szolgálati közlemény

A honvédség törökországi beszerzéseiről szóló cikkünk nyert a Transparency oknyomozó mentorprogramján

Idén júniusban tizedik alkalommal indította el a Transparency International az oknyomozói mentorprogramját, melyet a Brit, a Finn, a Francia, a Norvég és a Svéd Nagykövetség támogatott. November végén az ünnepélyes záróeseményen került sor az eredményhirdetésre: az Átlátszó főszerkesztő-helyettese, Erdélyi Katalin és mentoráltja, Billay Gábor lett a nyertes. Közös cikkükben azt mutatták be, hogy a magyar állam török hadiipari beszerzéseiből mindkét országban kormányközeli oligarchák profitálnak.

A mentorprogram résztvevői voltak még Báthory Róbert, a Szabad Európa újságírója és mentoráltja, Kovács Fruzsina; Bod Tamás, a Magyar Narancs újságírója és mentoráltja, Molnár Tamás; Szilágyi József, a nyugat.hu munkatársa és mentoráltja, Fűzfa Balázs Mihály; valamint Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője és mentoráltja, Mohos Máté.

Június 15-én a Finn Nagykövetségen tartott ünnepélyes megnyitóval indult el a Transprency International (TI) Magyarország 10. oknyomozói mentorprogramja, amelynek legfőbb célja sikeres szakmai együttműködés építése rutinos tényfeltáró újságírók, mint mentorok, és az újságírás iránt érdeklődő, de tapasztalattal még nem rendelkező fiatalok, mint mentoráltak között.

Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezetője, valamint a támogató nagykövetségek képviselői (Markku Virri finn nagykövet, Paul Fox brit nagykövet, Dag Hartelius svéd nagykövet, Julie Thisse francia nagykövet-helyettes, valamint Håvard Austad norvég nagykövet-helyettes) köszöntőjükben kiemelték a sajtószabadság és az újságírás függetlenségének fontosságát, amely elmondásuk szerint önálló hatalmi ágként, egyben a közhatalmat kontrolláló egyik legfontosabb eszközként egy szabad és jogállami alapokon nyugvó demokrácia sarokkövét jelenti.

Az idei mentorprogram résztvevői voltak:

  • Báthory Róbert, a Szabad Európa újságírója és Kovács Fruzsina
  • Bod Tamás, a Magyar Narancs újságírója és Molnár Tamás
  • Erdélyi Katalin, az Átlátszó főszerkesztő-helyettese és Billay Gábor
  • Szilágyi József, a Nyugat.hu munkatársa, a 9. oknyomozói mentorprogram győztes cikkének társ-szerzője, és Fűzfa Balázs Mihály
  • Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője és Mohos Máté

November 24-én volt a program záróceremóniája a Finn Nagykövetségen. Az eseményen egybegyűlteket Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója mellett az idei oknyomozó mentorprogramot támogató nagykövetségek képviselői köszöntötték.

A felszólalók (Pertti Anttinen finn nagykövet, Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete, Dag Hartelius, Svédország budapesti nagykövete, Herman Baskår tanácsos, Norvégia budapesti Nagykövetségének nagykövet-helyettese, az Egyesült Királyság budapesti Nagykövetségének képviseletében Leslie Hayler tanácsos, valamint Martin József Péter) köszöntő beszédeikben felhívták a figyelmet a szabad és független újságírás fontosságára.

A felszólalók beszédeikben kiemelték: az Ukrajnával szemben zajló, Oroszország által idén februárban indított háború, valamint a nemzetközi gazdasági nehézségek árnyékában különösen fontos megóvni a sajtószabadság és a független újságírás tartópilléreit.

Pertti Anttinen finn nagykövet és Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója (fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség)

A köszöntőbeszédeket követően az idei, 10. oknyomozói mentorprogram résztvevőivel Jávor Marcell Dénes, a TI Magyarország kommunikációs menedzsere beszélgetett.

Báthory Róbert, a Szabad Európa újságírója és mentoráltja, Kovács Fruzsina közös cikkükben feltárták: egy homokhátsági kistelepülés, Zsombó határába úgy épült állami és uniós támogatásból záportározó, hogy a projekt befejezését követően a NAV hamis okirattal való visszaélés, valamint költségvetési csalás gyanúja miatt is nyomozást indított. Ráadásul a tározó magasabban van, mint a csatlakozó csatorna, tehát nem is képes betölteni a funkcióját, befogadni a csapadékot.

