apokalipszis most

„Mintha háborúban lettünk volna” – amerikai invázió és NATO-bázisépítés Veszprém környékén

Hetekig tartó, éjszakába nyúló nemzetközi hadgyakorlatok zavarták meg május közepén a Veszprém környékiek nyugalmát. Az elcsigázott lakók attól tartanak, a pár hónapja belengetett katonai bázisépítés csak rontani fog a helyzeten. A gigatábor állítólag a nemzetközi felek ideiglenes elhelyezésére és a katonai járművek tárolására szolgál majd, így nem fog zaj- és porhatással járni, de a látványtervek alapján gyakorlatilag egy katonaváros fog felépülni a területen, milliárdokból. A környéken élők korrekt tájékoztatást szeretnének, hiszen jelenleg azt érzik: kész tények elé állították őket.

Május 13-án este fél 11-kor felháborodott poszt látott napvilágot a Gyulafirátót faliújság elnevezésű nyilvános Facebook-csoportban. A közeli lőtéren az éjszakai órákban is zajló hadgyakorlatok és a lövöldözés ugyanis sok környékbeli lakos számára lehetetlenítette el a pihenést.

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) májusi lőtérértesítőjéből kiderül, hogy májusban a környéken számos, közepes vagy jelentős zajhatással járó gyakorlatra, többek között éleslövészetre, repülésre és kiképzésre is sor került, gyakorlatilag reggeltől estig bármikor.

A megnövekedett hanghatás oka a Defender Europe 2021 elnevezésű, 12 ország részvételével zajló kiképzési rendezvény.

A nemzetközi gyakorlatok majdnem egy hónapon át, május 15. és június 13. között tartanak a térségben.

Nem tudtak a fejlesztésekről

Nem ez az első eset, hogy a város közelében lévő lő- és gyakorlótérrel járó problémák terítékre kerülnek Gyulafirátóton. Amrein Csaba, az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke az Átlátszónak már korábban is arról beszélt, hogy a hanghatások sokszor elviselhetetlenek, rendszeresek a panaszok a lőgyakorlatok miatt, amelyek van, hogy hétvégén vagy éjszaka is megzavarják a helyiek nyugalmát.

Március elején írtuk meg, hogy egy nagyjából 2-3 ezer fő befogadására alkalmas katonai bázis építésére is sor kerül a lő- és gyakorlóterek közelében.

A projektet a NATO finanszírozza, a helyiek azonban csak 25 hektár erdő kiirtása után szereztek tudomást arról, hogy a településrésztől egy kilométerre ekkora volumenű beruházás készül.

Arról azonban, hogy a polgármester tudott-e előzetesen a beruházásról, ellentmondásos információk láttak napvilágot. A honvédelmi miniszter elmondása szerint több mint egy éve sor került a tájékoztatásra, Porga Gyula (Fidesz) ennek éppen ellenkezőjét állította.

Meglepetés: véletlenül tudta meg a lakosság, hogy katonai bázis épül Gyulafirátóton

Több mint 25 hektár erdőt irtottak ki február elején Gyulafirátóton azért, hogy új katonai tábor épülhessen a lő- és gyakorlótér mellé. A helyiek felháborítónak tartják, hogy csak a munkálatok megkezdésekor, véletlenül szereztek tudomást a projektről.

Cikkünk megjelenése után az Élhetőbb Rátótért Egyesület petíciót indított a „NATO bázis” építése elleni tiltakozásként. A petíciót több mint 1200-an írták alá, a követelések között a zaj- és porterhelés hatásainak felmérése, a lakosság életminőségének és a térség természeti, környezeti értékeinek védelme, valamint a régóta ígérgetett 82-es elkerülő út megépítése is szerepelt.

Attól félnek, tovább romlik a helyzet

A gyakorlatokkal járó zajhatás problémája azonban nemcsak a veszprémi városrészt érinti, más környékbeli települések lakói is panaszkodnak. Voltak, akik félelmükben síró gyerekekről és ijedt házi kedvencekről számoltak be a csoportban, de többen is azt írták: az erős hanghatásokba még az ablakok is beleremegtek. Volt, aki először azt hitte, valaki veri az ablakot, de aztán rájött, hogy gyakorlat van. Az egyik kommentelő pedig egyenesen arról ír, hogy olyan, mintha háború lenne.

A lakosok közül többen utaltak arra is, hogy attól tartanak, a bázisépítés után csak rosszabb lesz a helyzet.

„Vissza fogjuk sírni ezt a mostani állapotot. Gyakorlatilag eladtak, semmibe vettek minket”

– fogalmaz az egyik kommentelő a csoportban.

