támogatási kampány

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Augusztusban 2343 olvasónk összesen 6 millió 424 ezer forinttal támogatta az Átlátszót. Ez az összeg a külügyminiszteri jachtozásról szóló, az egész országban nagy visszhangot kiváltó riportunknak köszönhetően az átlagos havi támogatás közel dupláját, a havi működési költségünknek azonban még mindig csak a kétharmadát teszi ki. Több kisadományra és rendszeres előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az Átlátszó fenntarthatóan tudjon működni: a sajtószabadságért nem elég tüntetni, nem csak a kormányon, rajtad is múlik, hogy mit tudunk kideríteni. Ha az összes olvasónk 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Fontosnak tartjuk, hogy te is tudd: a célunk az, hogy a cikkeinket mindenki olvashassa. Tartalmaink ezért korlátozás nélkül, ingyen elérhetőek és szabadon felhasználhatóak. Ez így van a kezdetektől (már több mint 9 éve!), és továbbra is így lesz. Az Átlátszón nincs se fizetett hirdetés, se fizetőfal, és nem is lesz. Úgy gondoljuk, hogy az Átlátszó valódi közszolgálat, ezért a tartalmainknak bárki számára szabadon hozzáférhetőnek és terjeszthetőnek kell lenni, akár támogatott minket valamilyen formában, akár nem.

Mindezt elsősorban annak a sok ezer embernek köszönhetjük, akik kisadományaikkal és szja 1 százalékos felajánlásaikkal rendszeresen támogatják az Átlátszót, és évről-évre összeadják a költségvetésünk túlnyomó részét.

A közösségi támogatás a függetlenségünk garanciája, nem vagyunk kiszolgáltatva sem nagy szponzoroknak, sem médiaértékesítő cégeknek. Az Átlátszó pályázati úton elérhető támogatásokat is felhasznál, így egészítjük ki a közösségi adományozásból elért bevételeinket, de a távlati célunk az, hogy 100 százalékban az olvasóink finanszírozzák a működésünket, mert csak akkor leszünk valóban fenntarthatóak. A néhány ezer olvasónk által összeadott kisadományok összege így alakult az idei évben:

Hogy a kitűzött célunkhoz közelebb kerülhessünk, rendszeresen beszámolunk nektek az adománygyűjtésünk állásáról, és arról is, hogy az hogyan viszonyul az év elején kitűzött számokhoz. Az idei célunk az, hogy nagyjából 120 millió forintos bevétel mellett 80%-ra növeljük a közösségi támogatottsági arányt, tehát a költségeink 80 százalékát az egyéni támogatóink fedezzék. Az elmúlt években ez az arány 60-70% körül mozgott, a hiányzó összeget pedig különféle pályázatokon teremtettük elő.

Az idei évre kitűzött céltól egyelőre sajnos elég távol vagyunk: a tavaly kapott szja 1%-os felajánlások összegét is beleszámítva jelenleg csak 46%-on állunk. De még hátra van négy hónap az évből!

Ahhoz, hogy az idei évre kitűzött célunk megvalósuljon, 2020-ban még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Évente 12 ezer forint adományt tekintünk egy előfizetésnek. Ideálisnak a havi ezer forintos rendszeres adományt tartjuk, mert elég kis összeg ahhoz hogy ne jelentsen rendkívüli kiadást nektek, rendszeressége viszont lehetővé teszi számunkra, hogy jövőbeli bevételként tervezhessünk ezekkel az előfizetésekkel, amikor például a bérekről vagy a foglalkoztatott újságírók számáról gondolkodunk előre.

Az Átlátszó nézettsége a világjárvánnyal kapcsolatos tényfeltáró cikkeinknek, és a Koronamonitor adatvizualizációs oldalnak köszönhetően 2020-ban már a kijárási korlátozás alatt átlépte az egymillió egyedi látogatót havonta, ám az adományozási, előfizetési kedv a víruspánik idején nem követte a látogatók számának növekedését, inkább visszaesést tapasztaltunk. A jachtos tényfeltárást viszont már támogatásokkal is honoráltátok, az átlagos havi támogatás dupláját utaltátok az elmúlt hónapban.

 

Az Átlátszót a saját weboldalainkon havonta százezrek olvassák, más médiákon keresztül pedig milliókhoz jutnak el az általunk feltárt tények. A külügyminiszter vakációjáról az egész ország értesült, ehhez képest az adományozóink száma augusztusban a több mint egymillió egyedi látogató és a 6 millió forintos támogatási rekord mellett is mindössze 2343 egyéni támogató volt, ami az összes olvasónk kevesebb, mint 0,3 százaléka.

Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, soha többet nem kellene támogatási felhívással fordulnunk hozzátok. Egy luxusjacht árából pedig hatvan évig működhetnénk.

Arra kérünk, hogy ha idén még nem támogattad az Átlátszót, és megengedheted magadnak, fektess be a demokráciába, járulj hozzá te is a fenntartható és stabil működésünkhöz, és a barátaidat is bíztasd a tényfeltáró, hatalomellenőrző újságírás finanszírozására. A kormány évente százmilliárdokat költ propagandára: fél nap alatt többet költenek önfényezésre, mint mi az egész évben a közpénzek útjának nyomon követésére. Ha ez szerinted sincs jól így, a támogatási lehetőségekről itt tájékozódhatsz bővebben.

Bodoky Tamás

Címlapfotó: Németh Dániel

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás