magasélet

A Főkertnél is kaszált a parkfenntartási bizniszben utazó nyerő négyes

Meglehet, ha Rákay Philip fűkaszálásra váltana, a százmillás Maybach helyett futná neki egy jóval drágább luxusferrarira is. A korábbi hírekkel ellentétben az egyedi piros Ferrarit nem Pécsen, és nem is a parkkartell fejeként emlegetett Z. Zsoltnál találták meg a nyomozók.

A kis tó és a fenyveserdő felől érkezünk a homokpusztába, süpped a kerék, ahogy a perzselő dűlőutakon karikázunk. A kopár parcellákon új településrész épül. Célpontunk az a ház, ahonnan a NAV egy 150 milliós, egyedi Ferrarit szállított el, csomagtartójában sparos szatyorba pakolt félmilliárd forinttal. A 444 akkor azt írta, a luxusautót egy pécsi garázsban találták, ez azonban információink szerint nem így van. Szadán vagyunk, a kertváros kertvárosában.

Kiérünk az egyetlen aszfaltos útra, a már régebben épült házak között láthatóan kedvelt az ún. mediterrán stílus. A keresett ingatlan előtt a NAV-videóról már ismert kerítés, térköves placc, a valószínűleg dísznek szánt sziklakövek, a szomszéd előtt pedig ott vannak a csavart formára nyírott bokrok. Az adóhatóság közleménye szerint a Ferrarit „egy bűnszervezet vezetőjének garázsában” találták, vagyis egy bűnszervezet vezetőjének ingatlanja előtt állunk.

A postaládán az ezen a székhelyen működő cég neve, a Power Benz Kft. áll, amely Pilisen benzinkutat üzemeltet. Kerestük a céget korábban emailben, de nem válaszoltak. Az Opten adatbázisa szerint ez a szadai cím Oláh Roland lakcíme is. Ő a Power Benz Kft. ügyvezetőjének, Bangó Mariannának a férje, legalábbis közös fb-profiljuk szerint. Becsöngetünk, de többszöri próbálkozásra se jön ki a házból senki. Egy félmilliárdos számlagyáras, adócsalásos bűnügy esetében végül is elképzelhető, hogy az érintettek letartóztatás alatt állnak, ezért nincsenek otthon. Azonban erre a kérdésre sem a nyomozást vezető NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága, sem pedig a Pécsi Törvényszék nem válaszolt, a „nyomozás érdekeire való tekintettel”.

A környéken azonban úgy tudják, hogy nincsenek letartóztatásban a lakók, ugyanúgy van mozgás a ház körül, mint korábban. Az egyik környékbeli szerint a NAV rajtaütésekor elvittek egy férfit az ingatlanból, de már szabadlábon van. Ahogy visszafelé tartunk a házhoz, látjuk, ahogy a kertbe is behajt egy kocsi, és a ház előtt is áll egy autó. A rendszám alapján lekereshető adatok szerint ez utóbbit a Gigant Fisch Kft. lízingeli, ami Bangó Ferenc cége. Ő Bangó Marianna testvére, facebook-cover képén a NAV-által lefoglalt piros Ferrari virít.

A Ferrari és általában az autók tulajdonosát nagyjából lehetetlen kideríteni, ami röhej annak fényében, hogy bármely ingatlanról néhány kattintással lekérhető a tulajdoni lap. A keresést nem könnyíti meg, hogy a Ferrarin szlovákiai rendszám van. A szlovák járműnyilvántartásból annyit tudunk meg, hogy az autót 2021-ben helyezték forgalomba Németországban, jelenlegi tulajdonosa egy (nyilvánvalóan szlovák) cég, lízingszerződése nincs. Ennél tovább nem jutunk a Ferrari tulajdonviszonyaiban, tehát nem tudjuk, valójában kié a Ferrari, csak azt, hogy hol foglalta le az adóhatóság.

Anyuka is játékban van

A NAV-videóban szereplő másik autó, a Lamborghini Urus lefoglalási helyszínét már korábbi cikkünkben azonosítottuk: az akció Bangó Ferenc cége, a Gigant Fisch Kft. mogyoródi székhelyén történt, Szadától néhány kilométerre.