Május 14-én, egy nappal az éjszakai gyakorlatozás kezdete után Katanics Sándor, a településrész DK-s önkormányzati képviselője a beérkező panaszok miatt utcai demonstrációt hirdetett az érintett települések lakosai számára. Pár nappal később azonban már arról írt, hogy várhatóan csak június közepén valósulhat meg a tüntetés a május 21-én megjelent kormányrendelet szerint ugyanis szabadtéren is csak 500 fő alatti rendezvények tarthatóak meg korlátozás nélkül, az ennél nagyobb megmozdulásokat védettségi igazolványhoz kötik.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Sikerült beszélnünk a képviselővel, aki elárulta, hogy bár pontosan nem tudja felidézni, hány alkalommal került sor éjszaki gyakorlatozásra, a megmozdulás ötletét az váltotta ki, hogy rengeteg megkeresést kapott. „A poszt írása előtti napokban éjjel 11 után, éjszakába nyúló erős dörejek voltak, amik nagyon erős indulatokat váltottak ki fogalmazott.

Elmondta, hogy a havi lőtérértesítőket mindig előre megkapják, ebből látható, hogy mikor milyen katonai tevékenységre számíthatnak, és azok mekkora zajhatással fognak járni.

A május közepén kezdődő, két hétig tartó kiképzésnél azonban nem volt feltüntetve konkrét idősáv, csupán annyit írtak, hogy 0-tól 24 óráig lehet számítani közepes, esetenként jelentős zajra.

Katanics szerint ez egyértelműen „kiütötte a biztosítékot” a helyieknél. Emiatt levélben a polgármesterhez fordult, azonban írásos választ nem kapott tőle. A telefonos egyeztetés során viszont azt ígérte Porga Gyula, hogy beszél a térség országgyűlési képviselőjével, a fideszes Ovádi Péterrel. Erről további információt azonban nem kapott.

Májusi lőtérértesítő. Forrás: Katanics Sándor

Hiányzik az előzetes tájékoztatás

A múlt hét folyamán ráadásul amerikai drónok is megjelentek Veszprém felett, az erős, monoton zúgás, ami sokakat szintén zavart a 444 egyik olvasója például arról számolt be múlt hét csütörtökön, hogy második napja folyamatosan hallani a zúgást, „a lakosság kezd megőrülni”.

A pilóta nélküli, RQ-7 típusú felderítő, megfigyelő repülőgépekről semmiféle előzetes értesítést nem kaptak a lakosok. A képviselő az ügyben a veszprémi jegyzőt is felkereste. Dr. Dancs Judit tájékoztatása szerint a drónok szintén a nemzetközi gyakorlatsorozat miatt jelentek meg a légtérben. Mint írja, a drónok reptetésére várhatóan június közepéig kerül sor, erről azonban nem hivatalos úton szereztek tudomást, hanem a médiából.

Válaszából az is kiderül, hogy az MH BHK a lőtereken zajló gyakorlatokról lőtérértesítőkkel tájékoztatja előzetesen az érintett településeket. A most folyó hadgyakorlat azonban nem tartozik ebbe a körbe, így hivatalosan (hivatali kapun vagy postán keresztül) nem is kaptak róla tájékoztatást.

Katanics szerint tehát elsősorban a megfelelő tájékoztatás hiányzik, vagyis

arra lenne nagy szükség a helyzet rendezéséhez, hogy ne utólag tudjanak meg a helyiek olyan információkat, ami az ő életükre is hatással van, azt jelentősen befolyásolja.

Az önkormányzati képviselő hozzátette azt is, hogy tisztában vannak azzal, hogy lőtér mellett élnek, tehát ez a tevékenység nem fog megszűnni, azonban a pihenéshez való joga mindenkinek megvan.

Abból a szempontból egyébként a településrész önkormányzati képviselője bizakodó, hogy a júniusi lőtérértesítő ami főleg alacsony zajhatással járó gyakorlatokról adott hírt eleinte annyit írt, hogy a gyakorlatozás időpontjai  pontosítás alatt állnak. A múlt héten azonban azt a tájékoztatást kapta a BHK ezredesétől, hogy este 8 után nagyrészt befejeződnek a gyakorlatok. Katanics szerint ez egyértelműen mutatja, hogy a lakossági tiltakozásnak volt jelzésértéke.

E-mailben kerestük a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központot, hogy érdeklődjünk arról, pontosan milyen gyakran került sor az elmúlt időszakban éjszakába nyúló gyakorlatozásra, és hogyan próbálják meg biztosítani a környékbeliek nyugalmát. A Központ válaszában a Honvédség központi sajtóosztályára irányított bennünket, ahová másnap reggel el is küldtük kérdéseinket, válasz azonban majdnem két hét elteltével sem érkezett.

