Heti lapszemle

142 milliárd jut jövőre a közmédiának, 1 milliárdos lovaspálya épül Mezőhegyesen

24.hu: Eddig nem látott összeget költünk jövőre a közmédiára

A hétfő este megjelent Magyar Közlönyben kihirdették az NMHH és a közmédia 2024-es költségvetését, amit egyébként november 21-én fogadott el az országgyűlés. Ennek megfelelően jövőre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ötvenhétmilliárd-hétszázötvenmillió forintból gazdálkodhat, az MTVA 2024-es büdzséjének főösszegét 142 milliárd forintban határozták meg. Mivel a 2023-as büdzsében 126 milliárd forint szerepelt, így a következő – választási – évre több mint 15 milliárddal növekedett az elkölthető forrás.

Hvg.hu: Ha a paksi erőmű bővítése csúszik is, a kifizetések nem

Főleg informatikai szolgáltatásokra és mérnöki munkára költött idén a lassan haladó paksi projektért felelős Paks II Zrt., de azért közel negyedmilliárd forintot kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra is szántak. A cég 224 millió forintot fizetett ki a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. alkotta konzorciumnak kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra. Mindkét cég a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Balásy Gyula érdekeltségébe tartozik, a milliárdos árbevételű társaságok bevételeinek jelentős része állami megbízásokból származik.

Telex: Így tett a magyar politika 10 milliárd forintot Mark Zuckerberg zsebébe

A hatályos magyar törvények szerint egy politikai párt egy választási kampány alatt (ez 50 napot jelent) jelöltenként 6 millió forintot költhet politikai marketingre. Hogy milyen magasról tesz a magyar politika a saját kampányfinanszírozási szabályaira, azt jól illusztrálja a politikai hirdetések egyetlen, valamennyire átlátható szelete, a Meta nyilvános hirdetési adatbázisa, amely szerint az elmúlt négy és fél évben csak a Facebookon sikerült naponta elköltenie ennyit a magyar politikai-közéleti hirdetőknek.

RTL: Ezen sem spórol Lázár János: egymilliárdos lovaspálya épül a mezőhegyesi ménesbirtokon

Újabb nagy értékű közbeszerzést ítéltek oda a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél: lovaspálya és környezet kiépítésére kerestek és találtak vállalkozót. Nettó 997,7 (bruttó 1267 millió) forintos ajánlatával a debreceni Parkertech Kft. lett a befutó, ebben az összegben már benne van a tartalékkeret is. A Parkertech korábban dolgozott a Karmelita kertjén és a Millenáris Szélkapun is. A Ménesbirtokot tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke pedig nem más, mint Lázár János építési miniszter.

Portfolio: Megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot, teljes átalakulás jön az időjárás-jelentésnél

December 31-től megszüntetné a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot, helyette pedig az állami időjárási szolgáltatási feladatokat a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. venné majd át. A lépéssel párhuzamosan 25 kormányrendeletet módosítanak, valamint a kiadott törvénytervezet meghatározza azt is, hogy mely magán szereplők folytathatnak majd időjárási szolgáltatást Magyarországon.

Címlapkép: Az MTVA látogatóközpontja (fotó: Átlátszó/Szakál Szebáld)

Megosztás