Cikkek

Pax Hungarica: adója 1 százalékával támogathat nyilaskereszteseket is

A Pax Hungarica Mozgalom a második világháború után kivégzett Szálasi Ferenc nevével fémjelzett hungarista nyilaskeresztes párt szellemi örökösének tartja magát. Csoportjaik megtalálhatóak az ország több megyéjében, sőt már a Felvidéken is, és a Betyársereghez hasonlóan egy más célokra bejegyzett, sőt közhasznú státuszú alapítvány átvételével legalizálták magukat. Domokos Endre János csapata izom helyett ideológiában utazik.

Miután 2005-ben a bíróság feloszlatta a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet, annak tagsága a két szóvivővel, Tyirityán Zsolttal és Domokos Endre Jánossal egyetemben látszólag feladta azon törekvését, hogy legális keretek között, bejegyzett szervezetként működjenek, és helyette mozgalmakat alapítottak. Tyirityán létrehozta a Jobbikhoz több szállal is kötődő Betyársereget, míg Domokos a Pax Hungarica Mozgalmat – Szálasi Ferenc Út és cél című könyvéből kölcsönözve az elnevezést.

Tyirityánnal ellentétben, aki többet nem próbálkozott civil szervezet bejegyeztetésével, Domokosék 2006-ban még futottak egy kört, de végül a bíróság nem jegyezte be egyesületként a mozgalmukat. Hivatalosan 2008-ban jelentették be a Pax Hungarica megalakulását – ezzel körülbelül egyidőben pedig megjelent a honlapjuk és a kitartas.net címen elérhető hírportáljuk is.

Mind Tyirityán, mind Domokos a Györkös István nevével fémjelzett Magyar Nemzeti Arcvonalból érkezett, mely a ’90-es években a magyarországi neonáci szkinheadeket gyűjtötte össze. Az MNA botrányai és belső konfliktusai után lettek önjáróak, a Vér és Becsület már egyéni kezdeményezésük volt. Míg azonban Tyirityán „rasszista önvédelmi szervezetként” határozza meg a Betyársereget, neonáci ideológiáját pedig „személyes véleményként” interpretálja, addig Domokos mozgalma sokkal politikusabb: honlapjukon és hírportáljukon Szálasi politikai elképzeléseit népszerűsítik és tekintik irányadónak.

Ez azonban nem zárja ki a két csoport közötti szoros együttműködést. A Pax Hungarica az egyik főszervezője a „Becsület Napja” nevű nemzetközi neonáci találkozónak, melyen a Betyársereg is képviselteti magát, míg Tyirityán állandó szónoka a Pax Hungarica nyilvános rendezvényeinek. A velük készített interjúinkban Domokos „önvédelmi szervezetként” definiálta a Betyársereget, míg Tyirityán „hagyományőrzőként” határozta meg a Pax Hungaricát.

Vecsési hagyományőrző egyesület mögött szervezkedik a Betyársereg

Miután a bíróságok feloszlatták a nyíltan neonáci civil szervezeteket, jelenleg más, legálisan bejegyzett egyesületek mögé bújva működnek. Bemutatjuk a Betyársereg hátországát biztosító vecsési „hagyományőrző” egyesületet. A Városi Nemzeti Szövetség Egyesület aktivistája a Jobbik színeiben önkormányzati képviselő Vecsésen, ahol a Betyársereg januárban „seregszemlét” is rendezett egy önkormányzati tulajdonú ingatlanon. Tovább a teljes cikkre.

A Pax Hungarica mozgalom a működése kezdetétől fogva hangsúlyos szerepet szán a toborzásnak és az ideológiai képzésnek. Több forrásunk is úgy nyilatkozott a szervezetről, hogy elsősorban „ideológusok”. Nyári táboraik, ahol egyebek mellett önvédelmi képzést is nyújtanak tagjaik számára, még Domokos János Endre szerint is jelentéktelenek a Magyar Nemzeti Arcvonal által szervezett táborokhoz vagy a Betyársereg tréningjeihez képest.

A Pax Hungarica több szálon kötődik a Gede Testvérek Kiadóhoz, amely elsősorban a két világháború közötti antiszemita és náci propagandakiadványok újranyomásával foglalkozik. A Gede Testvérek adták bérbe Domokoséknak a Hegedűs Gyula utca 92. alatti ingatlanjukat, amely Szálasi Ferenc Kultúrközpont néven jelent meg a hirdetéseikben, hogy ott tartsák meg gyűléseiket, illetve Prohászka Ottokárról elnevezett „népfőiskolai előadásaikat”.