Új részletek derültek ki a bázisépítésről

Időközben pedig fény derült a Honvédség és a polgármester álláspontja közötti látszólagos ellentmondásra is a katonai bázisépítéssel kapcsolatban, a Honvédelmi Minisztérium magyarázatát azonban nem mindenki találta meggyőzőnek.

A katonai bázis tervezett helye. Forrás: Facebook / Katanics Sándor

Egy hónappal azután, hogy a lakosság tudomást szerzett a bázisépítésről, Katanics Sándor Facebook-oldalán osztotta meg a Minisztérium Porga Gyulának küldött válaszát. A levélben Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmaz, hogy

az építésügyi hatósági eljárás megindításáról szóló értesítőt tévedésből nem a polgármesternek címezve továbbították, így korábbi tájékoztatásukkal ellentétben nem került sor személyes megkeresésére, emiatt „megteszi a szükséges fegyelmi intézkedéseket”.

A levél a folytatásban arról is beszámol, hogy ennek ellenére egy hónappal korábban, február végén sor került egy tájékoztatóra Várpalotán, amelyen azonban  a meghívó ellenére a gyulafirátóti részönkormányzat képviselője, Katanics Sándor nem vett részt.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter válasza Veszprém polgármesterének.

A képviselő ugyanakkor hozzáteszi: 2020. február 24-én valóban sor került egy rendezvényre Várpalotán, azonban a számára utolsó pillanatban továbbított meghívó szerint az eseményen csupán a lőtér 2020. évi gyakorlatairól volt szó. A később elküldött összefoglaló prezentáció pedig szintén nem tesz említést a gigaberuházásról, ahogy a Katanics által megkérdezett, az ominózus eseményen részt vevő személyek sem erősítették meg, hogy szó esett volna a bázisépítésről.

Szintén érdekesség, hogy a honvedelem.hu oldalán is olvasható egy rövid bejegyzés az eseményről, de itt is mindössze arról írnak, hogy az éves kiképzési rendezvényekről volt szó.

Március elején aztán a Magyar Honvédség arról számolt be, hogy

a bázis a magyar és nemzetközi felek ideiglenes elhelyezésére és a katonai járművek tárolására szolgál majd, így nem fog zaj- és porhatással járni.

A tervek szerint az építkezés ősszel veheti kezdetét, a nyár folyamán földmunkákra és tereprendezésre lehet majd számítani.

Gyakorlatilag egy katonaváros épülhet, több tízmilliárdból

A beruházás részleteit érintő hivatalos tájékoztatásra egészen április elejéig kellett várni. A Benkő Tibor honvédelmi miniszter által tartott tájékoztatón Veszprém polgármestere, Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, valamint Katanics Sándor és Amrein Csaba, az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke is részt vett. A honvédelmi miniszter arról nem tudott pontos információkat adni, hogy pontosan mekkora összegből valósulhat meg a tervek szerint a beruházás.

Látványterv a táborról. Forrás: Ovádi Péter országgyűlési képviselő Facebook oldala

Amrein Csaba azonban a veol.hu-nak úgy fogalmazott, hogy

egy több tízmilliárdos gigaberuházás részleteiről kaptak információkat, gyakorlatilag egy katonaváros fog épülni.

Az Élhetőbb Rátótért Egyesület március 8-án közérdekű adatigényléssel fordult a Honvédelmi Minisztérium felé, kérdéseikre 45 napot követően, április közepén kaptak választ. Az adatigénylésből kiderül, hogy a katonai bázis Gyulafirátóthoz legközelebb található pontja a vasúti kirakópont lesz, amely a lakott területtől minimum 750 méterre fog elhelyezkedni.

Katanics Sándor érdeklődésünkre kifejtette, hogy a találkozón a projekt bemutatása mellett főként arról esett szó, hogyan kellene rendezni a viszonyt a lakossággal. Ennek érdekében egy lakossági fórum rendezésére kaptak ígéretet, ekkor április elején  még arról volt szó, hogy 5 millió beoltott elérése után sor kerülhet erre. Ezt a számot azóta már több mint 200 ezerrel átléptük, újabb hír azonban nem érkezett a fórumról.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A képviselő szerint ugyanakkor nagy szükség lenne rá, hiszen az lenne a legszerencsésebb, ha a lakosok maguk mondhatnák el aggályaikat, illetve kaphatnának érdemi válaszokat a beruházást érintő kérdéseikre. Ez ugyanis nem történt meg, februárban gyakorlatilag kész helyzet elé állították a településrészt.

Szopkó Zita

Címlapkép: Látványterven a Gyulafirátót és Hajmáskér között épülő katonai bázis. Forrás: Facebook/Ovádi Péter

Megosztás