A mogyoródi cím Bangó Ferenc és Bangó Marianna édesanyjának lakcíme is. Az anyuka, Radics Marianna a tulajdonosa a kertészettel és zöldterület-kezeléssel foglalkozó Zöld-Édenkert Kft-nek.

Valószínűleg az ügy ezen a szálon kapcsolódhat ahhoz az önkormányzatokra szakosodott parkfenntartási kartellhez,

amelyről korábban a Szabad Európa részletes cikksorozatot közölt.

Az ügyészség ugyanis áprilisban megerősítette a 24.hu-nak, hogy a ferraris akcióban a parkbiznisz egyik központi alakját, Z. Zsoltot is letartóztatták különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és vesztegetés miatt. Eszerint a számlagyáras áfacsalás a parkkartellhez (is) kötődik.

A Bangó-testvérek anyukájának cégével, a Zöld-Édenkert Kft.-vel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2023. októberében indított eljárást és kezdeményezte a cég megszüntetését. A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága pedig november 2-án eltiltotta a további működéstől, megszűntnek nyilvánította és elrendelte a kényszertörlési eljárás megindítását.

Ferrari, fűkasza és egy fodrászat által elnyert kertészeti közbeszerzés

A Zöld-Édenkert Kft. korábban több, a gödöllői önkormányzat városüzemeltető cége (VÜSZI Kft) által kiírt közbeszerzési eljárást is megnyert. 2016-ban és 2019-ben is fű- és gyepvágási tevékenységek ellátására kötöttek keretszerződést, 15 és fél millió illetve 45 millió forint értékben. 2019-ben köztisztasági munkák végzésére vonatkozó megbízást is elnyertek, 46 millió forint összegben. A keretszerződéseket 2021. tavaszán módosították (itt és itt), és kismértékben csökkentett tartalommal és ellenértékkel folytatták a munkát. Az ezt követő években viszont már nem ők voltak a befutók.

A gödöllői önkormányzat megkeresésünkre közölte, hogy „a VÜSZI Kft-nél alkalmazott nyílt közbeszerzési eljárásokban minden esetben a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel történt szerződéskötés, ami nem meglepő módon a szakterületen tevékenykedő jelentős cégeket (pl.: 2020-2023 között időszakban a ZÖFE Kft-t) is érintette”. Az önkormányzat tájékoztatása szerint sem a Zöld-Édenkert Kft, sem a ZÖFE Kft. esetében nem tapasztaltak problémát vagy visszásságot a munkák teljesítése során, az alkalmazott egységárak pedig az akkori előzetes piackutatásnak megfelelő mértékűek voltak.

Mint írták, „a nevezett két cég tevékenységét közvetlenül sem a VÜSZI Kft. belső ellenőrzése, sem a tulajdonos önkormányzat külön nem vizsgálta. Egy esetleges árkartell vagy a cikkben bemutatott mögöttes »cégháló« feltárása sajnos messze meghaladja egy kisvárosi önkormányzat vagy önkormányzati cég kompetenciáit és lehetőségeit. A cikkben jelzett problémákról mi is csak utólag, a sajtóból értesültünk”.

A Zöld-Édenkert Kft más településen nem nyert közbeszerzési eljárást, és alvállalkozóként sem szerepel egyik eljárásban sem a közbeszerzési adatbázisban. Honlapja nincs, azaz csak úgy maguktól nehezen találhatnak rá a cégre a kaszáltatni vágyók. Mindez azért figyelemreméltó, mert a gödöllői megbízások ellenértéke nem volt eget rengető, azonban a Zöld-Édenkert Kft. bevétele jobb években igen jelentős volt:  2018 és 2020-ban több mint 600 millió, 2019-ben pedig közel 1 milliárd forint árbevételt termelt. A cégadatok szerint a befolyt pénzeket nagyrészt el is költötték, azaz az akkoriban 5-8 főt foglalkoztató kertészeti cég a papírok szerint évente 600-900 milliós költséggel működött.