Bod Tamás újságíró és mentoráltja, Molnár Tamás a Magyar Narancs hetilapban és annak online honlapján közölt cikkükben annak a Pécsre tervezett termálvizes aquapark-beruházásnak jártak utána, mely annak 2015. évi bejelentése óta eltelt 7 és fél év alatt sem épült meg. A korábbi fideszes városvezetés a projekt előkészítésére 350 millió forintot költött el. A beruházásról az új, ellenzéki vezetésű önkormányzat sem mondott le, de az 51 milliárdos összköltségűre nőtt beruházást már egy új helyszínen képzelik el.

Erdélyi Katalin, az atlatszo.hu főszerkesztő-helyettese és mentoráltja, Billay Gábor magyar és angol nyelven is publikált cikkükben részletesen bemutatták, hogy a magyar honvédség milyen úton-módon vásárol katonai eszközöket a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökországtól. A szerzőpáros feltárta, hogy a beszerzésekből egy olyan közvetítőcég profitál, amelynek tulajdonosa egy magyar és egy török kormányközeli oligarcha.

Orbán és Erdogan haverjai állnak a honvédség 30 évre titkosított török beszerzései mögött | atlatszo.hu

Most, a program első fázisában „a későbbi kaposvári gyártáshoz licenszt adó török cég szállítja a járműveket”, majd a második fázisban kezdődik meg a magyarországi gyártás, amelynek során fokozatosan átállnak az európai fegyverrendszerek beépítésére. „A programhoz kapcsolódó gyártást és kutatás-fejlesztést a továbbiakban német-magyar együttműködésben végzik.” – írta a közlemény.

Szilágyi József, a nyugat.hu munkatársa és mentoráltja, Fűzfa Balázs Mihály közös cikkükben tételesen sorra vették, miként szállták meg a Fidesz és/vagy a kormány tagjai a legnagyobb futballcsapatokat: jól látható, hogy a 2010-es hatalomváltáskor az akkori NB1-ben játszó csapatok szinte kivétel nélkül NER-közeli szereplőknél kötöttek ki. A szombathelyi Haladás futballcsapat történetén keresztül mutatták be, hogy miként befolyásolja a focit a politika, valamint a sportba, azon belül is a fociba milliárdos tételben öntött híres-hírhedt TAO.

Zöldi Blanka, a Lakmusz főszerkesztője és mentoráltja, Mohos Máté a Lakmuszon és az RTL.hu-n egyaránt közölt cikkükben igyekeztek összegyűjteni, hogy ténylegesen mekkora összegek érkeztek az EU-ból annak érdekében, hogy a magyar állam el tudja látni az Ukrajnából, az orosz-ukrán háború elől menekülőket. Kutatásuk szerint szerint a már korábban megítélt források átcsoportosításából, és az újonnan megítélt pénzekből összességében több mint 15 és fél milliárd forintnyi forrás érkezett hazánkba. Az azonban már korántsem átlátható, hogy a magyar állam miként és pontosan milyen feladatok ellátására költötte el ezeket a forrásokat.

Mentorok és mentoráltak (fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség)

A TI Magyarország 10. oknyomozói mentorprogramjában született cikkek bemutatását követően került sor a mentor-mentorált pároknak járó oklevelek átadására, melyeket a TI Magyarország ügyvezető igazgatója nyújtott át a program idei résztvevőinek. Martin József Péter egyúttal bejelentette az idei oknyomozói program legjobb mentor-mentorált párosát is: az első helyet Erdélyi Katalin, az Átlátszó főszerkesztő-helyettese és mentoráltja, Billay Gábor érdemelte ki a zsűri döntése alapján.

A résztvevők cikkeit értékelő zsűri tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu alapító-főszerkesztője, Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója, Stumpf András publicista, a Válasz Online egyik alapítója, valamint Urbán Ágnes egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője voltak.

A TI Magyarország 2022. évi 10. oknyomozói mentorprogramját az Egyesült Királyság budapesti Nagykövetsége, Franciaország budapesti Nagykövetsége, Norvégia budapesti Nagykövetsége, valamint Svédország budapesti Nagykövetsége támogatta.

Megosztás