közbeszerzés

Új rekord: közel félmilliárd forintot költene sminkesre, fodrászra és stylistra az MTVA

Minden eddiginél többet, összesen nettó 480 millió forintot költene sminkesre, fodrászra és stylistra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 12 hónap alatt. Az összeg évről évre növekszik: 2016-ben még „csak” 90 milliót szántak ugyanerre a célra. A közmédiának szerencsére nincsenek anyagi gondjai, bátran tervezhet a közel félmilliárdos kiadással. Az MTVA 2024-es büdzséjének főösszegét ugyanis 142 milliárd forintban határozta meg az országgyűlés – vagyis ennyiből gazdálkodhat a közpénzből működő szervezet.

Meghívásos eljárással keres céget a közmédia smink, stylist és fodrász szolgáltatás nyújtására. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött adatok szerint a keretszerződés 12 hónapra szól, és egy alkalommal további 1 évre meghosszabbítható. Ez idő alatt maximum nettó 480 millió értékben kerülhet sor megrendelésekre. Az MTVA a keretösszeg 70 százalékának lehívására vállal kötelezettséget. A közmédia egyébként jelenleg is rendelkezik hatályos keretszerződéssel, ami szeptemberben (vagy a keretösszeg kimerülésével) jár le.

A mostani tender nyertesének feladata lesz az MTVA képernyős munkatársainak képernyőn történő megjelenéséhez smink, stylist és fodrász szolgáltatás nyújtása. Ebbe beletartozik többek között a stylist tanácsadás, a ruhák, kiegészítők szállítása, az öltöztető és varró(nő)i- valamint a napi és eseti fodrász feladatok, továbbá a képernyős munkatársak és vendégek sminkelése, produkciós igény esetén maszk készítése.

A stylist- havonta átlagosan 250 órát, az öltöztető- és varró(nő)- együttesen havonta átlagosan 833 órát, a fodrász- havonta átlagosan 1250 órát, míg a sminkes-feladatok havonta 1916 órát tesznek majd ki. A felhívás szövege alapján legalább 140 fő rendszeres képernyős munkatárssal, napi szinten pedig 40 fő képernyős személlyel és 30-40 fő vendéggel kell számolni.

A kiemelt eseményekhez (például a köztársasági elnök újévi beszédéhez) mester szakembert kell biztosítani.

Azoknak a jelentkezőknek azonban, akiket végül felkérnek ajánlattételre, nemcsak megfelelő szakmai gárdával kell rendelkezniük, de 4 millió forint ajánlati biztosítékot is be kell fizetniük.

Hogy a tendert végül ki nyeri majd, egyelőre még nem tudni, de nagy meglepetés lenne, ha nem a korábbi években megbízott Make-Up Team nevű cég lenne a befutó. A társaság 2016 óta kap megbízásokat a közmédiától, a tavalyi kiírást is ők húzták be. De míg 8 éve 90 milliót, addig 2023-ban már 450 milliót szánt az MTVA arra, hogy mindenki jól mutasson a képernyőn.

A 2015-ben alapított, mindössze 5 fős Make-Up Team Kft. éves bevétele tavaly 318 millió forint volt, osztalékot nem fizettek ki. A cég tulajdonosa Rafai Attila, aki tavaly a Magyar Hangnak szűkszavúan csak annyit mondott az MTVA-s megbízás kapcsán, hogy az ügyben a közmédia sajtóosztálya az illetékes.

Katus Eszter

Nyitókép: Rókusfalvy Lili műsorvezető A Dal 2023 televíziós show-műsor első válogatóján a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2023. március 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás