Cikkek

Mindegy ki van kormányon, a Lóki család kaszál a közbeszerzésen

A külügyminisztérium 2011 decemberében öt céggel szerződött a külképviseletek felújítására 1,2 milliárd forint értékben. A négy évre tervezett összeg nagy részét másfél év alatt elköltötték, az eddig kiosztott 1 milliárd forint háromnegyedét a korábban az állammal üzletelve többször is gyanús ügyekbe keveredett családi vállalkozás, a Mega-Logistic Zrt. kapta.

*****

2011 decemberében a külügyminisztérium keretszerződést kötött a külképviseleti ingatlanokkal kapcsolatos felújítási, karbantartási munkákra. A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésnek öt nyertese volt: a Mega-Logistic Zrt., a Nógrádtrade Plus Kft., a Tér Kivitelező Kft., a Ligetsor-Bau Kft., és a Solyszolg Kft. Ezekkel a cégekkel a minisztérium 4 évre szerződött, 1,2 milliárd forint becsült értékben. A keretszerződés aláírása után a külügy turbófokozatra kapcsolt a felújításokkal, és sorra kötötte a nagy értékű szerződéseket. 2012 tavaszán a londoni és a madridi külképviselet felújításáról írt alá szerződést (80 millió forint, 100 millió forint). Nyáron a moszkvai (165 millió forint) és a szófiai (50 millió forint) külképviselet került sorra. A Külügyminisztérium a telet se hagyta ki, leszerződött a berlini nagykövetség felújítására is (57 millió forint).

A szerződésekben az árakat euróban adták meg, mi a könnyebb érthetőség jegyében mi forintban jelezzük őket. Az „átváltásnál” eurónként 300 forinttal számoltunk.

Külképviselet Szerződés 1. Szerződés 2 Összesen Cég
Ljubljana 515.607 euró 155 millió forint Mega-Logistic
Bukarest 915.167 euró 275 millió forint Mega-Logistic
Madrid 335.007 euró 97.315 euró 130 millió forint Mega-Logistic
Moszkva 547.352 euró 165 millió forint Mega-Logistic
Hága 296.966 euró 90 millió forint Tér-Kivitelező
Berlin 188.335 euró 57 millió forint Tér-Kivitelező
Szófia 160.397 euró 83.070 euró 73 millió forint Nógrátrade Plus
London 272.271 euró 10.221 euró 85 millió forint Nógrátrade Plus
Összesen     1 milliárd forint

 

Az öt követségből háromban pluszmunkákra kötöttek újabb szerződéseket. Madridban további 30 millió forintot fizetett a külügyminisztérium, ugyanannak a cégnek, aki az első felújítást is végezte, így a nagykövetség felújítása egyébként eddig összesen 130 millió forintot vitt el. Londonban 3 millió forinttal, Szófiában pedig 25 millió forinttal fejelték meg a büdzsét. 2013-ban aztán újabb felújítások következtek, a nyáron 275 millió forintért szerződtek a bukaresti, 155 millió forintért a ljubljanai, és 90 millió forintért a hágai követség felújítására. Ezekkel a szerződésekkel együtt az összköltség már 1 milliárd forint – úgy, hogy az 1,2 milliárdosra becsült szerződésből hátravan még két és fél év.

Egy állandó kedvenc Szabadi óta

A külügyi közbeszerzés legnagyobb nyertese a kétes múltú Mega-Logistic Zrt., amely a kifizetett megbízási díjak közel háromnegyedét kapta, összesen 725 millió forintot. A cég Lóki Gézáné, illetve lánya, Lóki Zita Ágnes tulajdonában van, és annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amelyik felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek az első Orbán-kormány idején Szabadi államtitkár utasítására áron alul vásárolhattak a földművelési tárca tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori cégtulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát a perben a bíróság okirathamisításért elítélte.

Ez azonban egyáltalán nem akadályozza meg az állami intézményeket abban, hogy további megbízásokkal lássák el a Lóki család érdekeltségeit.  A Mega-Logistic Zrt. 2005-2010 között a Honvédelmi Minisztérium udvari beszállítójává lépett elő, ebben az időszakban a Heti Válasz értesülése szerint a cég évi 4-5 milliárd forintos megrendelést kapott a HM EI Zrt.-től. Ugyanekkor, 2008-ban az MVM is üzletelt a Lóki családdal: az állami áramszolgáltató azóta hűtlen kezelés gyanúja miatt bíróság elé állított menedzsmentje, élén Kocsis Istvánnal versenyeztetés nélkül szerződött 1,5 milliárd forint értékben a Mega-Logistic Zrt-vel a paksi Erzsébet Szálló felújítására – írta meg az Index. Az Erzsébet Szálló felújításán összesen nagyjából 2 milliárd forintot bukott az MVM, és vele az adófizetők is.

Lókiék 2010-ben mégis megkapták a strasbourgi nagykövetség felújítását a külügyminisztériumtól (43 millió forint). Ahogyan arról korábban már hírt adtunk, 2012-ben EU-támogatást nyertek el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél is, másik cégük, a Borostyán 95 Ingatlanközvetítő és Kereskedelmi Kft. kapott üzleti célú szálláshelyek fejlesztésére félmilliárd (500 millió) forintot.

A külképviseletek felújítására eddig kiosztott pénz mintegy háromnegyedét, 725 millió forintot a Mega-Logistic Zrt. kapta. Ebből a legmagasabb tétel a bukaresti követség 275 millió forintos felújítása. A szerződésekhez csatolt költségvetéseket átnézve nem egészen világos, hogy miért volt égető szükség a moszkvai külképviselet medencéjének felújítására, illetve ugyanitt miért tartották fontosnak a légkondicionálás teljes cseréjét, de  a londoni nagykövetség konyhafelújításának 22 milliós költsége is luxuskiadásnak tűnik.

Oroszi Babett

 

Megosztás