A VÜSZI-vel kötött szerződés szerint a Zöld-Édenkert Kft. kapcsolattartója Bangó Gábor. A vállalkozó neve korábban a Térségi Tények hasábjain bukkant fel: a lap megírta, hogy egy fodrászattal foglalkozó cég, a Happy Mia Solution Kft. nyerte el Gödön a kaszálási feladatokra kiírt közbeszerzést a 2022-2024 időszakra. A lap szerint a döntést követő néhány napon belül Bangó Gábor átvette a céget.A Happy Mia Solution Kft. székhelye 2022. október és 2023. március között a Bangó Ferenc és anyukája címének szomszédjában lévő ingatlan volt Mogyoródon, azt követően pedig ugyanaz a  budapesti cím, ahova a Zöld-Édenkert Kft. volt bejegyezve. Időközben, 2024. áprilisában a Happy Miával szemben is elrendelte a kényszertörlési eljárást a cégbíróság.

A Fővárosi Önkormányzatnál is kaszált a parkkartell

A Zöld-Édenkert Kft kényszertörlési eljárása során a Főpolgármesteri Hivatal is jelezte, hogy 2 276 149 forint követelése áll fenn a céggel szemben. Megkeresésünkre a Városháza először csak annyit közölt, hogy a cég tartozása nem szerződéses viszonyból keletkezett. Megismételt adatkérésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az adótörvényben foglalt korlátozások miatt a hivatalnak nem áll módjában kiadni a kért információt. Ez alapján valószínű, hogy valamilyen be nem fizetett adójellegű tartozásról van szó, pl. a Fővárosi Önkormányzat által szedett iparűzési adó  (a Zöld-Édenkert Kft. budapesti székhelyű).

Ezek szerint tehát a Zöld-Édenkert Kft-vel nem állt szerződéses kapcsolatban a Főváros. A parkkartell többi szereplőjével viszont igen: ezek a cégek a Főkert Zrt., majd az átalakulás után a Budapesti Közművek (BKM) által kiírt közbeszerzési eljárásokon számtalanszor nyertek az elmúlt évtizedben.

Két hete derült ki, hogy megszűnt a Főkert vezetője, Zakar András vezetői megbízatása. A Telex értesülései szerint indoklás nélkül, azonnali hatállyal bocsátották el a szakmai körökben és a Városházán is elismert szakembert. A Budapesti Közművektől megkérdeztük, hogy bármilyen kapcsolatba hozható-e Zakar András vezetői megbízatásának megszüntetése a parkkartell utáni nyomozással. A BKM nem válaszolt érdemben, mindössze korábbi közleményük szövegét idézték be újra. Eszerint „a nagyvállalati világban a különböző vezetői szinteken időnként történő változások a normál üzleti gyakorlat részét képezik, a szervezési és ügyviteli irányításban történő változások a hatékonyabb működést szolgálják.”

A Szabad Európa korábban cikksorozatban mutatta be, hogyan nyerik évek, sőt évtizedek óta ugyanazok a cégek az önkormányzatok által zöldterület-gondozásra kiírt tendereket. A megbízások jelentős részét négy cég viszi: a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft., a Pannon Park Forest Kft., a ZÖFE Kft. és a DeerGarden Kft. Ezek a Zöld-Édenkertnél egy nagyságrenddel nagyobb játékosok, éves árbevételük 2-8 milliárd forint között mozog.

A nyerő négyes összesen közel 7 milliárd forint értékben nyert el kertészeti megbízásokat a Főkert Zrt.-től az elmúlt évtizedben, közbeszerzési eljárásokon. Ebből több mint 5 milliárd forint értékű megbízást az utóbbi három évben kapott meg a DeerGarden Kft, a Városligettel kapcsolatos zöldfelület-fenntartási munkákra.

A legutolsó megrendelést 2024. májusában adta le a Főkert/BKM a cégnek, egy 2021-ben kötött keretszerződés keretében.

 

A Pannon Park Forest Kft. korábbi ügyvezetője volt Zámbó Zsolt, ő az, akit a ferraris akció kapcsán letartóztattak. A Szabad Európa cikke szerint ezek a cégek egyazon céghálónak a tagjai, amelyben felbukkan Tasnádi László és Molnár Zsolt is.

Fülöp Orsolya

Nyitókép: Átlátszó. Infografika: Szabó Krisztián. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Köszönjük az Investigatívne centrum Jána Kuciaka (icjk.sk) cikkünkhöz nyújtott segítségét. 

Megosztás