Egyéb

A hét videója: milicisták vették át az uralmat Líbia felett

Megvalósulni látszik Moammer Kaddafi jóslata a nyugati hatalmak líbiai beavatkozásával kapcsolatban: a NATO és annak élén Anglia és Franciaország két évvel ezelőtti beavatkozása a forradalomból polgárháborúvá fajult konfliktusba bizonytalan helyzetbe sodorta az országot.

A BBC riportjában a diktátor bukása utáni kormány miniszterelnöke is elismeri, hogy a gyenge állam nem képes ellenőrzése alatt tartani az egész országot, melynek egyes részei így milíciák uralma alatt áll. Nem csak az a gond, hogy több olajtermelő egység leállásával napi 130 millió dollár bevételtől esik el Líbia, hanem a világon itt található a legnagyobb mennyiségű ellenőrizetlen fegyver és lőszer. Ebből pedig könnyen jutott az utóbbi időben a Sínai- félszigetre, iszlamista harcosokhoz Maliba és Szíriába, valamint egy algériai gázmező felrobbantását is líbiai forrásokhoz kötik.

A milicisták egy része 2011 óta nem tette le a fegyvert. A csak Nagy- Britanniának 212 millió fontjába (mai árfolyamon 76 milliárd 260 millió forintba) kerülő bombázás során megerősödött mini-hadseregek támogatói ma a líbiai kormányban is ott vannak. Amíg pedig a helyi – egyes esetekben az Al Kaidával is kokettáló – kiskirályoknak nem érdeke egy erős állam és egy reguláris hadsereg kialakulása, úgy közpénzek is könnyen tudnak hozzájuk vándorolni.

Megosztás