ban, de nyitva hagy másikakat.

Szolgálati közlemények:

Elindult a Mutyimondó rovat új prémium szolgáltatása. Ha nem akarsz lemaradni egyetlen korrupciós hírről, pletykáról, érdekességről sem, és mindenkinél korábban akarod olvasni a Heti Mutyimondót, akkor iratkozz fel az email-hírlevelünkre.

„Azért lettem újságíró, mert mindennél jobban szeretem a szabadságot, és nem vagyok hajlandó senki kedvéért, egy fikarcnyit sem feladni belőle. Ezért dolgozom az Átlátszónál. A magyar médiában most itt lehet korlátok nélkül, teljesen szabadon újságot írni.” Előfizetőket keresünk – olvasd el támogatási felhívásunkat.

Mong Attila

 

Megosztás