cikkünk nyomán

Nyomoz a NAV a zsadányi kerékpárút kapcsán kiosztott uniós támogatások miatt

Költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a zsadányi kerékpárút befejezési munkálataival kapcsolatban – derült ki Polt Péter Hadházy Ákosnak adott válaszából. A legfőbb ügyész jelzésére az adóhatóság azután indított eljárást, hogy lapunk megírta: olyan cégek is pályáztak a kivitelezési munkákra, amelyek nagy valószínűséggel nem lettek volna alkalmasak azok elvégzésére. A céljuk csak az ajánlatok benyújtásáért járó uniós támogatások lehívása lehetett, ami felveti a csalás gyanúját.

December elején írtuk meg a K-Monitor elemzése nyomán, hogy a Békés megyei Zsadány önkormányzata 2023 áprilisában írt ki egy tendert „kerékpárút befejezési munkák” címmel. Bár a megbízás összege végül nem érte el a 15 millió forintot sem, mégis több mint 30 cég jelentkezett a munkára. Ráadásul a valóban építőipari vállalkozások mellett a pályázók között akadt állattenyésztő, informatikus és adószakértő is.

Ezt önmagában nem tiltja a közbeszerzési törvény: bárki adhat be ajánlatot, ha az azt kizáró okok (például jogerős elmarasztaló bírósági ítélet, eltiltás stb.) egyike sem áll fenn vele kapcsolatban, és megfelel a kiírásban megfogalmazott feltételeknek. A történtek mégis felvetik a csalás gyanúját.

A látszólagos hatalmas verseny ugyanis szinte teljesen életszerűtlen, és több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol. Többek között azt, miért jelentkeznek éppen egy zsadányi kerékpárút építésére építkezéssel nem foglalkozó, vagy épp több száz kilométerre lévő cégek, illetve az alkalmatlanságukra miért nem derült fény.

Hogy megtudjuk, pontosan miként zajlott a közbeszerzési eljárás, megkérdeztük a zsadányi önkormányzat nevében eljáró All-Ready Kft.-t, és megkerestünk kilenc – nem építőipari – céget is a pályázók közül. Megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig egyetlen társaság sem reagált, egy címről pedig hibaüzenet érkezett.

Ez a kollektív hallgatás megerősíti a gyanút, hogy a legtöbb vállalkozás nem egymástól függetlenül, hanem szervezett módon, előre megbeszélt forgatókönyv alapján pályázhatott a munkákra. Mégpedig úgy, hogy valaki értesíthette a cégek jelentős részét a tenderről, majd tájékoztatta őket arról is,

hogyan kell úgy megírni a pályázatokat, hogy azok érvényesek legyenek, de ne lehessen nyerni velük.

Ez magyarázhatja azt, hogy a vesztes ajánlattevők a nyerteshez képest többszörösen túlárazott ajánlatokat adtak, így biztosra vehették, hogy veszítenek, és nem nekik kell elvégezniük a munkát.

És hogy mi lehetett a valós cél? Egy olyan uniós támogatás lehívása, ami azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amelyek korábban nem indultak közbeszerzéseken. A zsadányi tender legtöbb ajánlattevője el is nyerte ezt a 600 ezer forintos támogatást, összesen 17,4 millió forintot lehívva az uniós forrásból – amit egyébként éppen a korrupció elleni küzdelemre szánt az EU.

A kezdetektől zűrös volt

A történethez hozzátartozik, hogy Zsadány nem először kerül rivaldafénybe az érintett kerékpárút miatt.

2021-ben Hadházy Ákos országgyűlési képviselő készített képeket az építkezésről, ahol villanyoszlopok állták útját a kivitelezőnek.

ákos Zsadány

Hadházy Ákos a zsadányi kerékpárúton 2021-ben. Fotó: Facebook

Kiderült, hogy az uniós és hazai forrásból finanszírozott projekt első ütemében a Zrínyi utca és a sporttelep közötti szakasz készült volna el 2021 decemberére. Itt azonban 11 olyan villanyoszlopot és 1 trafóállomást kellett volna áthelyezni, amelyek a bicikliút nyomvonalán álltak. Emiatt a munkálatok nem készültek el határidőre – majd a módosított határidőre sem.

Dudás Árpád, Zsadány polgármestere akkor elmondta, a kivitelező cég 75 százalékos készültség mellett levonult a területről, és nem fejezte be a beruházást. Ezért került sor egy újabb (a mostani) tender kiírására, amellyel befejeznék az építkezést. Ez azonban, úgy tűnik, még botrányosabb lesz, mint az előző.

Feljelentés lett a kérdésből

A beruházás sorsát nyomon követő képviselő ugyanis cikkünk megjelenését követően írásbeli kérdést nyújtott be Polt Péterhez azt tudakolva, hogy szerinte felveti-e a csalás gyanúját az eset.

A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Hadházy kérdését és továbbította azt a nyomozó hatóságoknak – derül ki a Parlament oldalára feltöltött dokumentumból. Polt tájékoztatása szerint december közepén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás bűntette miatt indított nyomozást, amely jelenleg is folyamatban van.

Az eredményről beszámolunk majd, ahogy további két másik eljárásról is, amelyek szintén cikkeink nyomán indultak/indulhatnak.

Katus Eszter

Címlapkép: Kerékpározó férfi Zsadányban. Fotó: Dudás Árpád polgármester Facebook-oldala

Megosztás