közbeszerzés

Hat helyett már 8,4 milliárd forintért építkezik Moszkvában a magyar állam

Hat milliárd forint helyett már 8,4 milliárdot szánnak a moszkvai Liszt Intézet épületének felújítására – bár ebben még nem szerepelnek a műszaki átadást-átvételt felügyelő műszaki ellenőrök díjai. Az áremelkedést a háború okozta szállítási és anyagbeszerzési problémákkal, valamint az inflációval indokolták. A Külügyminisztérium azonban mindezt nem reklámozta: a szerződésmódosításról csak egy iratbetekintés során szereztünk tudomást.

„A moszkvai Liszt Intézet teljeskörű felújítása és funkcióváltása kapcsán a komplett rekonstrukciós kivitelezési munkálatok műszaki ellenőri feladatainak elvégzésére” írt ki közbeszerzési eljárást a Külgazdasági és Külügyminisztérium szeptember végén. Hogy a kiírást ki nyeri, még nem tudni, de a költségek tovább növelik majd a 8 milliárd forintot meghaladó beruházást.

A Liszt Intézet (Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ) épülete Moszkva belvárosának egyik előkelő utcájában, a Povarszkaja utca 21. szám alatt található. A helyszín különlegessége, hogy egy korábban itt állt épületben töltötte gyermekkorának egy részét Alexander Puskin, a legismertebb orosz költő.

A Magyar Állam 1935-ben kapta meg az épületegyüttest örökös használatra, de a telek tulajdonosa az orosz állam. 1967-ig a Magyar Nagykövetség otthonaként szolgált, majd ezt követően a Kereskedelmi Képviselet működött itt, végül 1999-ben a Magyar Kulturális Intézet otthona lett. Az épület műszaki állapota azonban időközben leromlott.

A Povarszkaja utca 21/17. Fotó: Stas Lobov/Wikipédia

A létesítmény felújítására 2018-ban írt ki közbeszerzési eljárást a Külgazdasági és Külügyminisztérium. 2019 februárjában fel is került az ekr.gov.hu-ra az ajánlatok elbírálásának összegzése. Ebből kiderült, hogy

a megbízásra mindössze egy cég, a Mega-Logistic Zrt. jelentkezett, és nettó 5,7 milliárdos ajánlattal el is nyerte azt.

A társaságnak az eredeti kiírás szerint 365 napja volt/lett volna a kivitelezésre. Ennél többet azonban nem árult el a Külügyminisztérium: a tender eredményét és az esetleges szerződésmódosításokat ugyanis az elmúlt 4 évben – szabályellenesen – nem töltötte fel az ekr.gov.hu-ra.

Hogy megtudjunk néhány további részletet, közadatigénylést nyújtottunk be, amelyet a Külügyminisztérium iratbetekintési lehetőséggel teljesített. A tárca Medve utcai épületében nagyjából egy órán keresztül böngésztük a több száz oldalnyi dokumentációt.

Még nem készült el, viszont megdrágult

Az iratokban azt találtuk, hogy az eredeti szerződés szerint, amit 2019 márciusában írtak alá, valóban a Mega-Logistic Zrt. állhatott neki a munkáknak, amelyeket két részre osztottak. Az első ütem a tervezésről szólt nettó 404 millió forintért, majd ezután következett a második ütem, maga a kivitelezés nettó 5,3 milliárd forintért.

A részletes adatokból többek között megtudtuk azt is, hogy őrzés-védelemre 100 milliót, napidíjra 110 milliót, szállásra 262 (82 + 180) milliót, kiutazásra pedig 72 milliót szántak.

A szerződésen többször is módosítottak, legutóbb 2022 decemberében, amikor a beruházás összege 8,4 milliárd forintra nőtt.  

Az indoklásban az szerepelt, hogy az orosz-ukrán háború kitörése miatt az árufuvarozás, az anyagbeszerzés és személyszállítás ellehetetlenült, majd ezt tetézte az infláció. Az utóbbiból adódó többletköltség fedezésére 2,7 milliárdos keretösszeget határozott meg a Külügyminisztérium, a projekt befejezésének határidejét pedig 2023. december 15-re tették át (a végszámlát 2024.09.30-ig kell leadni).

A dokumentumok között továbbá felbukkant egy másik szerződés is, amit az Óbuda Újlak Zrt. – 3E International Mérnök Konzorciummal kötöttek 2019 március 20-án szakági műszaki ellenőri feladatok ellátására.

A mostani (24 hónapra szóló) kiírás is hasonló feladatokról szól: kapcsolattartás a hazai és nemzetközi tanácsadókkal, szakértőkkel, költségbecslés és költségkövetés, tervfelügyelet, műszaki ellenőri közreműködés a létesítmény megvalósításában, az elkészült létesítmény átadás-átvételi eljárásának lefolytatása, koordinálása, közreműködés a használatbavételi hatósági eljárásban és így tovább.

Jóban vannak a kormányokkal

A kivitelezést végző Mega-Logistic Zrt.-ről már korábban is írtunk. Ahogy arról lapunk 2013-ban beszámolt, a vállalkozás a Lóki család tulajdonában áll, közülük Lóki Gézát korábban okirat-hamisításért elítélték.

A cég viszont több külföldi megbízást is kapott: 2011 decemberében a külügyi tárca öt céggel szerződött a külképviseletek felújítására 1,2 milliárd forint értékben, köztük a Mega-Logistic Zrt.-vel. De 3,8 milliárd forintért ők újíthatták fel az új washingtoni magyar nagykövetség épületét is. Emellett 2019-ben döntöttek arról is, hogy a Mega-Logistic Zrt. végezheti tizenöt térségbeli magyar nagykövetség és konzulátus épületfenntartását.

A cégnek azonban nem csak a Fidesz-kormányok alatt ment jól: 2005 és 2010 között a Honvédelmi Minisztérium udvari beszállítójává lépett elő, évi 4-5 milliárd forintos megrendelést kapott a HM EI Zrt.-től, 2008-ban pedig a Magyar Villamos Művek is üzletelt a Mega-Logistickal.

A zrt. az elmúlt években is jól állt közpénzes megbízásokkal, és amúgy is jól fut a szekere. A 713 fős társaság éves forgalma ugyanis az elmúlt öt évben megduplázódott: 2018-ban 11, tavaly pedig már 22 milliárd forint volt az éves árbevételük. Az adózott eredményük 376 millióról 2,3 milliárd forintra nőtt.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter kicserélni a dokumentumokat, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) jelenlétében aláírták a magyar-orosz régióközi együttműködésről szóló komplex program intézkedési tervét a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án.  MTI/Máthé Zoltán

Megosztás