Domokos Endre Jánossal interjút készítettünk. Elmondása szerint a mozgalomba való felvételt körülbelül fél év próbaidő előzi meg, ezután lehet teljes jogú tag a jelentkező. Kizáró ok a cigány vagy zsidó származás, illetve a nem megfelelő életvitel, ezt elenőrzik is. A felvételt nyert tag tagdíjat fizet – ennek fele a budapesti vezetőséget illeti meg, a másik fele helyi felhasználásra kerül.

„A Jobbik parlamenti léte a faji háború felé tett első lépés” from atlatszo.hu on Vimeo.

Domokos elmondása szerint a mozgalom hierarchikusan épül fel: alapegységét a helyi csoport alkotja, ez öt főből áll. Kerületnek nevezik a helyi csoporthoz regionálisan kötődő „szórvány tagokat”. Ifjúsági, nemzetvédelmi és női tagozat is van a mozgalomban. A helyi csoportok vezetőit is megkerestük, ám Lantos János szórványvezetőn kívül senki nem reagált a megkeresésünkre. A Domokostól kapott paxhungarica.org-os emailcímek alapján annyi mindenesetre azonosítható, mely régiókban működnek Pax Hungarica csoportok: Budapest, Borsod, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Keszthely, Szombathely, sőt Felvidék címmel is kaptunk elérhetőségeket.

A Pax Hungarica Mozgalom, csakúgy, mint a Betyársereg, rendelkezik bejegyzett civil szervezettel – melyet nem a mozgalom valódi ideológiája szerint tart nyilván a bíróság. Ellentétben a Betyársereggel, amely korábban titkolta a vecsési Városi Nemzeti Szövetség Alapítványhoz fűződő kapcsolatát, a Pax Hungarica a honlapján buzdít az 1%-ok  felajánlására a Szabad Szellem –Magyar Kultúra Alapítvány számára. A bírósági adatok szerint az alapítvány kurátorai Domokos Endre János, Németberta Péter és Ruszthi Attila. A kuratórium elnöke Domokos Endre János, az alapítvány az ő lakcímén működik.

Az Alapítvány céljaiként a következőket jelölik meg: tudományos tevékenység, kutatás, nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, a kulturális örökség megóvása, a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység, emberi és állampolgári jogok védelme. A honlapján közölt tevékenységek között a Gede Testvérek Kiadó támogatása mellett könyvkiadás, valamint több nemzeti rock és skinhead zenekar támogatása szerepel. 2012-ben az Alapítvány közhasznú státuszt kapott.

Korábbi cikkeink a szélsőjobboldalról

Bemutatjuk a kuruc.info tulajdonosát

Nem csak a domain, a bankszámla is Béla Vargáé

Doktor lovag – Egy Szálasi-hívő polgármester ámokfutása II.

„Példát statuálunk rajtuk” – Egy Szálasi-hívő polgármester ámokfutása I.

Alapításakor ennek a civil szervezetnek semmi köze nem volt a hungarista mozgalomhoz. A bírósági adatok szerint 1994-ben jegyezte be Dömölki János, a kuratórium tagjai pedig Marácz László, az amszterdami egyetem professzora, Kiss János MTV-s szerkesztő, és Balázs Géza nyelvész voltak. Az eredeti kuratóriumhoz kötődő tevékenysége volt 1996-ban a Balázs Géza nevével fémjelzett Diák Újságíró Egyesület támogatása.

Hogy a hungaristák hogyan kerültek később a kuratóriumba, nem tudjuk, de az alapítvány honlapján közölt információk szerint 2001-től már gyakorlatilag csak neonáci projekteket finanszírozott, és finanszíroz jelenleg is a szervezet. A bírósági iratokban Domokos Endre János neve először 2011-ben tűnik fel Sereghy Szilárd és Nagyfi Jenő nevével együtt – utóbbiak adták át az alapítvány képviseleti jogát Németberta Péternek és Ruszthi Attilának, akik pedig már a Pax Hungarica Mozgalom vezetőségének tagjai.

Ez a 2012 óta közhasznúnak minősülő, így a személyi jövedelemadó 1%-ok gyűjtésére is felhatalmazott alapítvány szolgál a Becsület Napját, a könyvégetéseket és paramilitáris táborokat szervező Pax Hungarica Mozgalom törvényes hátországául, tehát az ő esetükben is működött az a recept, hogy egy már létező és korábban szalonképes célkitűzéseket megfogalmazó alapítványt szálltak meg, miután nyíltan nem tudták bejegyeztetni szervezetüket.

Jászberényi Sándor

(Videó: Halász Áron. Címlapfotó: MTI)

 

Megosztás